Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.2 °C

Josef Nuzík je novým olomouckým arcibiskupem

Zprávy z regionu

9.2.2024

jap

Apoštolský nuncius v arcibiskup Jude Thaddeus Okolo dnes oznámil jméno nového olomouckého olomouckého arcibiskupa. Papež František jím jmenoval dosavadního administrátora arcidiecéze biskupa Josefa Nuzíka. Letos osmapadesátiletý kněz po odchodu svého předchůdce Jana Graubnera do Prahy vykonával úřad administrátora olomoucké arcidiecéze.

Mons. Josef Nuzík
(* 1966)

Kněz, dlouholetý generální vikář olomoucké arcidiecéze a po odchodu Jan Graubnera v roce 2022 pověřený administrátor olomoucké arcidiecéze. Za minulého režimu se vyučil soustružníkem, tuto profesi vykonával až revoluce. Hned po ní začal svou přípravu ke kněžství. V roce 2009 ho arcibiskup Graubner jmenoval svým generálním vikářem, biskupem se stal v roce 2017.

zdroj: Olomouc.cz/kdojekdo

„Děkuji i vám všem, milí bratři a sestry, kteří jste se více než rok a půl na tento úmysl modlili. Možná se vám ta doba zdála už i dlouhá, byla ale důležitá – prosili jsme za potřebné vlastnosti pro diecézního biskupa. Vím, že je nemám, ale chci do nich s Boží pomocí dorůstat. Budu vám vděčný za spolupráci, trpělivost a podporu lidskou i duchovní,“ zmínil dnes Nuzík v děkovné řeči. Připomenul v ní i to, že jmenování přichází jen pár dní před svátkem sv. Cyrila a Metoděje, jak ho slaví světová církev. „Soluňští bratři poukazují na naše kořeny a stojí u základů života z víry na Moravě, a tato víra je i po staletích vzácným pokladem, v němž je možné nacházet světlo a sílu také pro naši dobu,“ zdůraznil biskup Nuzík a dodal, že navazovat chce i na práci dalších svých předchůdců, a zejména arcibiskupa Jana Graubnera, se kterým třináct let spolupracoval jako generální vikář. „Současná doba není jednoduchá, zároveň nám ale Bůh nabízí řadu možností, jak zvládnout svůj život osobní i rodinný. Věřím, že je s jeho pomocí objevíme a také se o ně budeme dělit s lidmi kolem nás,“ uzavřel svůj první pozdrav věřícím.

Inaugurace – uvedení do úřadu – je v plánu na sobotu 13. dubna, další podrobnosti o záležitostech souvisejících s převzetím arcibiskupského úřadu budou zveřejněny později. "Duchovní správci farností se dnes žádají, aby ve svých farnostech zajistili vyzvánění zvonů po dobu 10 minut, dnes mezi 13. a 18. hodinou, podle místních možností a vlastního uvážení. Zároveň se prosí o vyvěšení diecézního praporu od chvíle, kdy zprávu o jmenování obdrží, až do soboty 18:00. Všichni věřící se pak prosí o modlitbu za nově jmenovaného arcibiskupa a jeho působení," vyzvala olomoucká arcidiecéze.