Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak s dětmi mluvit o koronaviru? Tady jsou doporučení

Zprávy z regionu

28.3.2020

Autor: Policie ČR

Děti jsou velmi vnímavé a už od batolecího věku jsou schopné poznat podle chování svých rodičů, že něco není v pořádku. Zvláště předškolní děti a děti mladšího školního věku mohou na základě zaslechnutých informací vytvářet vlastní fantazie, které mohou být pro dítě ohrožující. U dětí se objeví strach, mohou být náladové a vyžadovat vaši pozornost více, než je obvyklé. To je přirozená reakce na napětí... Co s tím?

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Obrázek

1) Dětem pomáhá zachování rutiny. Rutinní průběh dne dává pocit bezpečí. I když je zavřením škol rutina narušena, měly by se děti každý den ráno převléknout, umýt, v určitý čas si sednout k úkolům, dodržovat čas jídel, čas usínání atd. 

2) Dodáváme pocit bezpečí. Děti, které vyjadřují obavy o zdraví své nebo svých blízkých, potřebují slyšet od dospělých, že všichni dělají, co mohou, aby zůstali zdrávi a aby se nemoc nešířila. Dětem připomínáme, že samy mohou přispět k zachování zdraví tím, že si budou mýt ruce, zakrývat si ústa při kašli a používat ochranné pomůcky. 

3) Omezujte sledování zpráv, pokud jsou přítomny malé děti. Děti mohou informace, kterým nerozumí, znejistit. Pokud zprávy společně sledujete, vysvětlujte význam slyšeného. 

4) Vysvětlujte šíření viru věkově přiměřeným způsobem. Informaci pro děti najdete například na stránkách České televize - kanál Déčko. S dětmi, které se již pohybují na sociálních sítích, sledujte, z jakého zdroje informace čerpají. Učte děti poznat věrohodné zdroje – stránky Státního zdravotního ústavu nebo veřejnoprávních médií. Vyvracejte mýty nebo poplašné zprávy. 

5) Věnujte čas usínání. Čtení pohádek, vyprávění a mazlení před spaním dítě uklidní. Dobrý spánek je důležitý pro psychické i fyzické zdraví.

6) Buďte pozorní k projevům nepohody vašeho dítěte. Odpovídejte na otázky dítěte, povídejte si s ním a dopřejte mu fyzickou oporu. Některé děti budou klidnější, pokud přechodně budou spát v posteli se svými rodiči. 

7) Bavte se s dětmi humorem, který se šíří sociálními sítěmi. Humor je jedním ze způsobů, jak čelit zátěži a strachu. 

8) Sdílejte s dětmi i pozitivní zprávy - o tom, jak si lidé v nouzi pomáhají. Starší děti se do pomoci budou chtít zapojit. Můžete spolu s nimi vymyslet, jak můžete pomoci – například pokud nemůžeme navštívit babičku v domově důchodců, dítě může namalovat obrázek nejen pro svou babičku, ale i pro další seniory.

Stručné informace k tomu, jak podpořit své blízké, najdete v aplikaci "První psychická pomoc", která je zdarma ke stažení na Google Play. O jednotlivých věkových skupinách se dočtete v oddílu "Stresové reakce".