Reklama

Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša, venku je 18 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jesle, miniškolky i předškolkové kurzy. Našli jsme zařízení, kde vám vezmou děti už od jednoho roku

Tipy a názory

1.3.2018

Autor: Barbora Sísová

Uvažujete o svém návratu do práce nebo se vám právě narodilo další miminko? Přemýšlíte o tom, že byste své dítě dala alespoň na pár dnů do školky, ale nejste si jistá, zda by zvládlo klasickou školku nebo zda by vám je kvůli nízkému věku vzali? Našli jsme pro vás v Olomouci hned několik miniškolek nebo jeslí, kde přijímají děti třeba už od jednoho roku a mnohdy nejsou překážkou ani plenky. Ze začátku sem můžete své dítě dávat třeba jen na dopoledne nebo na pár dní, aby si zvyklo. Teprve potom může chodit do školky na celý den či týden. Pokud chcete své dítě připravit na školku ještě pomaleji, pak můžu vřele doporučit adaptační předškolkové kurzy, kde si děti zvykají být v kolektivu stejně starých dětí, a hlavně bez maminky.

Pro děti od jednoho roku

Jesle statutárního města Olomouc

Adresa: tř. Spojenců 593/14
Cena:  viz ceník 
Věk: od 1 roku do 3 let
Otvírací hodiny: od 6:15 do 16:15 
Více informací: http://prorodinu.olomouc.eu/vyznamne-organizace/jesle

Jesle statutárního města Olomouc jsou určeny pro děti od 1 roku zhruba do 3 let. Jsou zde dvě oddělení – pro mladší batolata ve věku od 1 roku do 2 let s kapacitou 15 dětí, druhé oddělení starších batolat od 2 do 3 let s kapacitou 20 dětí. Překážkou pro přijetí dítěte nejsou ani plenky. Výhodou je, že se o děti starají všeobecné sestry se specializací dětská sestra, své drobečky tak necháváte pod odborným dohledem. Sestry děti pravidelně vysazují na dětské záchodky nebo nočníky a tímto postupně nošení plen odbourávají. Rodiče mohou podat "Žádost o přijetí dítěte do jeslí" kdykoliv během roku. Tu mohou vyplnit v kanceláři oddělení dětských jeslí u vedoucí oddělení dětských jeslí Dany Nevěřilové. Jako doplňkovou službu pro maminky na rodičovské dovolené jesličky nabízí příležitostné hlídání – 46 hodin v měsíci pro děti od 1 do 2 let. Děti mají denně čtyři jídla (snídaně, ovocná svačinka, oběd, odpolední svačinka) v ceně 40 korun za den. Vše se připravuje ve zdejší kuchyni každý den čerstvé a strava je určena přímo pro takto malé děti. Velmi pružně se dá reagovat také na nejrůznější stravovací omezení, jako jsou různé typy alergií a podobně. A na co se mohou děti těšit? " Výchovnou činnost přiměřenou věku dítěte, při kterých se rozvíjí schopnosti a dovednosti dětí, formou hry. Během týdne se prostřídá 6 základních kategorií výchovných činností: tělesná, pracovní, hudební, výtvarná, rozumová a mravní výchova. Sestry si sestavují měsíční výchovné plány a odpovídají za jejich provádění. Děti od jednoho roku do tří let se učí hlavně napodobováním, experimentováním a pravidelným opakováním. K těmto činnostem děti v našich jeslích využívají čtyř heren s dostatečným množstvím hraček a výchovných pomůcek. Důležitou součástí je pobyt dětí venku na zahradě, kde je spousta certifikovaných prvků pro děti do 3 let, jako jsou skluzavka, prolézací auto, letadlo, dětský domeček a vláček nebo třeba velké pískoviště kryté pergolou. Ke spánku mají děti na každém oddělení vlastní ložnici vybavenou postýlkami, které odpovídají věku dítěte. Stejně tak mají k dispozici dětskou jídelnu, kde se učí samostatnosti při krmení. Důležitou součástí jsou také dětské wc a koupelny vybavené přebalovacím pultem," popisuje Dana Nevěřilová.  

