Reklama

Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác, venku je 15.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak chceš: fresh bar, kde si sestavíte famózní vlastní salát...

Tipy a názory

6.5.2019

Jan Procházka

Už pár dnů funguje na třídě Svobody poblíž vstupu do pasáže nové bistro. Je trochu jiné, než byste čekali. Nabízí saláty a plněné chleby a vaše menu vám tu připraví přesně podle vašich představ, podle toho, co máte rádi. Je úplně jedno, zda jste vegetarián, vegan, nebo si rádi pochutnáte na křupavé slanině. Zájem o nový podnik je od první chvíle veliký.

Foto: Jan Procházka

Je to chutné, zdravé a taky ekologické. Nové bistro vás určitě zaujme. “Celé to funguje tak, že si zákazník ze seznamu zvolí ingredience, které má rád, a my mu pak podle toho připravíme salát nebo naplníme a zapečeme chleba, který si pak odnese. Na výběr je opravdu hodně surovin, máme i vlastní zálivky a dipy, a to včetně veganských,” líčí Lucie Borůvková, sympatická mladá dáma, která celý koncept vymyslela a rozjela. Mimochodem, možná znáte její nedalekou kavárnu Berry Blue, která je specifická i tím, že tu dělají výborné obložené chleby a sendviče. A právě tuhle dovednost, díky které se do kavárny spousta lidí chodila i najíst, dovedla Lucie k dokonalosti ve svém novém bistru.

Foto: Jan Procházka

Jak•Chceš•Fresh•Bar

Facebook: Jak•Chceš•Fresh•Bar

Instagram: @jak_chces_fresh_bar

Otvírací doba: po-pá 9:30-18:00

Adresa: tř.Svobody 27

“Vlastně se to zrodilo tak nějak samo. Přítel pronajal tyhle prostory a rozdělili jsme si je napůl. Oba jsme podnikaví a vrháme se do všeho po hlavě,” popisuje Lucie Borůvková. V útulné a vzdušné provozovně voní bylinky, všechno září novotou a systém brzy pochopíte. “Aby to bylo co nejjednodušší, máme tu nachystané objednávkové lístky. Na těch zaškrtněte, zda chcete salát, nebo chleba, mimochodem, máme více druhů: slunečnicový, pětizrnný, žitný a také bezlepkový. A pak si vyberete, čím ho naplníme,” vysvětluje Lucie a dodává, že řada zákazníků si zásobu lístků odnáší s sebou na příště a při další návštěvě už přijde s vyplněnou objednávkou. “Musím přiznat, že mě překvapilo, jak rychle si lidé na tenhle systém zvykli,” usmívá se Lucie Borůvková. Je to opravdu jednoduché, jak se vzápětí přesvědčuji nad salátovým lístkem. Úplně nahoře si vyberete, zda chcete do základu salát ledový či mix, můžete přidat i rýži či těstoviny, když máte větší hlad. A pak už se nabídka začne hodně rozšiřovat: cizrna, avokádo, rajčata, mrkev, ředkvičky, olivy, arašídy, okurka nebo třeba i granátové jablko? Je to na vás, zda si do salátu přihodíte i nějakou tu hříšnou slaninku, falafel, vejce či uzeného lososa. Na závěr přidáte libovolné bylinky nebo něco ze sezonní nabídky. “Cenově to vychází ve většině případů v rozmezí 95 až 150 korun,” konstatuje Lucie Borůvková a zdůrazňuje, že všechno, co tu dostanete, je čerstvé. “Nepoužíváme ani žádné náhražky a zbytečná dochucovadla,” ubezpečuje Lucie.

Foto: Jan Procházka

Pokud se vám nechce vymýšlet si vlastní salát či chleba, můžete si vybrat z několika předem sestavených prototypů. A nebo si dát poctivou zeleninovou krémovou polévku. Tu mají v nabídce každý den.

Foto: Jan Procházka

Důležitou myšlenkou, která je protknutá celým konceptem, je i důraz na ekologii. “Všechny obaly i jednorázové příbory, které používáme, jsou plně kompostovatelné. I tak ale chceme přírodu co nejvíc šetřit a snažíme se zákazníky motivovat, aby si přinesli vlastní nádobu. Za to dáváme deset korun slevu,” vysvětluje mladá podnikatelka a dodává, že i tohle se zákazníci rychle učí a pochvalují si to.

Foto: Jan Procházka

Fresh Bar začal fungovat před Velikonocemi a velký zájem majitelku potěšil. A má řadu plánů, jak svůj podnik ještě vylepšit. "Je to všechno nové a určitě už teď mám řadu nápadů, které chci v nejbližší době realizovat. Hodně nás zajímají i podněty od návštěvníků, i s těmi budeme určitě rádi pracovat," uzavírá Lucie Borůvková.