Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Holba představuje nový ležák Keprník s horským chmelem. První soudek narazil režisér Krobot

Zprávy z regionu

6.4.2018

pr

Ležák Keprník je pivo z hor, a proto nese jméno jednoho z horských velikánů Jeseníků. Jeho příběh začal psát sládek Luděk Reichl spolu s režisérem Miroslavem Krobotem na začátku roku. Ve čtvrtek 5. dubna spolu narazili první soudek. Cílem bylo uvařit jedinečné pivo, které ocení i ten nejnáročnější fajnšmekr.

„Na to, že se dílo daří, ukazovaly už první degustace. Dali jsem mu to nejlepší a také čas. A on vyzrál ve velikána, který si zasluhuje ochutnat“, říká Luděk Reichl. Nezaměnitelnou chuť, vábivé aroma, výborný říz a obdivuhodnou jiskru mu přinesla nejen sládkova receptura spolu s týmovým pivovarnickým fortelem, ale sama příroda. Vznikl z toho nejlepšího z Jeseníků. „Tentokrát jsme použili slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. V Holbě jsme ho jako pro pivo vzácné koření použili vůbec poprvé a sami ho ručně česali ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl. Poukazuje také na vodu z horských pramenů, která dává novému ležáku zářivou a neutuchající jiskru.

Plný a chlebnatý ležák bude lákat štamgasty do pivnic a restaurací po celé Moravě i v Čechách. Mohou se těšit tělnaté pivo s vábivým aroma a vyšší hořkostí, vařený navíc podle starých pivovarnických pravidel. Jak se dá v pivovarnické hantýrce vše kolem piva krásně a jednoduše popsat v několika slovech, vyjadřují pivovarnická D: „Domoč“ a „Dosuš“ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. „Dovař“ a „Dokvaš“ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco „Dotoč“ je apel na um vrchního. Poslední „Dopij“ je konzumentovo. A ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.

Jedním z tajemství nového ležáku Keprník je i unikátní horský chmel. Jedním z tajemství nového ležáku Keprník je i unikátní horský chmel.

Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, na sládkovy narozeniny. Režisér známého filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot byl u toho a stal patronem nového ležáku. Krobot je rodák z Jeseníků a také místní patriot, který na svůj kraj a lidi v něm nedá dopustit. A co popřál novému pivu? „Logicky přeji svému kmotřenci vše nejlepší. Je z dobré rodiny, nebojím se o něj… Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná, patří k sobě.“

Prémiový ležák Keprník bude zatím k dispozici jako sudový a distribučně pokryje gastro zařízení především na Moravě a ve východních Čechách. Pivovar s ním má velké plány a plnění do lahví nevylučuje. Každopádně nepůjde o masovou výrobu. Nového ležáku letos v Holbě uvaří pět tisíc hektolitrů, což jen potvrzuje jeho exkluzivitu. Produkce totiž závisí na horském chmelu, který je vzácným kořením. V této chvíli mají pivovarníci „nasbíráno“ a hledají další oblasti pro jeho sklizeň.
Ročně pivovar Holba vystaví téměř 400 tisíc hektolitrů piva, toho polovinu tvoří vlajková loď – Šerák. Většina piva se prodá na domácím trhu.

Letos v lednu začal psát režisér Miroslav Krobot nový příběh, tentokrát se sládkem pivovaru Holba. Je o novém ležáku z hor, který začal plnit první sklenice právě před několika dny.

Jste kmotrem nového ležáku, který uvařili v pivovaru Holba. Co Vás svedlo dohromady?
Je to moje reakce na podporu, kterou Holba věnovala například filmu Díra u Hanušovic a navíc jsou mi “místní” sympatičtí. V Jeseníkách jsem vyrůstal a jsem tady doma. Nedávno jsme to s manželkou počítali a vyšlo nám, že jsme se podle divadelního angažmá stěhovali osmkrát.

Kde jste raději v přírodě nebo ve městě?
V mladých letech mě lákala co možná největší města, teď je to opačně...příroda je
spravedlivá a krásná...

Nový ležák Keprník vznikl vlastně pod vašim dohledem. Se sládkem jste obřadně provedli první vystírku a společně jste ho nyní poprvé degustovali. Jaký je Váš vztah k novému ležáku z hor?
Logicky přeji svému kmotřenci vše nejlepší...je z dobré rodiny,nebojím se o něj...
Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná...patří k sobě, chcete-li , mají stejnou duši.

Jaké filmy máte nejraději? Co by nemělo dobrému filmu chybět a podle čeho lze film laicky hodnotit?
To by bylo nadlouho, ale jsem rád, když i v nejtemnějším filmu je aspoň trochu humoru...a to jak v těch na nichž se pracovně podílím tak v těch, na které se dívám. Určitě by se diváci neměli nudit a při troše štěstí by se aspoň některých měl film dotknout. Další měřítka jsou méně důležitá.

Máte nějaké herce, které vnímáte jako ikony českého nebo zahraničního filmu?
Bylo by jich mnoho...ale když už byla řeč o humoru mám rád třeba Petera Sellerse,jinak
komisaře Cluseaua nebo Bustra Keatona….

Čím byste byl rád, kdybyste nebyl hercem a režisérem?
Kdybych byl dnes mladý, chtěl bych studovat jazyky a ideálně se jimi živit.