Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 0.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jeden svět startuje už 18. března. Nabídne 27 dokumentů i zajímavý doprovodný program

Kultura

12.3.2019

Zuzana Doleželová

Do Olomouce zavítá od 18. března lidskoprávní festival Jeden svět pořádaný pod záštitou Člověka v tísni, tentokrát s mottem Bezpečná blízkost. Na diváky čeká 27 velmi zajímavých dokumentů, výstavy, poutavé workshopy i koncerty. Festival se uskuteční v kině Metropol, v Divadle na cucky a v Divadle hudby.

Motto letošního ročníku festivalu Jeden svět reflektuje společenské problémy poslední doby a snaží se hledat jejich východiska. Žijeme totiž v nepřehledné době, kdy jsou rozdělené rodiny i celá společnost, zažíváme politické krize, straší nás klimatická změna... To je jen několik problémů, které nám brání v hledání naší identity, která je pro nás extrémně důležitá. Dává nám totiž pocit bezpečí a jistoty. Je tedy vůbec možné, aby si lidé ve společnosti byli schopni porozumět a naslouchat, ačkoliv je každý jiný? 

"Bezpečná blízkost v sobě ukrývá řadu aktuálních fenoménů ve světě. Silně naráží na téma rozdělené společnosti, které poslední dobou hýbe světem. Ať už se jedná o nám všem dobře známou situaci u nás, USA dělící se na tábory příznivců a odpůrců prezidenta Trumpa, brexitem 'rozpůlenou' Británii nebo třeba lidi s protikladnými názory na klimatické změny," uvádí hlavní koordinátorka Jednoho světa Olomouc Barbora Valová.

Program festivalu Jeden svět

Dokumenty jsou na Jednom světě rozděleny do několika kategorií. V Olomouci je tradičně nejpočetnější Česká soutěž, která letos čítá osm filmů natočených českými režiséry. Patří sem Volání divočiny, Dobré zprávy, Ještě nekončíme, Bratři Okamurovi, Kibera: příběh slumu, Kapela, Začít znovu a Reality. V kategorii Mezinárodní soutěž pak na diváky čeká Láska a prázdná slova, Rekonstrukce Ut?yi a Bohové z Molenbeeku.

Další kategorie pak sdružují filmy, které spolu souvisí tematicky. Třeba Cesty ke svobodě představují tradiční skupinu snímků věnovaných regionům, v nichž aktivně působí společnost Člověk v tísni. Kategorie Zemětaje je zase zaměřuje na ekologické filmy, které vzhledem k současným okolnostem, souvisejícím například s klimatickou změnou, mají důležité místo na Jednom světě. Do této kategorie spadá úvodní film festivalu, který nabídne kino Metropol v pondělí 18. března od 18:00 a jmenuje se Anoteho archa. Aktuální problémy online prostředí zase reflektuje kategorie Jedna nula. Běžný Evropan průměrně stráví na internetu celý jeden den z týdne. Online prostor tak s sebou přináší nové výzvy i problémy. To ukazují třeba filmy Všechna stvoření vítána a #FollowMe

Anoteho archa / pondělí 18. 3. 18:00 kino Metropol
Anote Tong je bývalým prezidentem Kiribati. Jeho archou je ostrovní stát se sto tisíci obyvateli, které měnící se klima a stoupající hladina oceánů připravuje o domov. Anote dělá maximum pro záchranu svého lidu, ale ví, že osud neodvrátí. Objíždí světová fóra, aby upozornil na klimatické hrozby. S trpkou věcností vysvětluje, jak a proč jeho stát mizí...

Doprovodný program: výstavy, workshopy, koncerty

V rámci festivalu na návštěvníky čeká také bohatý doprovodný program. Divadlo na cucky bude v pátek 22. března od 18:30 hostit vernisáž výstavy od dvojice autorů Nely Britaňákové a Kryštofa Ambrůze s názvem Co tam je?. Výstava je plánována pro síň HROB a Galerii XY, v níž dvě instalace na sebe navazující a vzájemně se kompletující budou pracovat s očekávanou diváckou zkušeností s reálnou vs. virtuální perspektivou z jednoho prostředí. Divák se ocitá u příběhu, prochází prostředím a všímá si jevů, které možná v rámci reálného setkání přehlédl, nebo nebyly možné.

Je také možné navštívit workshopy, které zájemce naučí základy znakové řeči, přiblíží jízdu na vozíku nebo jedinečný způsob, jak si zaznamenat osobní prožitky s knihami díky projektu Knihář. Vrcholem doprovodného programu je pak úterní koncert kapely Circus Brothers. Ta se od devíti hodin postará o zábavu v Jazz Tibet Clubu. Jde o velmi energické uskupení, které podle svých slov kombinuje balkánskou dechovku, diskotékový beat, laciný pop a špinavý house.

Jeden svět pro všechny

Festival se snaží, aby byl přístupný opravdu všem. A tedy i těm z nás, které limituje nějaký handicap. Samozřejmostí je bezbariérový přístup do všech festivalových míst. Jeden svět chce být přístupný všem i z té druhé strany. Kdokoliv se tak může stát dobrovolníkem či dobrovolnicí. Nebere se ohled na postižení, mateřský jazyk nebo věk. "Tímto způsobem je festival otevřen opravdu všem a já jsem ráda, že tomu mohu dopomoci," uvádí koordinátorka Jednoho světa pro všechny Anežka Chalupová.

V programu zároveň najdete dokumenty, které jsou doplněny titulky pro neslyšící a nedoslýchavé. Takových projekcí je hned devět. Díky audiopopisu mohou 21. března od půl čtvrté přijít do kina Metropol na film Bratři Okamurovi i nevidomí a slabozrací. Myslí se také na diváky s mentálním postižením, epilepsií nebo autismem. Pro ně je v Divadle na cucky 20. března od 15 hodin připravena relaxovaná projekce filmu Volání divočiny.

Jedna z projekcí je také určena speciálně pro seniory. V Divadle na cucky se bude 23. března od 10 hodin promítat film Ještě nekončíme. Tento český snímek mapuje životy seniorů, kteří se navzdory svému věku a zdravotnímu stavu rozhodli, že naplní své životy nejrůznějšími aktivitami.

Vstupné

- základní vstupné na projekci: 80 Kč

- zvýhodněné vstupné pro studenty (žákovská průkazka / platná ISIC karta) a seniory (senior pas...): 60 Kč

- držitelé průkazu ZTP a ZTP/P mají 50% slevu z ceny vstupenky: 40 Kč

Vstupenky na festival jsou nemístenkové, rezervace konkrétních míst není možná. Pro získání požadovaného místa doporučujeme dorazit na projekci s předstihem.

Všechny aktuální informace jsou zveřejňovány na webu a na facebooku