Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jiří Zemánek: Trofeje se nikdy neomrzí, chceme další

Sport

13.3.2019

Autor: Petr Pelíšek

Hned na pěti frontách bojovaly ve vrcholící sezoně volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. Ve čtyřech soutěžích už své letošní účinkování ukončily a to s vynikající bilancí; po únorovém triumfu v Českém poháru přidaly minulý víkend prvenství ve Středoevropské lize MEVZA. K tomu se probojovaly do čtvrtfinále významem druhého evropského poháru CEV Cup a po dvou desetiletích si vyzkoušely, jak chutná účast v elitní Lize mistryň. Nyní je čeká výzva poslední: play-off české extraligy. „Máme silný tým a role favorita se nezříkáme,“ říká před startem ligového čtvrtfinále předseda Volejbalového klubu Univerzity Palackého Olomouc Jiří Zemánek.

Jak jste si užíval atmosféru zaplněné haly, která krátce po skončení sobotního MEVZA Cupu a vítězství Olomouce nad slovinským Mariborem tleskala vestoje vašemu týmu?Každý, kdo někdy závodně sportoval, ví, že výhry a triumfy jsou tím hlavním motorem, který vás žene dál a umožňuje polykat další dávky dřiny i snášet všechna omezení, která sport na vrcholové úrovni přináší. Je jasné, že odměny a finanční motivace jsou pro sportovní profesionály velmi důležité, ale jako dlouholetý aktivní sportovec, trenér i funkcionář jsem přesvědčen, že žádné peníze nenahradí a nepřebijí ten pocit, kdy mohu zvednout vytoužený pohár nad hlavu. Ano, tu radost jsem si s holkami v sobotu moc užíval.

Jako předsedu klubu a manažera vás však nemohlo potěšit to, jak letošní Středoevropská liga vyvrcholila, když se místo plánovaného turnaje Final Four uskutečnil jen jeden finálový zápas. Co na celou situaci říkáte?
V prvé řadě mě to mrzí kvůli našim výborným fanouškům. Měla přijet opravdu výborná evropská družstva a mohl to být víkend plný špičkového volejbalu a zajímavé konfrontace různých herních stylů a pojetí. Musím říct, že chování maďarské Békéscsaby, která jen pár dní před turnajem jako neúspěšný uchazeč o jeho pořádání z prazvláštních důvodů svou účast odřekla, je pro mě nepochopitelné a neomluvitelné. To, že se následně ozval s omluvenkou i chorvatský Zagreb, už bylo jen logickým vyústěním celé situace. Málokdo z volejbalových příznivců ale asi ví, s jakým stresem jsme se museli coby pořadatelé finálového turnaje vyrovnat a jak komplikované bylo vyjít z této situace se ctí a pokud možno ve prospěch všech. Nakonec si myslím, že se to díky krásnému finálovému utkání, v němž se navíc představily dva nejlepší týmy z dlouhodobé části soutěže, vcelku vydařilo.

Předseda Volejbalového klubu Univerzity Palackého Olomouc Jiří Zemánek.

Foto: Petr Pelíšek

Není pro vás trochu trpké vyvrcholení MEVZA Cupu důvodem ke zklamání, že jste se vůbec této akce účastnili?
Musím hlavně říct, že samotný projekt Středoevropské ligy je určitě výbornou myšlenkou. Ta soutěž má svou kvalitu, vždyť se jí účastní mistři a vicemistři několika zemí, letos byl mezi nimi i semifinalista a čtvrtfinalista evropského Poháru CEV. Co mě ale skutečně mrzí, je fakt, že vedení soutěže ne vždy dokázalo udržet její opratě ve svých rukou. Handrkování kolem termínů jednotlivých zápasů, jejich kontumace pro neúčast jednoho ze soupeřů i závěrečný skandál s odstoupením dvou účastníků Final Four na poslední chvíli, to vše jsou věci, které budeme hodně vážit před případnou přihláškou do dalšího ročníku. A důležité bude určitě také to, jak se vedení MEVZA postaví k jednání klubů, jež rozhodně nepřispělo k prestiži tohoto projektu. Nic to ale nemění na tom, že si triumfu ve Středoevropské lize velmi vážíme a považujeme jej za velký sportovní úspěch.

Což se dá říci i o dalších evropských soutěžích, jichž jste se v této sezoně zúčastnili…
Po minulé sezoně se nám podařilo téměř kompletně udržet kvalitní a perspektivní tým a ještě jej vhodně doplnit. Máme opravdu široký a vyrovnaný kádr, který jsme stavěli s vědomím, že budeme bojovat na více frontách zároveň. Že je to správná, i když manažersky náročná cesta, se potvrdilo triumfy v Českém poháru a v MEVZA Cupu. Bonusem navíc byla pro nás po dvou desetiletích účast v kvalifikaci elitní Ligy mistryň. Vypadli jsme po boji s aktuálním semifinalistou významem druhého evropského poháru CEV Cup, to, myslím, hovoří za vše. Stejně jako naše čtvrtfinálová účast v tomto poháru, která nás řadí mezi viditelné hráče na evropské klubové mapě.

Tuto sobotu vstoupíte do play-off domácí extraligy prvním čtvrtfinálovým zápasem proti Ostravě. V dlouhodobé části soutěže jste prohráli jediný zápas ze čtyřiadvaceti. Považujete se za favority na zisk mistrovského titulu?
Ten tlak vnímáme a bereme jej na sebe, to říkám s veškerou upřímností. Jak už jsem říkal, zisk trofejí se nikdy neomrzí a my chceme ještě letos přidat další. Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, že krása sportu spočívá především v jeho nepředvídatelnosti a nevypočítatelnosti. Ke každému zápasu a soupeři přistupujeme s respektem a pokorou, ale vědomi si své vlastní síly a kvalit.

Co byste vzkázal olomouckým fanouškům před vyvrcholením celé sezony?
Víc než cokoliv jiného bych jim chtěl poděkovat za veškerou podporu, kterou nám po celý dosavadní průběh sezony poskytují. Nejen naše hráčky, ale prakticky i všichni soupeři uznávají, že máme aktuálně nejlepší obecenstvo v lize. Očekávání jsou ze všech stran velká, ale já už v tuto chvíli vím, že nás naši příznivci podrží a neopustí ani ve chvílích, kdy by se třeba momentálně přestalo dařit. A ten pocit za to stojí, věřte mi!

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

Los Capolitos

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Los Capolitos je síť mexických restaurací typu fast casual, založená na autentickém a chutném jídlu, mladém a energickém kolektivu, moderních techologiích a úsměvu zdarma. Držíme se toho...