Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Horkýže až po koncertu, Mig 21 i během něj. Pivo láká na Beerfestu i kapely

Zprávy z regionu

22.5.2018

Jan Procházka

Beerfest je sice svátkem piva, živo ale bude i na pódiu. Na něm se vystřídají samá hvězdná jména: třeba Olympic, Mig 21, Horkýže Slíže nebo Gaia Mesiah. Mnohé kapely jezdí do Olomouce na pivní festival pravidelně. A netají se tím, že kromě fanoušků se těší i na pivo, jaké jinde jen tak neochutnají.

Vše podstatné o festivalu včetně programu a vstupenek najdete v našem Beerfest magazínu.

Od čtvrtka až do soboty se na Korunní pevnůstce koná tradiční Beerfest. Netěší se na něj jen návštěvníci, ale i kapely. Svou nabídkou piva je totiž zcela mimořádný. “My jsme sice na víno, ale jelikož budeme na Beerfestu, tak tentokrát výjimečně pivo, které budeme míchat s vínem,” vzkazují členové kapely Horkýže Slíže. Její fanoušky letos potěší hrací čas. Zatímco v minulých letech hrávala tahle slovenská parta ještě za světla, letos začíná ve čtvrtek až v deset večer. “No za tmy je všechno lepší… sex, drogy i rock’n’roll. Těšíme se převelice,” usmívají se Slíže. Jejich výkon ale konzumace alkoholu rozhodně nemůže ohrozit. Přestože je kapela na pódiu divoká, má jasně daná pravidla: “Po těch letech koncertování už máme jasno a víme, že ne před, ale po. Takže před znamená nula…” Kapela zahraje průřez celou pětadvacetiletou historií.

“Za tmy je všechno lepší… sex, drogy i rock’n’roll. Těšíme se převelice,” usmívají se Horkýže Slíže.

Foto: Jan Procházka

Na pořádný mejdan se chystá i ve čtvrtek od osmi hodin i Gaia Mesiah. Její frontmanka Marka Rybin zná festivalové pódium dobře, několikrát tu už vystupovala s kapelou Skyline. “Těším se moc. Se Skyline to byl minulý rok mazec koncert a s Gaiou to bude dost podobný. Festivaly jsou pro nás výzva, protože jsme naposledy hráli loni v srpnu, takže se nemůžu dočkat, hlavně se těším na ty lidi. Je veliký rozdíl mezi klubovým koncertem a festivalem. Já atmosféru festivalů miluju. A hlavně jsem ráda, že můžeme hrát a lidi nám dávají víru a možnost se živit tím, co máme nejraději,” svěřila se Marka Rybin. Fanoušci se podle ní mohou těšit nejen na známé písně, ale určitě zazní i novinky. “Teď v Kolíně jsme měli takovou veřejnou generálku a tam jsme naživo prověřili pár nových věcí, které budou na zářijové desce Excellent Mistake. Všechny jsou tedy prověřený. Na festivalu ale zahrajeme maximálně dvě, protože čas je omezený a výběr písní těžký, protože jich máme fakt hodně,” směje se Marka Rybin a na “ochutnávací otázku” odpovídá bez zaváhání: “Samozřejmě, pivo - to je moje. Jestli bude čas, budu ochutnávat opravdu ráda.”
Do Olomouce se těší i Emma Smetana. Ta sice bude na festivalu nováčkem, že má v Olomouci silnou základnu, už ale dokázala na podzimním koncertě na nádraží. “Bylo to úžasné,” vzpomněla Smetana, “překvapilo mě to množství fanoušků. Po koncertě jsem si s nimi ještě dlouho povídala. Což zopakuju i tentokrát!” slíbila. I ona se chystá zařadit na playlist nové písně. “Nedávno jsme složili dvě nové písničky a z obou budou singly. Takže kromě celé desky What I’ve Done zazní taky singl z loňského léta Can’t Give You Up, tyhle zmíněné nové songy a pár coververzí,” prozradila Emma Smetana. Vzhledem k jejímu silnému vztahu k Francii nepřekvapí, že má blízko spíše k vínu. “Přiznávám, že víno je mi bližší. Ale v Olomouci udělám výjimku, pokud mi pivo někdo donese. Budu ho vyhlížet jak při koncertu, tak později ve stánku s merchem, kde budu prodávat své desky, šperky a další artefakty. Sleva na náramek za pivo, to zní dobře, ne?” směje se sympatická zpěvačka, která zahraje v pátek v patnáct hodin.
Nejen s ní, ale i s dalšími hvězdami Beerfestu se budete moci po koncertech potkávat v našem stánku Olomouc.cz stage hned u pódia. Právě tam budou totiž probíhat autogramiády a kapely tam rozloží i své krámky.

Emma Smetana, Olympic, Mig 21... A mnoho dalšího. Hudební program Beerfestu je pestrý.

Foto: Jan Procházka

To v Mig 21 mají trochu jiná pravidla. “Pivo, víno, klidně i víc. Hlavně, ať to máme všechno pěkně v šatně a na pódiu. Musím přiznat, že nedostatek podpůrných prostředků by mohl negativně ovlivnit náš profesionální výkon, a proto ano, ochutnávat budeme,” odpovídá frontman Jiří Macháček na otázku, zda je kapela spíše na víno, či na pivo. Mig 21 jsou na Beerfestu častým hostem. “Před lety jsme přijeli a museli dotlačit dodávku až k pódiu, protože všude bylo moře bahna. Koupili jsme si cestou holínky, takový pěkný zelený. To se prostě nedá zapomenout,” připomněl Macháček rok 2010, kdy se festival doslova utopil v blátě. Letos přijíždí Mig 21 v rámci svého turné Svoboda není levná věc. Pojmenovali ho podle aktuálního singlu, který na koncertě rozhodně zazní. “Píseň budeme akcentovat hlavně tím, že ji budeme hrát s radostí, protože ji máme rádi. A taky máme takovou pěknou kulisku, kterou vyrobil náš trumpetista Pavel Hrdlička. Ale to už bych prozradil moc, nechte se překvapit. Ona taky ne vždycky funguje,” usmívá se Macháček. Mig 21 zahrají v pátek o půl deváté večer.