Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hrad Šternberk láká na nové návštěvnické okruhy a pestrý kulturní program. Těšit se můžete i na letní kino

Tipy a názory

4.5.2021

Lenka Šimková

Mezi oblíbená výletní místa nedaleko Olomouce zcela jistě patří i hrad Šternberk, který netrpělivě vyhlíží zahájení letošní sezony. A zatímco v některých krajích s příznivou epidemickou situací už památky mohly otevřít za přísných opatření k 3. květnu, v Olomouckém kraji si ještě musíme počkat. Přesto na hradě Šternberk nezahálí a na návštěvníky se poctivě připravují. Těšit se tak můžete na novinky v prohlídkových trasách a pokud to epidemická situace dovolí, tak i na bohatý kulturní program.

Státní hrad Šternberk je z důvodu nařízení vlády stále uzavřen pro veřejnost, přesto na hradě i v jeho okolí panuje čilý ruch. "Už během první vlny koronaviru jsme nucené uzavření hradu využili k mnoha činnostem, na které není v průběhu návštěvnické sezony prostor. Za normálních okolností otevíráme hrad první víkend v březnu a sezonu zakončujeme Silvestrem, takže máme vždy jen nějaké dva měsíce volna, během kterých ale nelze stihnout všechno. Takže ty dva extra měsíce jsme tenkrát využili k vymalování celého druhého patra a zároveň jsme přepracovali náš druhý prohlídkový okruh, který nyní přibližuje historii Lichtenštejnů a jejich pobyt na hradě Šternberk," vysvětluje mluvčí hradu Jan Gottwald.

Hrad Šternberk

Adresa: Horní náměstí 6, Šternberk
Telefon: 585 012 935
Email: hrad.sternberk@npu.cz 
Webové stránky
Facebook
Instagram

Návštěvníci, kteří byli na hradě v minulých letech, se tedy v rámci inovace tohoto okruhu mohou těšit na několik novinek. "První novinkou je, že došlo ke změně pořadí návštěvy jednotlivých místností. Ale samozřejmě mnohem zajímavější je obměna mobiliáře. V depositu jsme měli některá umělecká díla, která nebyla vystavená, dále se nám vrátily některé předměty z dlouhodobých zápůjček. Ten okruh byl asi deset let stejný. I když se snažíme částečně obměňovat texty, nebo každou sezonu přijít s jinou zajímavostí, tak teď jsme v rámci druhého prohlídkového okruhu udělali zásadní změnu a věřím, že se návštěvníci mají na co těšit," říká Gottwald.

Také všichni milovníci techniky by měli zbystřit. Hrad Šternberk v minulosti nabízel speciální technický okruh jen párkrát během sezony, a to při vybraných příležitostech. Nyní jej zájemci najdou ve stálé nabídce. "Technický okruh s názvem Od kuchyně po půdu začíná v Lichtenštejnské kuchyni a prochází se hradem pouze po technických památkách. Návštěvníci tak uvidí třeba osobní výtah, který je na hradech poměrně raritou. Navíc díky přístupu na půdu mají možnost vidět i jeho funkční strojovnu. Úplně posledním bodem této prohlídky by se měla stát ledovna v hradním parku," vysvětluje Gottwald.

Lichtenštejnská kuchyně (nahoře) patří k dominantám každé prohlídky. Zajímavostí v technickém okruhu je pak kromě jídelního výtahu i plně funkční strojovna osobního výtahu.

Foto: Jan Procházka

Kromě zajímavých novinek v rámci stálých výběrových okruhů, připravili na hradě Šternberk i nové tematické prohlídky, které si návštěvníci budou moci zvolit během speciálních příležitostí. Prohlídky jsou nazvané Antické báje a mýty a Křesťanské příběhy a legendy a inspirací pro vznik těchto prohlídek byl bohatý mobiliář, který se nachází v interiérech hradu Šternberk. "Tyto prohlídky nám pomohl sestavit pan Štencl, vystudovaný historik, který společně s paní Plhákovou z majetkové správy vytipoval umělecká díla na hradě, na kterých jsou zobrazeny antické báje a mýty. Když se podíváme do minulosti, spousta známých i méně známých umělců – malířů, sochařů, básníků nebo dramatiků se nechala inspirovat právě antickou mytologií. Takže samotná prohlídka pak představí umělecké dílo, které se nachází na hradě, a následně i danou báji, která se k němu vztahuje. Na obdobném principu je připravená prohlídka o křesťanských příbězích a legendách. Děl s křesťanskou tématikou naleznete v interiérech hradu ještě více než těch antických. Prohlídka zahrnuje obě patra hradu a návštěvníci poznají vystavená umělecká díla z jiného úhlu pohledu. Kolegové si dali při přípravě prohlídek záležet a obsah výkladu je opravdu velmi poutavý," láká k prohlídkám Gottwald.

