Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jedenáctý ročník festivalu Colores rozvášní Olomouc

Kultura

16.7.2019 aktualizováno 16.7.2019 10:02

Autor: red

Roztančená olomoucká náměstí, flamenkové workshopy, koncerty, gastronomické večery a famózní galavečer, na kterém vystoupí virtuózní sevillský tanečník David Pérez. To všechno nabídne čtyřdenní multižánrový festival Colores Olomouc, jehož již 11. ročník se uskuteční ve dnech 25. až 28. července.

Vše o festivalu naleznete na stránkách www.flamencool.cz nebo na facebooku.

Vrcholem festivalu je vždy Galavečer. Letos tomu nebude jinak. Tradiční a všemi očekávaný Galavečer flamenka se uskuteční 27. července v pavilonu A na Výstavišti Flora. Vášeň je patrně nejpřiléhavějším výrazem, pokud bychom chtěli definovat flamenco. Jeden z nejvýznamnějších španělských flamenkových tanečníků David Pérez představí na letošním festivalu svůj nejnovější projekt De Arte. V tomto strhujícím flamenkovém představení naplněném pozitivní jižanskou energií se odráží životní příběhy každého z jeho devíti protagonistů, transformované do tance a hudby. Tradiční taneční styly jako Alegrías, Fandango, Seguiriya či Tangos zde reprezentují opravdové flamenko, vycházející z tradic a zároveň otevřené současnosti, jež dokáže zasáhnout do hloubi duše svojí syrovou upřímností a emocemi. "Je nás devět umělců, jejichž domovem je Andalusie a životní láskou a posláním flamenko. Každý z nás má za sebou dráhu sólisty, v projektu DE ARTE jsme se však sešli, abychom společně vyjádřili tancem a hudbou vše, na co nám pouhá slova nestačí," říká o projektu jeho autor David Pérez. 

V rámci doprovodného programu měla 26. července vystoupit kapela Shahab Tolouie Quintet. "Vzhledem ke zdravotní indispozici Shahaba, který si zlomil zápěstí, se koncert bohužel ruší. Vstupenky můžete vrátit v místě, kde jste je zakoupili," informovali pořadatelé na svých stránkách.

Neméně zajímavým bodem festivalového programu bude klavírní recitál Sáry Medkové, která patří k předním českým klavíristkám mladé generace. Vystupovala sólově i s orchestry ve 26 zemích Evropy, v Asii a opakovaně i v USA. Vedle klasicko-romantického repertoáru se zaměřuje zejména na hudbu 20. a 21. století a velkou její láskou je i dílo J. S. Bacha. CD De Profundis, které vydala pod labelem Arta Records, vzbudilo v loňském roce pozitivní ohlas jak u odborné, tak i laické veřejnosti. V rámci olomouckého koncertu představí taneční suity španělských, argentinských a francouzských skladatelů s původně mexickými sarabandami z pera J. S. Bacha. Koncert se uskuteční v neděli 28. července v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea v Olomouci. 

Doprovodný program dále pokračuje dny španělské kuchyně v hotelu NH Collection Olomouc Congress, tanečními workshopy se španělskými lektory, fiestou ve Smetanových sadech a dalším programem. Vstupenky je možné zakoupit v síti Ticketportal nebo v Informačním centru na Horním náměstí.