Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak se obléknout na ples aneb Společenská etiketa v malíčku

Tipy a názory

22.1.2020

Zuzana Doleželová

Plesová sezona je v plném proudu. Pokud si v zimních měsících rádi dopřáváte tanec a zábavu, určitě se orientujete v tom, co si na sebe obléknout, a co už není podle etikety přípustné. Plesy jsou navýsost společenskou událostí, která vyžaduje specifický dress code. Jak být hvězdou večera, jak se cítit skvěle a přitom neztropit drobné faux pas? Poradíme vám, jak si užít ples se vším všudy...

Plesovou sezonu miluju snad odjakživa. Jakožto aktivní tanečnice jsem se účastnila mnoha předtančení na nejrůznějších plesech po celé republice, ale vždy jsem také ráda vyhledávala příležitosti, kdy se na ples zajít pobavit s přáteli. Všechny plesy - ať už to bylo před deseti lety, nebo před pár dny, ve Španělském sále, nebo ve sportovní hale v malé vesničce - mají jedno společné: každý má svůj dress code, který bychom měli dodržovat...

Co si budeme povídat - plány na to, co si obléknout, jaký účes a líčení zvolit, které boty se k vybraným šatům hodí, jakými šperky doladit outfit, který lak na nehty vybrat, jsou doménou nás, žen. Muži dost často sáhnou po obleku, který jim visí ve skříni od dob jejich maturity, nebo v tom lepším případě od svatby, vyleští si boty, obléknou košili ladící s róbou jejich partnerky a jdou se bavit. Jsou plesy, které nemají předepsaný dress code, takže je takovýto postup zcela v pořádku, ani se nemusíme moc zamýšlet nad barvou košile či kravaty nebo nad délkou šatů, jsou ale společenské události, na nichž je jistý dress code vyžadován. Víte, co je to black tie, co nosit ke smokingu, proč k fraku volit bílého motýlka, nebo proč by ženy měly volit uzavřené lodičky, silonky a kdy je třeba sáhnout po šatech zakrývajících kotníky?

Black tie - smoking pro pány, dlouhé šaty pro ženy

Pokud stojí na pozvánce v kolonce dress code black tie, jde o smoking a dlouhou večerní róbu. Smoking v podstatě vyjadřuje nejvyšší úroveň společenského oděvu pro muže, white tie, tedy frak doplněný o bílý motýlek, je skutečnou výjimkou a přísluší těm nejhonosnějším akcím typu ples v opeře. Charakteristickým prvkem smokingu jsou lesklé klopy. Má být v černé barvě, přípustná je rovněž barva noční modři. Smokingová košile je vždy bílá a knoflíčky bývají zakryty légou. Mohou být i vidět, v tomto případě však musí být ozdobné a měly by ladit s manžetovými. Typickým znakem smokingové košile jsou kromě již zmíněného také dvojité manžety u rukávů. Ty by měly být zhruba o centimetr delší než rukávy saka. Límeček košile může být klasický, a nebo se zalomenými špičkami. Ke smokingu náleží vždy motýlek, a to černý, případně v již zmíněné barvě noční modři. V dnešní době už pravidla nejsou tak striktní, takže pokud muži touží ladit s partnerkou, mohou si vzít i motýlek v barvě její róby. Do smokingového saka se dává bílý kapesníček, i v tomto případě platí, že pro soulad s partnerkou je povolen kapesníček v barvě jejích šatů. Nezbytností jsou černé dlouhé ponožky a nejlépe černé lakovky. 

Mělo by platit, že ke smokingu patří pouze elegantní hodinky a na smoking bychom si nikdy neměli vzít sportovní bundu či kabát, ale společenský kabát či plášť.

Foto: Depositphotos.com

Plesová róba pro ženu by měla být reprezentativní a měla by podtrhnout osobnost její nositelky. Co se týče materiálů, vzorů, barev a střihů, mohou být ženy kreativní, žádná přísná pravidla tu neplatí. Každopádně šaty by měly být dlouhé a ne prvoplánově vyzývavé. K nim patří uzavřené lodičky na vysokém podpatku, nebo ozdobné sandálky rovněž na vysokém podpatku. Kabelka by neměla být na rameno, ideální je malé psaníčko, které je sladěné jak s večerní toaletou, tak s botami a doplňky. Ty mohou být drobné stříbrné či zlaté nebo štrasové, nebo i výraznější, ale vždy je třeba mít na paměti, že méně je někdy více. Mnohdy udělají skvělou službu pouze velké náušnice, jindy se hodí set náušnic i šperku na krk. S prstýnky i náramky je rovněž třeba zacházet opatrně, hodinky byste, milé dámy, měly raději nechat doma. A zvláštní pozornost je třeba věnovat i vhodnému spodnímu prádlu.

