Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hrad Šternberk slaví 750 let. Těšte se na kostýmované prohlídky, šermíře, ohňová vystoupení i ukázky řemesel

Zprávy z regionu

17.9.2019

Autor: red

V roce 2019 si připomínáme 750 let od první písemné zmínky o hradu Šternberk. U této příležitosti se na hradě koná celodenní program, který se ponese v historickém duchu. Oslavy připadnou na sobotu 21. září.

"V 10 hodin zahájíme kostýmované prohlídky hradu Šternberk. Průvodci oblečení v dobových kostýmech seznámí návštěvníky s bohatou historií hradu Šternberk, chybět nebudou informace z oblasti módy, stolování a života pánů na Šternberku. Historické kostýmy si budou moci vyzkoušet i naši návštěvníci. V prostorách Hodovního sálu naleznou půjčovnu kostýmů doplněnou o profesionální fotokoutek s přímým tiskem fotografií. K zakoupené vstupence obdrží návštěvníci ve fotokoutku jednu fotografii zdarma jako upomínku na slavnostní den," uvedli organizátoři slavností. Půjčovné kostýmů se hradí samostatně – 50 Kč za osobu.

V areálu hradního parku vznikne středověké ležení šermířského spolku Non Sancti z Olomouce. Součástí budou ukázky tradičních řemesel, které si návštěvníci budou moci nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. Chybět samozřejmě nesmí šermířská vystoupení a souboje. Po setmění se na nádvoří uskuteční dvě žonglérská a ohňová vystoupení cirkusu Levitare. Večerní prohlídky hradu doplní hudební vystoupení souboru Chorus Mittitur v hradní kapli. Místo si můžete rezervovat telefonicky na čísle 585 012 935, nebo e-mailem na adrese plhakova.jana@npu.cz. 

"Jelikož v tento den slavíme důležité výročí hradu Šternberk, snížíme pro všechny návštěvníky vstupné. To bude odpovídat prvnímu okruhu, i když návštěvníci v rámci rozšířených prohlídek uvidí celý hrad. Bohatý doprovodný program v hradním parku a na nádvoří bude zdarma," doplnili organizátoři.

Vstupné: 
Plné – 150 Kč
Snížené – 110 Kč
Rodinné – 400 Kč

Program oslav sobota 21. září (10:00-20:00):
Kostýmované prohlídky hradu
Půjčovna historických kostýmů
Fotokoutek s přímým tiskem fotografií
Historické ležení v hradním parku – šermířský spolek Non Sancti
Ukázky řemesel
Historická zbrojnice
Ukázky historického šermu (11:00, 13:00, 15:00, 17:00)
Cirkus Levitare 19:30, 20:30
Chorus Mittitur - hudební vystoupení v hradní kapli (18:00, 19:00, 20:00)