Foto: Jan Procházka

Právě zmíněnými novinkami se hrad Šternberk snaží k prohlídkám nalákat nejen návštěvníky odjinud, ale i místní. Ti se sem ostatně rádi vracejí během pravidelných kulturních akcí. "Během sezony pořádáme hodně tematických akcí, na které pravidelně chodí hlavně místní. Jsou to třeba speciální vánoční a velikonoční prohlídky spojené s jarmarkem a tvořením pro děti, ale poslední dobou bohužel tyto doprovodné akce více škrtáme, než pořádáme. Měli jsme naplánované na březen zahájení sezony, které se neuskutečnilo. V dubnu jsme chtěli oslavit mezinárodní den památek, na prvomájový víkend jsme plánovali oblíbenou historickou kafírnu… Zatím ani nevíme, kdy budeme moci vzít návštěvníky do hradu. Přesto se nevzdáváme a věříme, že brzy se nám to snad podaří. Jsme připraveni i na hygienická opatření, zkrátka bychom už rádi ty smutné a prázdné komnaty hradu opět zaplnili," uvádí Gottwald.

Tato na první pohled nenápadná nádoba byla nepostradatelným společníkem na cestách. Dalo se do jí naskládat šest speciálních šestibokých lahví, které tak byly chráněné proti nechtěnému rozbití. 

Foto: Jan Procházka

V letošním roce pak musí návštěvníci hradu počítat i s určitými omezeními v parku. Ten totiž prochází rozsáhlou revitalizací a momentálně se na místě ještě nachází stavební stroje. Rozsáhlá obnova parku by měla probíhat až do konce roku, přesto se návštěvníci nemusejí bát, že by přišli o oblíbené letní doprovodné akce na hradě. "Za posledních sto let nebylo do parku takovým způsobem zasaženo. Jde o poměrně rozsáhlé opravy a hotovo by mělo být koncem roku. Vznikne zde vyhlídková pergola, budou obnovené chodníky, lavičky a přibydou herní prvky. V rámci technického okruhu se v parku opraví i ledovna a navíc zde nově vznikne sociální zázemí, což ocení především návštěvníci venkovních akcí a festivalů," vysvětluje Gottwald.

Stavební práce budou v parku probíhat i přes léto, jediné větší omezení to však bude znamenat pouze pro svatby, které by snoubenci plánovali právě v parku. "My se samozřejmě snažíme, aby park zůstal částečně přístupný. Co se týká letních akcí, tak určitě zde nebude moci proběhnout Šternberský kopec, protože nejsme schopni garantovat přístup na horní louku. Dolní louka už nějaký způsobem funguje a samozřejmě chceme pořádat i akce na nádvoří hradu. V plánu na léto máme několik zajímavých koncertů i naše návštěvnicky úspěšné akce jako Víkend v kostýmech, Podzimní mlsání či Hradozámeckou noc. Na začátek července plánujeme i Historický den na hradě, který jsme loni uspořádali vůbec poprvé a těšil se velké oblibě. Když to tedy situace dovolí, tak zde opět rozložíme středověké ležení a návštěvníci se budou moci těšit na šermířské souboje, ukázky řemesel, pohádky pro děti, jarmark a další zajímavosti," uvádí Gottwald.

Mezi oblíbené akce patří Víkend v kostýmech, kde si celá rodina může půjčit historické kostýmy. "Kostýmy půjčujeme i při některých školních výletech. Holčičky si oblečou šaty, kluci klobouky a třeba mušketýrské přehozy, absolvují v nich prohlídku a na závěr se celá třída může vyfotit," říká kastelánka Helena Gottwaldová.

Foto: Jan Procházka

V loňském roce obnovili na hradě také jednu nedávnou tradici. Od roku 1947 fungovalo v prostorách hradu letní kino, které později zaniklo. V minulých letech probíhaly na hradním nádvoří pravidelné projekce pohádek a filmů pro děti, ale teprve v loňském roce hrad Šternberk vyzkoušel spolupráci s Kinem na kolečkách a na dolní louce připravili jednu filmovou projekci, která se těšila nebývalému zájmu. "Na letošní rok máme domluvené hned tři projekce. Ta první by měla být už 2. června a jde o novou českou filmovou pohádku Princezna zakletá v čase. Tady se trošku obáváme, aby nám to epidemická situace dovolila, ale další projekce máme naplánované na začátek července a srpna, tak ty už nám snad vyjdou na sto procent. A samozřejmě kromě Kina na kolečkách chceme pokračovat i v oblíbeném pohádkovém promítání na hradním nádvoří. Musíme jenom doufat, že bude situace co nejpříznivější a my začneme naše plány realizovat," dodává Gottwald.

Hrad Šternberk

  • Hrad Šternberk se nachází zhruba 20 km od Olomouce a výlet si sem můžete naplánovat autem, vlakem, autobusem, ale i na kole.
  • První písemný záznam o hradu Šternberk pochází z roku 1269.
  • Historie hradu je bezprostředně spjata s rodem Šternberků i s pohnutými chvílemi českých dějin – s husitskými válkami, s potomky českého krále Jiřího z Poděbrad, s knížaty z Min­strberka i s třicetiletou válkou, během které město i hrad značně utrpěly.
  • Kolem roku 1699 koupil sídlo kníže Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna. V držení jeho rodu zůstal hrad až do roku 1945.
  • Hrad Šternberk nabízí také bezbariérový přístup na Základní okruh - Šlechtické reprezentační prostory. Pro vozíčkáře je navíc možnost parkování v prostorách hradního parku.