Foto: Jesle statutárního města Olomouc
Foto: Jesle statutárního města Olomouc

Pružné jesle

Adresa: Kavaléristů 8
Cena: dopolední vstup 340 korun (včetně jídla), celodenní vstup 520 korun (včetně jídla), celý měsíc 5 200 korun (strava se hradí zvlášť – 60 korun/den)
Věk: od 1 roku do 2 let
Otvírací hodiny: od 7:30 až 16:00
Více informací: http://www.pruznaskolka.cz/rs/skolicka-jesle/

Pružné jesličky jsou určeny pro nejmenší děti od 1 roku do 2 let, jejichž maminka se chce znovu vrátit do své práce. Jak název vypovídá, lze sem děti umístit velmi pružně. Nemusí tedy chodit každý den v týdnu, ale třeba jen některé dny podle toho, jak to rodičům vyhovuje. Kapacita jeslí je 13 dětí. Pro přihlášení dětí je potřeba vyplnit přihlášku a veškeré náležitosti. Poté už se jen přihlašujete na jednotlivé dny prostřednictvím rezervačního systému. Potřebné informace naleznete zde.

Bábetko

Adresa: Družební 769/2E, Olomouc
Cena: dopoledne se svačinou a obědem 125 korun (celý měsíc 3 840 korun), celý den se stravou 135 korun (celý měsíc 4 380 korun), podrobnější ceník zde
Věk: od 1 roku 6 let
Otvírací hodiny: všední dny od 7:00 do 16:30
Více informací: http://skolkababetko.cz nebo Facebook

Školka Bábetko, která se nachází v blízkosti největších olomouckých sídlišť Povel a Nové Sady, vznikla teprve v loňském roce, avšak za tu dobu si už získala spoustu spokojených klientů, a to jak z řad rodičů, tak dětí. Funguje v podstatě jako klasická školka s otevírací dobou od 6:30 do 17:00 s tím, že přijímá děti už od 1 roku, a to i s plenkami. "Důležitá je pro nás především individuální péče o děti, které dosahujeme díky nadstandardnímu počtu personálu. Používáme Montessori prvky, učíme děti samostatnosti a slušnosti, jak se vzájemně chovat jeden ke druhému. Děti ve starším oddělení mají dvakrát za týden angličtinu přirozenou komunikací, základy atletiky a kroužek tvoření," popisuje ředitelka Veronika Hapová. Maximální kapacita školky jsou dvě skupinky po 12 dětech - mladší Růženky (1-3 let), starší Karkulky (3-6 let). Školkovné se pohybuje mezi 2 400 Kč a 4 500 Kč za měsíc (podle doby, kterou děti ve školce stráví). Všechny varianty zahrnují stravu (od firmy Freshnack). Bližší informace o jednotlivých balíčcích najdete zde. Zápis je možný v individuálních případech i v průběhu roku, pokud však o Bábetku uvažujete, bude lepší, když se dostavíte na oficiální zápis, který proběhne v květnu. Více informací o školce získáte na telefonním čísle 608 670 076 nebo e-mailem: Veronika.Hapova@gmail.com.

Foto: Bábetko
Foto: Bábetko

Walinka

Adresa: Herna Mraveniště, U Botanické zahrady 4
Cena: dopolední pobyt (do 12:30) 150 korun/den (2200 korun/měsíc), celodenní pobyt 250 korun / den (3 900 korun/měsíc)
Věk: od 1 roku do 6 let
Otvírací hodiny: 6:30–17:00 (individuálně lze dohodnout jinak)
Více informací: www.waldorf-olomouc.cz/walinka.html

Miniškolka probíhá v útulném prostředí herny Mraveniště, které se nachází přímo u parku. Tento specifický prostor nabízí dětem možnost trávení času v pohádkovém prostředí s bohatou nabídkou pohybových i tvořivých aktivit. Výhodou je také poloha v blízkosti parku, kde mají vaše děti příležitost nejen volně běhat, ale také pozorovat zvířátka, růst kytiček a stromů. Po celou dobu o děti pečuje prověřený personál s pedagogickou praxí. Cílem Walinky je láskyplná aktivní péče o vaše dítě, aby měli možnost svých cílů dosáhnout, je potřeba přivést své děti do herny v čase od 6:30 do 9:00. Vyzvedávání dětí omezuje pouze provozní doba Walinky, která je do 17:00. Bližší informace získáte na e-mailu: walinka@waldorf-olomouc.cz nebo telefonním čísle: 733 736 990.

