Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jeden svět láká na letní Festivalové dny. Na programu jsou projekce, koncerty i workshopy

Tipy a názory

13.7.2021

Autor: red

Jeden svět Olomouc po dvou letech znovu na scéně a tentokrát vůbec poprvé v podobě nefalšovaného venkovního festivalu! Už 15. a 16. července se na Konviktu odehrají Festivalové dny plné projekcí, koncertů a debat s tvůrci. A to je teprve začátek, už teď můžeme prozradit, že na srpen chystají organizátoři pokračování.

Červencové Festivalové dny vypuknou ve čtvrtek 15. července ve 14 hodin, začátek pátečního programu je poté naplánován už od 10 hodin ráno. Vedle Parkánu bude hlavním dějištěm Umělecké centrum na Konviktu a jeho filmový sál. Právě zde proběhne většina vybraných projekcí a následné debaty s tvůrci a odborníky. Ve večerních hodinách se nicméně mohou návštěvníci těšit také na venkovní projekce pod širým nebem.

Pro diváky jsou připraveny úspěšné filmy dotýkající se lidskoprávní tematiky, mimo jiné z kategorie Promítej i ty! Mezi tuzemské taháky patří například snímek Bydlet proti všem, který přiblíží tvrdou realitu sociálního bydlení v Česku či nedávná kinonovinka Nová šichta sledující přerod ostravského horníka v programátora.

Strhující příběh mateřské lásky na pozadí brutálního válečného konfliktu v Sýrii vypráví další z vybraných filmů, na Oscara nominovaný britský dokument Pro Samu. Vůbec poprvé nabídne Jeden svět také audiodokument. Volba padla na titul Afrika mi změnila DNA z dílny dokumentaristů Jiřího Pasze a Evy Lammelové. Návštěvníci festivalu se navíc mohou těšit na debatu o dokumentu právě s Evou Lammelovou.

Nejen filmy, ale i muzika a workshopy!

Festivalové dny však potěší nejen oči filmového fanouška, ale i uši fanoušků hudebních. Po oba dny se totiž představí olomoucké kapely nejrůznějších žánrů. Mezi zatím potvrzenými skupinami najdeme třeba živelné rockové trio El Chuppa, folk-rockové elegány Hope Astronaut nebo post-punkového písničkáře Vladimíra B.

Na účastníky čeká rovněž pestrý doprovodný program v podobě workshopů či páteční ranní jógy. A organizátoři nezapomínají ani na návštěvníky s dětmi, o které bude postaráno po celou dobu festivalu.

Samozřejmostí je občerstvení (vegetariánská a veganská strava) a alkoholické i nealkoholické nápoje, které zajistí podnik Vertigo. Veškeré akce proběhnou za dodržování vládních a hygienických nařízení. Je tedy potřeba mít na paměti, že filmových projekcí se bude možné zúčastnit pouze s:
▪ potvrzeným negativním PCR či antigenním testem (čestná prohlášení budou návštěvníci festivalových dnů podepisovat při vstupu)
▪ potvrzením o prodělání nemoci covid-19 v posledních 3 měsících
▪ potvrzením o očkování

Vstupenky budou k dostání přímo na místě za 150 korun. Bližší informace a další body programu najdete na webových stránkách či Facebookové události olomouckého Jednoho světa.