Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 9.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Je ti horko? Dolej si! Do unikátního projektu jsou zapojeny už desítky míst v Olomouci

Zprávy z regionu

12.8.2019

Zuzana Doleželová

Určitě se vám už někdy stalo, že jste šli po městě a ve vaší lahvi už nebyla ani kapka vody. Co dělat, když jste se nechtěli zdržovat sezením v kavárně nebo chozením do obchodu - navíc když víte, že koupením další lahve jen přibývá další plastový odpad? Přesně z toho důvodu před časem vznikl studentský projekt Dolej si. A velmi rychle se rozšířil nejen po Olomouci, ale po celé republice.

V čem projekt Dolej si, který rozjeli studenti ze spolku Udržitelný Palacký, spočívá? Pokud někdy ve městě dostanete žízeň a budete u sebe mít jakoukoliv nádobku, stačí najít podnik se dveřmi označenými samolepkou s kapkou. Ta označuje, že vám tu zdarma natočí kohoutkovou vodu. Vy tak budete moci uhasit žízeň bez zbytečného nákupu plastové lahvičky s nápojem.

Foto: Archiv redakce

Projekt Dolej si vznikl v rámci soutěže Univerzita městu v první polovině roku 2018. U jeho zrodu stála Helena Škrdlíková, která se už v roce 2017 inspirovala v Bristolu, kde podobný projekt úspěšně funguje. Cílem Dolej si je hledat a označit místa v Olomouci, kde vám dolijí vodu z kohoutku, a to zdarma. Po celém městě už jsou takových podniků (restaurací, kaváren i obchodů) desítky a projekt se rozšířil po celé republice. Podniky označené nálepkou Dolej si můžete najít například v Hradci Králové, Prostějově, Praze, Brně, Zlíně, v Šumperku, Kutné Hoře, Kolíně nebo v Pardubicích. Kohoutková voda je zdravější, levnější a navíc bez plastového odpadu. Právě zájem o omezování zbytečného odpadu, jenž v poslední době rezonuje společností napříč celým světem, stojí za úspěchem projektu a jeho neustálým rozšiřováním.

Podívejte se, kde ve městě vám nalijí vodu zdarma:

Celou mapu s podniky zapojenými do projektu Dolej si naleznete ZDE.