Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jeden svět odtajnil program. Festival zahájí dokument Země medu nominovaný na Oscara

Tipy a názory

20.2.2020

Autor: Zuzana Doleželová

Už 16. března v Olomouci odstartuje další ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Klimatická změna a její dopady na lokální krajinu – to je téma, které se tentokrát rozhodl akcentovat pod heslem Až naprší a uschne.

PROGRAM FESTIVALU

Kompletní program festivalu Jeden svět naleznete na webových stránkách.

Festival zahájí na Oscara nominovaný film Země medu (16. 3. v 18:00, kino Metropol). Mezinárodně oceňovaný dokument o tradiční včelařce Hatidze Muratové nabízí pohled nejen na mizející řemeslo v dechberoucích scenériích hornaté oblasti Severní Makedonie, ale je i silným podobenstvím o stavu naší civilizace. Poklidný život Hatidze, která žije sama se svou nemocnou matkou v místě, kde kdysi bývala horská vesnice, naruší kočovná rodina, jež ve včelařství vidí potenciál pro vlastní obohacení. Poetický, skromný i mnohovrstevnatý snímek ukazuje, co znamená žít v souladu s řádem přírody a plně ho přijmout. Filmový počin Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevske stojí za vidění. 

Mezinárodním úspěchem se pyšní i syrský dokument Pro Samu (17. 3. 20:00, kino Metropol). Dramatický příběh novinářky a filmařky Waad Al-Kateab, která zachycuje průběh nekončícího konfliktu jako svědectví pro svou čerstvě narozenou dceru Samu, byl kromě nominace na Oscara oceněn i cenou BAFTA.

Jedno z nejlepších pečovatelských míst pro nemocné s Alzheimerovou chorobou je v thajském Čiang Mai. Právě z tohoto prostředí pochází film Matka (17. 3. 17:00, Mozarteum), který ukazuje život pečovatelky Pomm a Mayi – nemocné ženy ze Švýcarska, jejíž rodina ji do Thajska umístí.

Děti z mizejícího ostrova (19. 3. 15:00, Umělecké centrum UP) – poutavý snímek o ostrovu Isle de Jean Charles v americké Louisianě, jenž mizí vlivem environmentální změny pomalu, ale jistě pod mořem. Pro rodinu Brunetových je jediným domovem, který kdy měla. Americká vláda pro ně chystá nový domov ve vnitrozemí, kam se mají přesunout už za dva roky. Jak se s tím vypořádají?

Posádka lodi Sea-Watch 3 pod velením kapitánky Caroly Rackete zachránila více než čtyři desítky uprchlíků před utonutím ve Středozemním moři. Jak to k tomu došlo, ukazuje film Loď Sea-Watch3 (20. 3. 17:00, Umělecké centrum UP). Snímek nabízí silný zážitek...

V programu nechybí filmy z české a slovenské produkce jako Žal žen (18. 3. 18:15, Divadlo na cucky), Skutok sa stal (20. 3. 19:00, Umělecké centrum UP) nebo film Postiženi muzikou (19. 3. 21:00, Divadlo na cucky), jenž nechává diváky nahlédnout do životů členů skupiny The Tap Tap.

Poslední projekce bude patřit australskému dokumentu Mám to v krvi, který sleduje svérázného a tvrdohlavého chlapce, jenž hledá vlastní identitu mezi kulturou domorodých Australanů, z níž pochází, a většinovou australskou společností, v jejímž systému vyrůstá. Ten slavnostně zakončí letošní ročník 21. března v 19:00 (Mozarteum).