Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Je čas předat kormidlo, říká ředitel Moravského divadla Václav Kožušník

Kultura

13.2.2009

Autor: Ondřej Čížek

Václav Kožušník prožil v divadle celý život. V čele toho olomouckého stojí dlouhých 18 let. Příští rok mu bude pětašedesát a chystá se odejít do důchodu. "Je čas předat kormidlo někomu mladšímu," říká v našem rozhovoru.

Pro Moravské divadlo jste toho udělal tolik, tento rok nastal čas odchodu. Jaké jsou Vaše pocity, vzpomínky?
Právě tuto divadelní sezónu slavím 50. výročí svého působení v divadle, z toho 18 let v divadle olomouckém. Divadlo bylo (a doposavad je) má celoživotní láska, které jsem - a rád - obětoval vše. Bohužel, lidský věk je limitován. Příští rok, kdy odejdu z divadla definitivně, budu mít 65 let a myslím, že právě tím nastal čas tuto náročnou funkci opustit a předat pomyslné kormidlo někomu mladšímu. Funkce ředitele je velmi náročná a vyčerpávající činnost, a to jak na čas, tak na řešení stále více se komplikujících podmínek provozu divadla, uměleckého, provozního a hlavně ekonomického.
K těm vzpomínkám. Několik lidí mne vyzývá, abych něco ze svého divadelního života napsal. Myslím, že těch vzpomínek (jak dobrých, tak méně dobrých či přímo zlých) je sice hodně, ale jsou to vzpomínky mé a dá se říci, že jsou pouze divadelní, a zřejmě by nikoho moc nezajímaly.
Přesto doufám, že Olomouci něco po mně zůstane. Příští rok olomoucké divadlo bude slavit tři významná výročí: 90 let českého divadla v Olomouci, 180 let historické budovy divadla a 240. výročí prvé stálé scény v Olomouci. Chystám k tomuto výročí vydání knížky, kterou jsem nazval "Historie budov olomouckého divadla". V této specifické publikaci budou shrnuty všechny informace, které jsem získal za celou dobu mého působení v Olomouci.

Máte představu o Vašem ideálním nástupci?
Osobně jistě mám, ale na mně nezáleží. Nového ředitele Moravského divadla Olomouc – příspěvkové organizaci statutárního města Olomouc - bude vybírat komise. Dnes nevím, kdo budou členové této komise a jestli budou mít o můj názor zájem.

Těšíte se na více volného času? Budete nadále navštěvovat divadlo? Nebude Vám chybět dosavadní tempo, napojení na každodenní dění v Moravském divadle?
Doufám, že co se týče volného času, jak se říká lidově, budu moci ubrat plyn. Aktivit mám před sebou mnoho. Nejvíce času mi zřejmě zabere chov včel (které již chovám a velmi je, díky své neustálé nepřítomnosti, odbývám). Také mám na starosti chalupu v Beskydech, kde stále mnoho prací pro nedostatek času neustále odkládám. Chtěl bych také trochu pomoci svému synovi v jeho projektech. A v poslední době mne velice zaujalo drátkování. Také doufám, že v zimních měsících se někde zaměstnám, protože vím, že bych byl zřejmě mrzutý, kdybych musel sedět doma. A proč to nepřiznat, že i ten sebemenší výdělek by nebyl špatný.
Co se týče divadla, tak skoro pravidelně navštěvuji premiéry ostravského divadla. I nadále tak chci. Co se týče olomouckého divadla, bude to trochu složitější... Pokud mne nové vedení pozve, (alespoň na některé významné projekty) přijedu. A přijedu rád, protože mne stále bude velmi zajímat, kudy se toto divadlo, kde jsem strávil kus svého života, bude umělecky ubírat. I když, všichni známe to staré přísloví "sejde z očí, sejde z mysli".

Ondřej Čížek

Reklama

City Inn´ Hotel Olomouc

Katalog firem » Hotely, ubytování » Hotely

Moderní gastronomie z lokálních surovin V restauraci Restinnʼ pro vás každý den připravujeme z čerstvých surovin od prověřených dodavatelů bohaté snídaně ve formě bufetu, polední a ve...