Celkový dojem podtrhne správně zvolený účes a pozornost je třeba věnovat také make-upu. I tady platí, že všeho moc škodí. Záleží především na tom, jaké šaty si žena zvolí. Typickým večerním make-upem je kouřové líčení a vhodně zvolený lesk či rtěnka, většinou v pudrovém odstínu, pokud se však rozhodnete zvýraznit rty, líčení očí by mělo být decentnější. Na šaty patří elegantní kabát, kožich či kožešinová štola.

Foto: Depositphotos.com

Kdy stačí oblek a jednodušší šaty či koktejlky?

Pokud na pozvánce není uvedeno black tie, vystačí si muž s oblekem. K němu se hodí bílá košile, přípustná je i barva v odstínu partnerčiny toalety, motýlek nebo častěji kravata. Ta by měla být decentnější, bez výrazných vzorů. Samozřejmostí jsou dlouhé oblekové ponožky a čisté (!) společenské boty. I tady platí, že výrazné hodinky nebo sportovní bundu by měli muži raději nechat doma.

Ženy na méně exponovanou společenskou událost nemusí volit takovou róbu, po jaké sahají v případě dress codu black tie. Ideální jsou dlouhé šaty v libovolné barvě, střih by měl lichotit postavě, věku a měl by podtrhnout osobnost ženy. I v tomto případě je vhodné myslet na volbu účesu, doplňků a make-upu. 

V případě, že jdete na ples, který je spíše zábavou než kulturní událostí, klidně sáhněte i po šatech pod kolena nebo případně po koktejlkách. I tady však platí, že šaty mohou být rafinovaně sexy, nikoliv však vyzývavé. A pozor - pokud si na sebe vezmete kratší šaty, rozhodně byste neměly vynechat punčochy či silonky, a to ideálně bez přílišného lesku. K silonkám si vezměte uzavřené boty na podpatku, protože šev koukající ze sandálků vám na kráse ani trochu nepřidá. A výrazně porušíte etiketu.

Foto: Depositphotos.com

Společenský oděv koupit, nechat ušít, nebo jednoduše půjčit?

Ne každý muž by smoking takzvaně "vynosil", proto jej doporučujeme půjčit, pokud není součástí vašeho šatníku. Ve specializované půjčovně svatebních a společenských šatů vám k němu doladí i doplňky a navíc vám poradí tak, aby vám smoking co nejlépe padl. S oblekem je to jednodušší, ten má doma spousta mužů. A pokud ne, v půjčovnách mají velmi často široký výběr. A do kvalitního obleku se vyplatí investovat - koupit se dají obleky v konfekci, nebo si můžete nechat ušít oblek na míru.

To dámy jsou v poněkud obtížnější situaci. Když vezmeme v úvahu, že by mělo platit, že na dva plesy si nevezmeme ty samé šaty (tedy alespoň u těch významnějších událostí), naše skříně by musely praskat ve švech - pokud patříte ke společensky aktivním. Určitě je volbou šaty koupit, nicméně mnohem větší výběr mají v půjčovnách. Disponují jak jednoduššími modely, tak princeznovskými šaty s nabíranými sukněmi, mají šaty hladké i bohatě zdobené, záleží na našem vkusu a především na příležitosti, pro niž si šaty volíme. Doporučujeme salon navštívit s dostatečným předstihem, protože by se vám mohlo lehce stát, že na poslední chvíli už nebudou mít šaty ve vaší velikosti, nebo už zkrátka výběr nebude tak široký. Pokud toužíte po originálním modelu, ve kterém se budete vyjímat, není od věci si šaty nechat ušít. Je potřeba si však uvědomit, že společenské šaty vzhledem k použitým materiálům a originalitě nebývají úplně levné, a jestli nechcete, aby vám pak ve skříni jen tak ležely, protože je neunosíte, raději tuto volbu zavrhněte.

PŘEHLED PLESŮ

Velký přehled plesů v Olomouci a okolí najdete na našem webu. Vyberte si ten váš...

Pokud se chystáte na ples a šaty či smoking nebo oblek si vybíráte kdekoliv, dbejte především na to, aby se vám ve vybraných modelech dobře tancovalo, abyste se v nich cítili nejen pohodlně, ale také neodolatelně. Vždyť ten večer bude patřit jen a jen vám! :)