Jak správně pomáhat učí lektoři pracovníky v sociálních službách na škole Caritas - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 11. září 2025, svátek má Denisa, venku je 19.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak správně pomáhat učí lektoři pracovníky v sociálních službách na škole Caritas

Zprávy z regionu

1.3.2012

Autor: Kamila Kotková

Jak pracovat se seniory a s mentálně postiženými lidmi, jak komunikovat s oběťmi domácího násilí, jak čelit zátěžovým situacím při řešení obtížné situace klienta nebo jak motivovat své zaměstnance. Práce v sociální oblasti si žádá neustálé vzdělávání. Napomoci pracovníkům v tomto oboru se rozhodla Caritas - Vyšší odborná škola sociální, která vytvořila projet Vzdělávání zadavatelů a poskytovatelů sociálních služeb. Díky němu mohlo být bezplatně proškoleno více jak dva a půl tisíce pracovníků.

"Pracuji v Prostějově v azylovém domě pro matky s dětmi. Azylový dům je zde záležitost poněkud nová, funguje něco málo přes rok, předtím tu nic podobného nebylo. Zařízení organizace bylo velice nutné, protože v současné době je hrozně moc maminek, které jsou osamělé a nacházejí se v tíživých situacích. Nyní má sdružení jeden dům, který je stále plný, a nemůže tedy vyhovět všem žadatelům. To bychom potřebovali takové tři nebo čtyři domy. Některé rodiny jsou na tom opravdu hodně zle. Před příchodem k nám bydleli v podstatě na ulici," popsal smutnou skutečnost Jaroslav Hubálek z Občanského sdružení sociální pomoci Prostějov, které azylový dům provozuje. "Rodiče s dětmi u nás pobývají od narození až třeba do osmnácti let, takže tu máme děti všech věkových kategorií. Sociální pracovníci se jim a jejich rodičům snaží pomoci při řešení osobních problémů i třeba v ekonomických záležitostech. Pomáháme jim také v tom, aby byli po určité době schopni opustit tento dům a žít normálním životem," popsal Hubálek.
Projekt pořádaný školou Caritas je podle něj užitečný v tom, že sociálním pracovníkům umožní uvědomit si, že existují i jiné problémy, než kterými se doposud zabývali. "Praxe je určitě nejdůležitější, ale i teorie je velmi potřebná. Toto školení je pro nás jakýmsi oživením znalostí, které máme, a potvrzením praxe. Navíc jsou v teorii stále nové věci, se kterými by se měli sociální pracovníci seznamovat. Osobně mi kurz dal hodně. V praxi se zabývám pořád stejnými otázkami, ale až tady jsem se dozvěděl, že je potřeba věnovat se i jiným problémům. Mohu tedy svoji práci podstatně vylepšit," zhodnotil přínos vzdělávání Hubálek.
Podobných příkladů je spousta. Kurz si pochvalovala i pečovatelka Jana Hájková ze sdružení Amans v Dubu nad Moravou, které zajišťuje terénní pečovatelskou službu nemocným nebo tělesně postiženým seniorům. "Na školení mě poslala moje zaměstnavatelka a jsem za to ráda. Myslím, že kurz je prospěšný nejenom pro naši práci, ale i pro mě osobně. Myslím, že by tyto znalosti ocenil každý člověk," domnívá se pečovatelka. Celkem se díky projektu mohlo dozvědět nové poznatky ze sociální sféry skoro dva a půl tisíce účastníků z různých organizací, jako je Charita, Armáda spásy, domovy důchodců nebo šternberské Vincentinum. Program však skončí až v červnu, takže toto číslo ještě poroste.
Projekt Vzdělávání zadavatelů a poskytovatelů sociálních služeb II. je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu České republiky. Realizátorem projektu je Caritas - Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Více než šest milionů korun je použito na dlouhodobé kurzy a jednodenní až dvoudenní semináře, které probíhají od 1. července 2010 do konce června letošního roku. Pracovníci v sociálních službách se školili například v komunikačních dovednostech s různými skupinami lidí, v právní legislativě, ve vedení týmu pracovníků i v jednotlivých terapeutických technikách.

Kamila Kotková

Reklama

Restaurace Globus

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Po celý den pro vás v Globusu Olomouc vaříme podle tradičních receptů a z těch nejčerstvějších surovin. Čerstvé maso bereme od našich řezníků, skvělé pečivo od našich pekařů. Jídlo...