Pro děti od roku a půl

Centrum Letov

Adresa: Na chmelnici 1
Cena: Ceník se liší dle počtu dnů, kdy děti chodí. V podstatě od 150 korun za dopolední docházku, 200 korun za celodenní, 1000 korun za 1 den v týdnu,  2500 korun za 5 dnů v týdnu  + strava (20 Kč svačinky / den, 45 Kč oběd / den ze ZŠ Nedvědova)
Věk: od 18 měsíců do 5 let
Otvírací hodiny: všední dny od 7:00 až 17:00
Více informací: www.centrumletov.cz nebo Facebook

Miniškolka Letov je určena pro 18 dětí ve věku od 18 měsíců do 5 let. Je rozdělena na dvě sekce podle věku - jedna je pro 12 dětí a druhá pro 6 dětí. Pokud vaše dítě ještě neumí chodit na nočník nebo záchod, nevadí. Plenky nejsou překážkou. Jedinou podmínkou pro přijetí dítěte je, aby umělo chodit (kvůli procházkám ven, které jsou důležitou součástí každodenního programu). A co vaše děti v této miniškolce čeká? "Denní program začíná příchodem dětí, což probíhá zhruba do 8:00, pak následuje snídaně a program ve školce, v 10:00 se jde ven na procházku nebo venkovní hřiště. Po návratu v 11:20 následuje oběd a ve 12:00 se jde spát. Pokud si své dítě vyzvedáváte po 'o', tak tímto pro vaši ratolest program končí. Zbytek dětí spinká do 14:00, pak následuje odpolední program s průběžným vyzvedáváním dětí," popisuje Pavel Srovnal z Centra Letov. Děti zde přijímají v průběhu celého roku dle požadavků rodičů. Vstupní část se skládá z vyplnění přihlášky, potvrzení od lékaře o zdravotním stavu a dalších pár nezbytných formalit, o kterých vás budou ve školce informovat. V případě dotazů či bližšího zájmu se ozvěte telefonicky:+420 725 875 393 nebo e-mailem: centrumletov@gmail.com.

Foto: Centrum Letov
Foto: Centrum Letov

Pro děti od dvou let

Pružná školka

Adresa: třída Spojenců 16, Kavaléristů, Lužická
Cena: dopolední vstup 340 korun (včetně jídla), celodenní vstup 520 korun (včetně jídla), celý měsíc 5 200 korun (strava se hradí zvlášť – 60 korun/den)
Věk: od 2 ldo 7 let
Otvírací hodiny: 6:30 až 16:30
Více informací: http://www.pruznaskolka.cz/rs/vlastni-vzdelavaci-program/

Pružná školka se nachází hned na několika místech v Olomouci, využít ji můžete jak na pravidelnou docházku, tak pouze na pár dní v týdnu. "O úspěšnosti Pružné školky svědčí provoz sedmi tříd na třech místech v Olomouci. S tím, že v září letošního roku budeme otevírat novou pobočku na Horním Lánu. Celková kapacita našich zařízení je 100 dětí. Pro nejmenší od 1 roku máme otevřeny jesličky (viz výše, pozn. redakce). Pro děti od 2 let jsou k dispozici 3 oddělení na ulici Kavaléristů, Pružná MonteŠkolka na Lužické a školka na třídě Spojenců," popisuje ředitelka Pružné školky Andrea Machů. Do Pružné školky můžete své děti zapsat kdykoliv v průběhu roku. Závaznému zápisu předchází vždy prohlídka školky, kde je možné zodpovědět případné dotazy ze stran rodičů. Poté dostane rodič přihlašovací údaje do online rezervačního systému, kde si mohou  rezervovat docházku svých dětí podle potřeb. 

