Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jílka těší splnění cíle

Sport

23.4.2019

Autor: Petr Pelíšek

Fotbalová Sigma si může oddychnout. Svěřenci trenéra Václav Jílka se po nepovedeném podzimu dokázali vyhnout bojům ve skupině o záchranu. A budou naopak ještě bojovat o účast v evropských pohárech. Hanáci získali jistotu záchrany nedělní domácí výhrou 2:0 nad Teplicemi. „Jsem strašně rád, že kolo před koncem základní části máme jistotu minimálně účasti v meziskupině,“ řekl trenér SK Sigma Václav Jílek.

Jak hodnotíte utkání proti Teplicím?
Z celkového pohledu asi zvítězilo mužstvo, které si v zápase vypracovali více brankových příležitostí. Byli jsme nebezpečnější, Teplice kromě jedné dvou situací neměly nějakou velkou brankovou příležitost. Na druhou stranu to bylo hodně neurovnané utkání. Některé situace hodnotím hodně impulzivně, ale pokud ztrácíte tak jednoduché míče, jako my v zápasech ztrácíme, tak kolikrát mě napadají takové myšlenky, jako co vlastně na tom tréninku děláme, jak ti hráči vůbec uvažují. Ale z celkového pohledu musím říct, že jsme pracovali. To, co se nám v předchozích zápasech úplně nedařilo.  Měli jsme trošku problém v prvním poločase, protože Kuba Plšek hrál hodně nízko. A tím pádem měl soupeř hodně času na zakládání útoků a jevilo se to tak, že my jsme všude a nikde. Ve druhém poločase se to zlepšilo. Samozřejmě nám pomohl vedoucí gól před poločasem, to je jasné. A bylo tak několik dalších situací, i docela pohledných akcí. Z celkového pohledu můžu být spokojený, jen mě mrzí, že v určitých situacích, zejména na vlastní polovině, dáváme soupeři možnost vrátit se do zápasu. Kdybychom inkasovali, tak to bylo jedna dva. A byly to situace, které zkušení hráči jako Šimon Falta, Venca Jemelka nebo Miloš Buchta měli zvládnout s daleko větším klidem.

Splnili jste cíl, který mančaft pro jaro měl. Tedy vyhnout se bojům o záchranu.
Prvotní je určitě jistá euforie, protože jsme to utkání zvládli, tím pádem jsme zvládli i celou sezonu. Možná prvotní představy před jejím začátkem byly trošku optimističtější, tak po podzimní části a zejména prvním jarním utkání s Jabloncem nebyla naše situace úplně jednoduchá. Klobouk dolů před mužstvem, celým realizačním týmem a všemi lidmi, kteří se kolem toho pohybují, z následujících devíti zápasů jsme sedmkrát vyhráli, to je jedenadvacet bodů, to je podle mého názoru nadstandardní. A jsem strašně rád, že kolo před koncem základní části máme jistotu minimálně účasti v meziskupině. Samozřejmě všichni v tuto chvíli očekávají, jak to dopadne, když hrajeme na Slavii, ale myslím si, že tam nepojedeme v žádném případě odevzdaně. Pojedeme tam se zvednutou hlavou a určitě ji chceme potrápit.

Do sestavy se vrátili David Houska a Vít Beneš. To byl asi velký posun v kvalitě, vzhledem k jejich zkušenostem.
U Davida Housky stoprocentně jeho pracovitost. Myslím, že opět atakoval hranici naběhaných dvanácti kilometrů, odvedl velké množství práce, dal nádherný gól. Ale zase na můj vkus je to hráč, který měl pět situací, které jsou rozdílové. A tři vyřešil špatně, takže je tam pořád prostor pro zlepšení. Hráč tohoto typu a takové kvality je musí vyřešit lépe, pět z pěti, čtyři z pěti, ne dvě tři úplně zahodit. Tam pořád máme rezervy. Víťa Beneš bez debat. Je to prostě jednoznačně lídr svým výkonem na hřišti.  Myslím, že neměl ani sebemenší chybu, je pevný, vyhrává první balony.

Trenér SK Sigma Olomouc Václav Jílek má prvotní jarní cíl splněný.

Foto: Petr Pelíšek

Vyrostl zase vedle něj Václav Jemelka?
To je spíš otázka na Vencu Jemelku. Nemyslím si, že by ty zápasy, které odehrál Honza Štěrba, byly špatné, bezesporu je u něj nárůst výkonnosti i kvality. Ale určitě pokud má mladý stoper vedle sebe zkušeného třicátníka, na kterého se může spolehnout, ví, že hlavně vyhraje první hlavu, tak už potom nemusí mít tolik práce. Nedostává se do tolika těžších situací, takže to potom vyzní, že i ten druhý stoper je klidnější. Venca určitě předvedl velmi dobrý výkon, pomaličku se vrátil k tomu, co po něm chceme.

David Houska nastoupil pod hrotem, Jakub Plšek hrál tentokrát zataženější. Jaký byl váš záměr?
Kubu Plška máme dlouhodobě ukotveného v tom vyšší postavení, dotahuje do vápna při útočné činnosti. Nicméně níž jsme ho sundali už na Bohemce, když chyběl David. Řekl bych, že tam ožil. Byl víc na míči, víc v mezihře, víc ve výstavbě a zároveň zvládal i běhaní box box. Už před zápasem se cítil velmi dobře, myslím, že je na něm teď ta energie vidět. Nechtěli jsme do toho moc sahat. A zároveň David má obrovský fyzický fond a entuziasmus, je ve vyšší pozici příhodnější pro presingové napadání, pro doplňování hrotového hráče. Neatakuje jednou, dvakrát, je schopný třikrát čtyřikrát tu dvacetimetrovou vzdálenost oběhnout. Ale samozřejmě potom, když tam půjde hodně vysokých míčů, tak je jasné, tam ten problém máme, nebo když tam bude hodně soubojových situací. Protože Kuba Plšek přece jen díky figuře a trošku jiném chování má v tomto zase navrch.

