Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jako houby po dešti. V olomoucké zoo se radují z rekordního přírůstku mláďat klokanů

Zprávy z regionu

20.10.2020

Autor: red

Návštěvníci do olomoucké zoologické zahrady sice ještě na návštěvu nesmí, život uvnitř se však nezastavil. Aktuální situace, zdá se, vyhovuje klokanům, kteří se úspěšně množí. Zoo nepamatuje, že by počet odchovaných mláďat v průběhu roku byl někdy větší.

Foto: zoo Olomouc

V olomoucké zoologické zahradě se snad klokaní matky domluvily. "Jak tady s oblibou říkáme, už mají zase nakoupeno. Vaky tedy jejich prázdnotou rozhodně netrpí. Jen co je opustí odchované mládě, chystá se do něj mládě další," popisuje klokaní nadílku zoolog Libuše Veselá. Klokany rudé chová olomoucká zoo od roku 1997. "Od toho roku se nám podařilo úspěšně odchovat řadu mláďat. Ještě nikdy se nám však nestalo, že by v průběhu jednoho roku počet odchovaných mláďat byl tak velký. Na jaře opustilo vaky matek sedm mláďat. A další již vystrkují hlavy z vaků," uvádí mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Potrava klokanů v olomoucké zoologické zahradě je rostlinná, avšak různorodá. Čím je nabídka pestřejší, tím jsou klokani spokojenější. "Dostávají různé druhy ovoce a zeleniny, především listové, velmi rádi mají například rajčata. Krájíme jim měkké bílé nebo cereální pečivo, dále dostávají granule, ovesné vločky, seno, zelené krmení a větve na okus," doplňuje Gronská.

Foto: zoo Olomouc

ZAJÍMAVOSTI
Mládě po narození bývá veliké okolo 2 cm a musí vlastní silou vyšplhat po ocase matky do vaku na břiše, v němž prodělává, jako v inkubátoru, další růst. Se srostlými koutky úst se přisaje k bradavce, která zduří, takže se od bradavky nemůže odtrhnout. Samice však žádné šestinedělí nedrží a většinou se brzy po porodu opět páří. V děloze tedy vznikne další embryo, které má pozastavený vývoj do doby, než první mládě asi po 8 měsících opustí vak. Pak zárodek ve svém vývoji pokračuje, a po porodu se přesouvá do vaku. Samice tak může mít současně 3 mláďata - jedno skáče okolo ní, druhé je ve vaku a třetí v embryonálním stádiu v děloze.

OBECNÉ INFORMACE
Klokan rudý ve své domovské Austrálii žije v počtu cca 5-12 milionů jedinců. Svůj český název získal zejména od rudého barviva, které samci při vzrušení vylučují žlázou na hrudi. Klokan dosahuje rychlosti 50 až 70 km/h, rekordní skoky mohou být až 10 m dlouhé a 2 až 3 m vysoké. Pro pomalý pohyb používá chůzi "po pěti", kdy mu coby pátá končetina vydatně napomáhá jeho mohutný ocas. Aktivní bývá převážně nad ránem a za soumraku, kdy se živí spásáním trávy, nejteplejší část dne tráví obvykle odpočinkem ve stínu stromů. Klokani rudí žijí ve stádech. Pokud je ve skupině více samců, perou se, přičemž protivníci jeden druhého drží předními končetinami a současně zadníma nohama proti sobě kopou, takže v určité fázi tohoto pohybu samci doslova stojí na ocase. V zadních nohách mají obrovskou sílu. V případě setkání se s agresivním klokanem se doporučuje zakleknout na všechny "čtyři" a tvářit se, že žerete trávu. Samice bývají z bezpečnostních důvodů zbarvené do šeda, samci jsou mohutnější a barevně výraznější – mají rezavě zbarvená záda, břicho a nohy pak světlejší. Na rozdíl od samic je příroda vakem neobdařila.