Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jaro je v zoo v plném proudu. Kosmani zakrslí přivedli na svět dvojčata

Zprávy z regionu

18.4.2023

Autor: red

V pátek 7. dubna se v pavilonu opic v olomoucké zoo narodila dvojčata kosmanů zakrslých, nejmenších opic na světě. Mláďata prospívají velmi dobře. Vozí se na zádech nejen otce, ale i svých starších sourozenců a návštěvníci je při troše štěstí mohou už i vidět.

Kosmani zakrslí

Foto: zoo Olomouc

Kosmany zakrslé chová olomoucká zoo od roku 2000 a celkem se zde narodilo 132 mláďat. "Konkrétně tomuto chovnému páru se od roku 2016 u nás narodilo už 24 potomků. Mnozí z nich byli odesláni do mnoha chovatelských institucí po celém světě. Největší vzdálenost urazili dva kosmani při cestě do Izraele," popisuje zooložka Jitka Vokurková. 

Kosmani zakrslí náleží k drápkatým opicím, mají přeměněné nehty na drápky. Jsou nejmenšími žijícími opicemi na světě s pro ně typickou dlouhou a jemnou srstí šedorezavé barvy. Obývají jihoamerické deštné lesy, ale životní prostředí jim mizí před očima. Pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Skáčou do vzdálenosti 5 m. Dospělci kosmanů zakrslých váží 100 g a narozená mláďata cca 5-7 g. Nejoblíbenější druh potravy představuje pro kosmany stromová pryskyřice. Aby se k ní dostali, záměrně narušují svými ostrými řezáky kůru stromů. Rodina kosmanů se k těmto stromům stále vrací. Stávají se častým úlovkem dravců a hadů. Dožívají se cca 10 až 15 let.

Zajímavost

Kosmani žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice, u podřízených samic, jejích dcer, nedochází ani k ovulaci. Péči o mláďata zajišťuje samec nebo další členové rodiny-nosí je na svých bedrech, samice je pouze kojí. Kosmaní novorozenec je však pořádný cvalík. Než se mládě ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co otec.

Reklama

Pivnice Kateřinská 10

Katalog firem » Restaurace, stravování » Pivnice

Kateřinská 10 je zahrádka a pivnice ukrytá za vysokou zdí, pod korunou vysokého statného jasanu. V provozu je celoročně a na čepu máme špičkově ošetřené pivo značky Pilsner Urquell, Radeg...