Janáčkova opera přiveze do Olomouce Nápoj lásky - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 23. října 2024, svátek má Teodor, venku je 9.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Janáčkova opera přiveze do Olomouce Nápoj lásky

Kultura

20.10.2023

Autor: Pavlína Dočkalová

7. a 8. listopadu bude Moravské divadlo Olomouc hostit Janáčkovu operu Národního divadla Brno, která přiveze perlu italského bel canta klasickou komickou operu Gaetana Donizettiho Nápoj lásky. Jako dirigent se olomouckému publiku premiérově představí Robert Kružík, který se od příští sezony stane novým šéfdirigentem Janáčkovy opery. V hlavních rolích vystoupí bývalý sólista souboru opery a operety Moravského divadla Ondřej Koplík v alternaci s pěvcem Danielem Matouškem a jejich něžným protějškem bude pěvkyně Andrea Široká.

Foto: Marek Olbrzymek

Opera, která měla premiéru roku 1832 v Miláně, nemá sice zcela originální námět a libretista Romani si nepokrytě vypůjčil zápletku z opery D. Aubera, ale na rozdíl od francouzského protějšku patří díky Donizettiho hudbě od své premiéry do dnešních dnů k nejpopulárnějším operám.

Hořkosladký příběh plachého Nemorina, který se zamiluje do bohaté Adiny a snaží se získat její náklonnost prostřednictvím „nápoje lásky“, je vděčnou příležitostí pro pěvecké představitele, jimž skladatel napsal řadu krásných duetů a árií včetně té nejslavnější Nemorinovy Una furtiva lacrima.

Inscenace v provedení Janáčkovy opery a v režii Magdaleny Švecové vás zavede na slunný italský venkov do filmového studia 40. let, kde Adina je filmová hvězda, všemi obdivovaná a rozmarná, Nemorino nesmělý člen filmového štábu, Dulcamara temperamentní herec a režisér v jednom a celý tým připravuje natáčení lehounké sentimentální komedie. Vztahové nitky se začnou zamotávat, když na místo činu přijede slavný zahraniční herec Belcore, sebevědomý lamač dívčích srdcí a zákulisní příběh se začne prolínat s tím natáčeným.

Foto: Marek Olbrzymek

Pod taktovkou talentovaného Roberta Kružíka, který se od příští sezony stane novým šéfdirigentem brněnského souboru, se můžete v roli Nemorina těšit na Ondřeje Koplíka v alternaci s Danielem Matouškem, a na Andreu Širokou jako Adinu. Oba hlavní představitelé jsou olomouckému publiku dobře známí. Ondřej Koplík, dlouholetý sólista souboru opery a operety Moravského divadla Olomouc, zde ztvárnil řadu slavných tenorových rolí, namátkou v inscenacích Lazebník Sevillský, Bohéma, Kouzelná flétna nebo Prodaná nevěsta. Daniel Matoušek je současným hostujícím představitelem hlavní role Nadira v opeře Lovci perel.

Srdečně zveme na představení 7. a 8. listopadu od 19:00 hodin. Senioři mohou využít slevu 30 %. Vstupenky lze koupit v pokladně divadla nebo online na www.moravskedivadlo.cz.

Pavlína Dočkalová