Foto: Pružná školka
Foto: Pružná školka

Olinčina mini-školka

Adresa: OC Olympie, Olomoucká 1715/90, Velký Týnec
Cena: 150 korun  
Věk: od 2 do 4 let
Otvírací hodiny: od 7:30
Více informací: Facebook

Součástí dětského koutku v Olympii Olomouc je unikátní Olinčina mini-školka, kterou si rodiče obzvláště pochvalují. Jedná se o vzdělávací program pro děti s flexibilní docházkou. Mini-školka vyniká časovou variabilitou, vzděláváním pohybem i zkušeným profesionálním pedagogickým personálem. Olinčina mini-školka je určena už pro děti od 2 let, výhodou je malý počet dětí – vždy maximálně 10. Děti mohou mini-školku navštěvovat jednou týdně maximálně na 4 hodiny. Přihlásit se můžete kdykoliv během roku. Více informací obdržíte zde - dkoo@post.cz. 

Foto: Olinčina mini-školka
Foto: Olinčina mini-školka

Lesní klub Lišáček

Adresa: Partyzánská, Olomouc-Holice
Cena: jednorázový dopolední vstup 300 korun, celodenní vstup 500 korun, celý měsíc 4000 korun (stravné 50 korun/den). Podrobný ceník zde.
Věk: od 2 let
Otvírací hodiny: všední dny od 8:00 do 15:45
Více informací: lesni-klub-lisacek.webnode.cz nebo Facebook

Lesní klub Lišáček je vhodný především pro děti, jejichž rodiče si přejí, aby trávily co nejvíce času na čerstvém vzduchu. S dětmi se pracuje venku, a to téměř za každého počasí. "V naší školičce není přesně stanovený režim dne, ale každý den mají své pravidelné rituály, které se dodržují podle aktuálního počasí, a hlavně nálady dětí. Ráno se děti schází kolem 8. hodiny, některé děti posvačí, poté se všichni společně přivítají v ranním kruhu písničkou Vítáme tě krásné ráno, protáhnou se u jogové písničky, zahrají si hry. Kolem 10. hodiny se jde na dobrodružnou výpravu po okolí - k dispozici je i dřevěný vozík, děti se mohou svézt a odpočinout, nebo si vezou hračky, pomůcky, svačiny... Zahrada jim poskytuje dostatek podnětů k zajímavým činnostem a objevům. Máme tu například blátivou/pískovou kuchyň, houpačku, blátivou skluzavku, všude kopce k lezení. Děti si hrají převážně s přírodními materiály, ale mohou využít i hračky a nádobí na písek, skákadla, míče, odrážedla, výtvarné pomůcky..." popisuje Lenka Mlčková z Lesního klubu Lišáček. Jako zázemí se využívá vytápěné maringotky, kterou vlastními silami všichni společně rekonstruují. K uložení hraček a pomůcek využívají stavební buňku a chystají pro děti dřevěný přístřešek. V pátek je většinou čas na výlety. "Vyrážíme například do lesa na Svatém Kopečku, vlakem do Grygova-lesní království nebo do města na různé akce a za kulturou," dodává Mlčková. Lesní klubík je určen pro děti od 2 let - děti si zde zvykají postupně (mají tak zvaný adaptační týden, kdy je přítomný také rodič). Na každý den jsou vytvořené skupinky dětí (maximálně 16 dětí na den), o děti pečují vždy 2 průvodkyně. V průměru je přítomno každý den 5 až 7 dětí. Zápis pro letošní rok proběhne 22. března na zahradě Lesního klubíku, ale děti se mohou přidat kdykoliv během roku. "Doporučujeme nastoupit na jaře, aby se děti stihly otužit do zimy. Menší děti chodí převážně 2 dny v týdnu, starší zvládnou i celý týden. Je možnost vyzkoušet i jednodenní docházku," doplňuje Mlčková. Jídlo si nosí děti z domu. Při větším počtu dětí/den obědy zajišťuje Kavárna V lese (zeleninová hustá polévka za 25 korun). Pro děti je vždy připraveno dostatek ovoce a zeleniny a pitný režim. V rámci výchovné práce děti vaří spolu s průvodkyněmi v kotlíku na ohni nebo opékají dobroty na klacku.