Jste rád, že se nepotvrdilo vážnější zranění Davida Housky?
Osobně jsem už nepočítal s tím, že v této sezoně nastoupí. Když vidíte, že hráč ucítí bolest v zadním stehenním svalu a odejde z hřiště, tak to bývá minimálně na čtyři až šest týdnů pauzy. To, že je po dvou týdnech naprosto fit, tak je trošku zázrak. A jsem rád, že se ta původní diagnóza nepotvrdila, je zpět a může zase hrát. Protože i mužstvo cítí jeho přínos, je to důležitý článek.

Jak jste spokojený s Milanem Lalkovičem? Mohl dát tři góly.
Ale to mu vyčítat nebudu. Cítil jsem, stejně jako u Šimona Falty, protože ty úkoly byly jasné, my jsme si to chtěli uhrát tady sami a nedívat se na ostatní, nastoupili proti nim nejlepší hráči Teplic z mého pohledu směrem dopředu, měli hlavní úkol, aby se přes ně soupeř zbytečně nedostával dopředu. A to, co bude navíc, protože mají individuální kvalitu, bude jakoby nad rámec. Ukočírovat Lakyho je velmi složité, ale zvládl to. Určitě je tam spousta situací, konfrontací a vysvětlovaní, ale viděl jsem tam velkou ochotu, vnitřní morál pracovat tak, jak po něm chceme. Pak je otázka, do jaké míry to pustí jeho vlastní vnitřní potenciál. Ale pracoval, mohl dát krásné góly. Nakonec nám to nechybělo. Dopředu byl nebezpečný, tyhle věci od něj čekáme. Zase tam měl v prvním poločase, hned ve druhé minutě, sekačka, balon zpátky, je potřeba, aby s těmi dispozicemi, které má, hrál dovnitř.

Můžete se rozvinout ještě o té práci s ním? On je jiný typ, než ostatní v mužstvu.
Je úplně jiný. Svým naturelem je nespoutaný, živelný, emocionální. Když tvoříte nějaký produkt, tak potřebujete nějak působit. A on je v těchto věcech nepoddajný. Takže v tom je složitý. Respektujeme, že má obrovské individuální předpoklady. Rychlost a individuální technická vybavenost je na vyšší úrovni, než je standard českých hráčů. Jenomže on je v týmu a v soutěži, kde prostě musí v první řadě pracovat dozadu. My samozřejmě chceme hrát útočně, to je jasné, ale když budeme všichni myslet jenom do ofenzivy, tak asi bude ta utkání dohnět nebo prohrávat. Začínáme od defenzivy, to je prostě gró, od toho se odpíchneme a chceme být kvalitní do ofenzivy. Snažíme se s ním pracovat, někdy to zvládne lépe, někdy hůř. Tentokrát to zvládl dobře. Také se musíte dívat na pohyb hráče, jak reaguje, když soupeř navádí míč, jestli mu otvírá prostor nebo neotvírá. V tom individuálním taktickém obranném jednání má rezervy, On to vždycky ojedničkuje, že přesně ví, když mu řeknete, áno trenér, všetko je jasné. Ale během tří vteřin je všechno jinak. Ovšem v neděli se snažil, pracoval pro mužstvo. Musím říct, že Milan vůbec neměl hrát, měl nastoupit Texl, kdyby se nezranil, tak hrál on. Chtěli jsme tam mít větší předpoklad pro co nejlepší defenzivu. Zvažovali jsme, že bude hrát Sláma, bylo tam více variant.

Ani na lavičce nebyli Martin Nešpor a Václav Pilař. Jak to s nimi vypadá?
U Vency to je … Vždycky se už dostane do tréninkového procesu a po týdnu se ozve zase nějak jiný problém. Teď jsme to řešili odbornou konzultací s panem Kolářem. Doporučil nějaká cvičení, je nějaký předpoklad, že je tam určitá disbalance, ze které jeho problémy můžou pramenit. Takže jsme chtěli, aby se tomu plnohodnotně věnoval, aby zase nebudoval určitý stereotyp, aby tělo udrželo zátěž, a uvidíme. My se pořád rozjíždíme a zase zastavujeme. A doufám, že se rozjedeme a Venca nám ještě v té nadstavbové části pomůže. Ale je to dlouhodobý proces. No a Martin Nešpor, tam byl problém akutní, trošku měl potíže s páteří, takže rehabilitoval, během týdne bude nachystaný.

A Michal Vepřek?
Tam si nejsem úplně jistý. Má problémy se žebry, hodně bolestivé. A pokud ho to nepustí, tak ho zatím šetříme. Nemá smysl riskovat. Samozřejmě cítíme, že chybí, je to kapitán, lídr týmu, defenzivní činnost má na velmi dobré úrovni. Čekáme.

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

AUTO PNEU TICHÝ

Katalog firem » Auto - moto » Autoservisy, opravny

Pneuslužby pro osobní, dodávková, offroad vozidla, prodej pneu Barum, Continental, Pirelli, Michelin, Bridgestone, Firestone aj. vč. AL disků. 3D geometrie, testovací linka podvozků - brzdy, tlumi...