Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jízdenky, dvacetikoruna i roušky. Tubusy ve špici radniční věže ponesou svědectví o naší době

Zprávy z regionu

10.7.2020

foto: Jan Procházka

Jízdenky na MHD, výroční dvacetikoruna, výtisky Radničních listů i program kina. A samozřejmě i roušky. To je jen několik z mnoha předmětů, které byly dnes umístěny do dvou tubusů, aby jednou vydaly svědectví o naší době. Oba budou vloženy do špice radniční věže.

Vzkaz dalším generacím nechávali i naši předkové. Při rekonstrukci radniční střechy a věžiček bylo postupně nalezeno několik kovových pouzder. V těch byly jak mimořádně vzácné historické barokní tisky z 18. století, tak i stavební dokumentace z 19. století či například dobové plakáty na kulturní akce z 60. let 20. století. Radnice se tedy rozhodla tradici zachovat.

Foto: Jan Procházka

Tubusy budou umístěny do špice radniční věže.

Foto: Jan Procházka

Vkládání předmětů proběhlo za dohledu vedoucí radničních památkářů Vlasty Kauerové.

Foto: Jan Procházka

Dnes zapečetěný tubus není jediným vzkazem dnešní doby budoucím Olomoučanům. Už před dvěma lety byl totiž do makovice věžičky nad orlojem vložen jiný tubus s množstvím dokumentů a artefaktů. „Za dva roky se toho až tak mnoho nezměnilo, používáme stejné bankovky i většinu stejných propagačních materiálů. I z toho důvodu bylo nutné při výběru předmětů postupovat tak, abychom našim potomkům zbytečně nezanechávali stejné předměty, ale spíš jim nabídli nějaká jiná překvapení a zajímavosti,“ řekl náměstek primátora Martin Major, který do tubusu před dvěma lety vložil například bankovku v hodnotě pět tisíc korun.

Mimochodem, časové pouzdro bylo během rekonstrukce vloženo i do Terezské brány.

Foto: Jan Procházka