Foto: Lesní klub Lišáček
Foto: Lesní klub Lišáček

Předškolkové kurzy

Adaptační program pro děti před vstupem do MŠ Jasněnka (RC Provázek)

Adresa: Štítného 10
Termín: pondělí, 9:00-12:00, čtvrtek 9:00-12:00
Cena: 1 800 korun
Více informací: www.rcprovazek.cz/adaptacni-program-jasnenka

Speciální program Jasněnka je určený pro děti od 2,5 let a měl by jim pomoci usnadnit nástup do mateřské školy. Děti by se zde měly naučit zvyknout si na odloučení od rodičů a začít navazovat vztahy s vrstevníky v malé skupině a bezpečném prostředí. Program je připraven pro předem přihlášené děti (maximální počet je 10 dětí na 2 lektorky) jednou týdně na tři hodiny po dobu tří měsíců. Celkem tedy vaše dítě absolvuje 11 lekcí. V první lekci jsou vítáni i rodiče, pak už jejich přítomnost zpravidla není potřeba. Cena tohoto programu je 1 800 korun. A co zde na vaše děti čeká? Zpívání, hraní, cvičení i tvoření. Každý den je ustálený harmonogram. Více informací na info@provazek.cz nebo na telefonním čísle 734 641 488. (Zdeňka Kadlčíková)

Adaptační program pro děti 18 až 36 měsíců (Žirafa centrum)

Adresa: Horní náměstí 205/12
Termín: středa, čtvrtek a pátek v čase 9:00-11:30 (anglická miniškolička: pondělí 9:00-11:30) 
Cena: 2 000 korun (zahrnuje program 2,5 hodiny/týden v daném čase v uvedených termínech (10 setkání), veškeré materiály
Více informací: www.zirafa-centrum.cz/adaptacni-program-pro-deti-18-36-mesicu

Centrum Žirafa pořádá již čtvrtým rokem velmi oblíbený program zvykání si bez maminky. Program je určen pro děti 18-36 měsíců, které se připravují na nástup do MŠ. Kurz je však vhodný také jako volnočasová aktivita pro nejmenší, které se učí fungovat v kolektivu ostatních dětí. Děti jsou postupně začleňovány do kolektivu vrstevníků, zvykají si na čas strávený bez maminky. Veškerá práce s dětmi je vedena s ohledem na jejich věk, potřeby,vývoj a schopnosti. Nejpřirozenější činností pro malé děti je hra. Program je tedy veden formou her, říkanek, pohybových aktivit, výtvarných dílniček a hudebních aktivit. O vaše děti se stará zkušený tým lektorek zahrnující pedagoga, ´maminku´ i milou asistentku. Adaptační kurz probíhá vždy ve středu, čtvrtek a pátek v čase 9:00-11:30 (prosíme, aby děti byly přítomny po celou dobu programu). Každý kurz zahrnuje 10 setkání, poté navazují další běhy až do konce června (opět vždy 10 setkání). Do kurzu je možno nastupovat kdykoliv v průběhu roku, bude odečteno poměrné množství uskutečněných hodin a jiné aktivity). Nově nabízíme i anglickou formu Adaptačního programu - Anglickou miniškoličku v pondělí 9:00-11:30

Foto: Žirafa centrum
Foto: Žirafa centrum

Miniškolička (RC Olivy)

Adresa: ulice 8. května 28
Termín: pondělí 9:00–12:00
Cena: 2 000 korun/10 lekcí (+ 2 hodiny zdarma)
Více informací: http://www.olivy-os.cz/portal/index.php/events/event/miniskolicka-5/

Tato miniškolička je určena pro děti od 2,5 do 4 let. Děti sem docházejí jednou týdně na celé dopoledne. Nejenže si zde najdou kamarády, ale hlavně si zvyknou být alespoň chvíli bez maminky. Naučí se zde spoustu nových her, říkadel a také samostatnosti. Kapacita je pouze osm dětí a toto pololetí je již obsazená. Pro více informací se ozvěte na e-mail: janabaciak@gmail.com.   

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová