Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak si povídají neurony a jak náš mozek ovlivňují drogy? To zjistíte během Týdne mozku v Pevnosti poznání

Zprávy z regionu

4.3.2021

Autor: red

Interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání se letos opět připojí k festivalu Týden mozku Akademie věd České republiky, který se koná od 15. do 21. března 2021. Letošní ročník se uskuteční online a nabídne tradičně řadu přednášek a aktivit pro odborníky i širokou veřejnost.

Ilustrační foto

Foto: Pevnost poznání

Tým popularizačního centra Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci natočil ve spolupráci s vysokoškolskou pedagožkou a lektorkou paměti Ivanou Fellnerovou čtyři přednášky, které budou mít premiéru na YouTube v sobotu 20. března v 8 hodin. "Popíšeme vlastnosti neuronu jako základní funkční jednotku nervového systému člověka. Dozvíme se, jak svoje neurony hýčkat, ale také, jak jim neubližovat, abychom co nejvíce zpomalili jejich přirozený úbytek," prozradila Ivana Fellnerová.

S natáčením přednášek pomáhali studenti UP, kteří u modelu mozku v expozici Rozum v hrsti názorně ukázali, jak jeho jednotlivé části fungují, a předvedli také interaktivní hry na trénování paměti, které si děti i dospělí mohou vyzkoušet doma. "Budeme si netradičním způsobem povídat o paměti. Vysvětlíme, co to vlastně paměť je, a formou názorných animací si ukážeme, jak jednotlivé druhy paměti fungují a co se s jednotlivými složkami děje, když je mozek zasažen některými nemocemi. A nezapomeneme ani na zábavné testy," doplnila lektorka.

Tvorbou online obsahu chce tým Pevnosti poznání zůstat v kontaktu se svými příznivci. "V dynamicky se rozvíjející společnosti se zvyšuje tok informací, které musí náš mozek denně zpracovávat. Často jsme zahlceni spoustou podnětů, z nichž je třeba vybírat ty podstatné a zbytečné informace posílat do zapomnění. Proto jsme rádi, že se můžeme připojit k této zajímavé akci," řekl programový ředitel science centra Roman Chvátal.

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a v neurovědách. Probíhá jako součást Brain Awareness Week – celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. Tradici Týdne mozku v České republice inicioval a založil český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998.

"V přednáškách budou naši přední odborníci informovat o tom, co nového se událo u nás a ve světě ve výzkumu mozku a jeho onemocnění," zve na festival Josef Syka. "Mnozí z nich připojí i aktuální informaci o tom, jak covid-19 ohrožuje činnost našeho mozku a jaké jsou dlouhodobé následky pandemie na naši nervovou a duševní činnost."

  • Kompletní program Týdne mozku zveřejní Akademie věd ČR v pondělí 8. března 2021.

  • Více informací se dočtete na www.tydenmozku.cz/festival/.

  • Přednášky Pevnosti poznání budou dostupné zde →