Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 8.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak to bude dál se školami? Prázdniny budou, maturity buď tři týdny po otevření škol, nebo na základě předchozích vysvědčení

Zprávy z regionu

23.3.2020

Autor: Zuzana Doleželová

Ministr školství Robert Plaga v pondělí v 10 hodin představil plán na následující období, který počítá s tím, že se školy otevřou ve druhé polovině května. Jak by měly vypadat maturity, kdy budou probíhat, jak to bude s přijímačkami? Podívejte se.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Obrázek

"Nutno říct, že situace, které čelí téměř celý svět, je nová pro všechny z nás. Je na místě poděkovat učitelům, jak se této situace zhostili. Na co bych nechtěl zapomenout, je také poděkování našim rodičům, kteří pracují a zároveň se podílí na vzdělávacím procesu," uvedl Plaga. Vyzdvihl také dobrovolnickou činnost vysokoškoláků nebo mládežnických organizací. "Chtěl bych také poprosit učitele, aby se soustředili především na profilující předměty a na procvičování," dodal ministr. Na sociálních sítích se totiž v posledních dnech rozvíjely nejrůznější diskuze, kde si rodiče stěžovali na nadměrné množství úkolů, které vzhledem k pracovní vytíženosti a zabezpečení domácností v nelehkém období není možné s dětmi zvládnout.

Plán ministerstva školství musí ještě schválit vláda.

Zápisy do škol

Zápisy proběhnou v plánovaném období v dubnu, a to bez přítomnosti dětí.

Přijímací zkoušky

K jednotné přijímací zkoušce by mělo dojít nejdříve 14 dní po znovuotevření škol. Mělo by proběhnout pouze jedno kolo a náhradní termíny.

Maturita

Maturitní zkouška by měla proběhnout nejdříve 21 dní po znovuotevření škol, a to bez písemné části z českého a cizího jazyka. Didaktické testy budou vyhodnocovat přímo školy. Pokud však k otevření škol nedojde do 1. června, maturitní vysvědčení se bude sestavovat ze tří posledních vysvědčení - tedy z poloviny a konce 3. ročníku a z poloviny 4. ročníku.

Pokud student posledního ročníku z nějakého předmětu neprospěl, škola mu umožní vykonat komisionální přezkoušení, aby mohl v případě úspěchu maturitní vysvědčení získat také. Podobná pravidla mají platit i pro závěrečné zkoušky u učebních oborů.

Letní prázdniny

Podle ministerstva školství se letní prázdniny nebudou zkracovat.

A co vysoké školy?

Přijímací zkoušky na vysoké školy bude nyní ministr Plaga řešit s rektory vysokých škol. "Tam je nutná změna zákona. Proto musíme připravit legislativní řešení," uvedl. V případě státních zkoušek si dělá opatření každá škola zvlášť.