Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Judisté Prusenovská a Lhotzky se v konkurenci 22 států neztratili a přivezli cenné kovy

Sport

18.2.2020

Autor: asu

V minulém týdnu se judistická výprava dorostenců do 18 let a juniorů do 21 let vydala na mezinárodní turnaj do Dánska. Soutěž hostilo město Vejle a úspěchy našich judistů v konkurenci 22 států na sebe nenechaly dlouho čekat.

Foto: Archiv klubu

Foto: Archiv klubu

Nejvíce se vedlo závodníkovi Františku Lhotzkému, který zaznamenal v roce 2019 například krásné zlato na jednom z největších pohárů v německém Erfurtu. Lhotzky nastoupil celkem do čtyř zápasů, z nichž tři dokázal obrátit v ippon. Ze začátku turnaje značně okusil pomíjivost judistického času. Zatímco v prvním zápase se trápil se svým soupeřem až do prodloužení, kde se mu povedlo ho udolat chvatem Uchi mata, druhý zápas skončil vítězstvím po pouhých patnácti sekundách. Ve třetím duelu se pustil do soupeře na tělo a rovněž ho dovedl na plná záda. Zlomový okamžik nastal ve finále. Byť Lhotzky zpočátku vyhrával, útok v nešťastný moment a následné využití jeho chyby zkušeným soupeřem si vyžádalo jeho prohru. Na bedně vítězů tak stanul na stříbrné pozici. 

Markéta Prusenovská platí na poli českého juda za mladou průbojnici do zahraničí. Tato trojnásobná mistryně republiky 2019 ovládla tuto celostátní soutěž v kategoriích dorostenek, juniorek, a dokonce i žen. V minulém roce navíc skončila devátá v rámci světové dorostenecké tour na turnaji v Bialsko-Biala. V Dánsku nastoupila i ona do čtyř zápasů. V prvním vyřazovacím kole narazila na švédskou závodnici, jež zdolala rolovanou technikou na wazari. Ve druhém kole ji čekala Holanďanka, přes kterou se posunula dále skrz techniku Soto maki komi. Následovalo semifinále se závodnicí ze Spojených Států. Sama Prusenovská hodnotí tento souboj jako nejnáročnější zápas dne. Američanka měla pro výhru lepší tělesné dispozice a naší české závodnici příliš nevyhovovala. Kvůli vyrovnanému skóre pokračoval zápas do prodloužení a po dlouhých sedmi minutách zápasu hodila nizozemská reprezentantka Prusenovskou na bodovaný bok, čímž také ukončila zápas. Prohra ale naši závodníci spíše motivovala a v boji o bronz Prusenovská nakonec dosáhla svého cíle a stanula na stupních vítězů. 

Oba judisté navštěvují v Olomouci Gymnázium Čajkovského, kde je jim umožněna individuální tréninková příprava. Pod vedením trenéra Jiřího Štěpána a sportovního metodika z Japonska Gena Yonenagy trénují dvakrát denně na tatami tělocvičny ZŠ Terera a Gymnázia Čajkovského.