Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Horní náměstí v létě oživí květiny. Budou kopírovat původní stromovou výzdobu

Zprávy z regionu

15.4.2019

Autor: red

V úplném centru města letos v létě naroste počet mobilní květinové výzdoby. Horní náměstí bude ozdobeno velkými květinovými nádobami s pestrobarevnými muškáty. Rozmístění nádob by mělo kopírovat stromovou výzdobu, která tu původně byla.

Zatímco loni zdobily náměstí bílé a červené, letos by měly být barevnější...

Foto: Archiv redakce

"Květinové pyramidy byly umístěny v prostoru Horního náměstí již v minulých letech a Olomoučané i návštěvníci města je hodnotili skoro vždy pozitivně. Květinová výzdoba města patří v Olomouci k dlouhodobé tradici," uvedl náměstek primátora Pavel Hekela, který má v gesci krom jiného i veřejnou zeleň. Stávající květinové pyramidy s muškáty, které se i v náročných klimatických podmínkách Horního náměstí osvědčily, doplní další i podél severní hrany náměstí. "V těchto místech se během 19. století nacházelo stromořadí, které je opakovaně předmětem veřejných debat o jeho obnově," připomněl Hekela. K dosavadním deseti muškátovým pyramidám přibude dalších devět, takže se jejich počet téměř zdvojnásobí.

Loni na náměstí kvetly muškáty výhradně v barvě červené a bílé s ohledem na oslavy 100 let od vzniku samostatného státu, letos budou barvy květin pestřejší. K rozšíření výzdoby budou použity shodné nádoby, aby byl zajištěn jednotný vzhled.

Celkové náklady na zajištění devíti nových pyramid včetně výsadby nových květin jsou 339 570 korun bez DPH, tedy 410 879 korun včetně daně. Vzhledem k poloze náměstí v rámci městské památkové rezervace je zapotřebí (ostatně jako i v předchozích letech) požádat státní památkovou péči o závazné stanovisko k jejich umístění.