Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hodně smutná zpráva. Letní kino Olomouc přijde o dřevěné hřiby

Zprávy z regionu

12.9.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Dřevěná konstrukce nad amfiteátrem - takzvané hřiby - se pomalu loučí. Diváci mají možnost vidět posledních osm představení s touto dominantou, která k letnímu kinu neodmyslitelně patřila po dlouhých 32 let. Jsou ve špatném technickém stavu a čeká je demolice.

Foto: Jan Procházka

Tato organická konstrukce ze dřeva a oceli je dílem architekta Josefa Jandy a inženýrů Jaromíra Dostála, Pavla Pospíšila a Jaroslava Kučery. Byla to nejvýraznější změna areálu po jeho rozsáhlé rekonstrukci a modernizaci, která probíhala v letech 1984 až 1987. Takzvané hřiby mají znázorňovat koruny stromů, které v době výstavby po stranách jeviště opravdu rostly a konstrukce se tak s nimi vkusně propojovala. Uvnitř dřevěného žebroví bylo instalováno osvětlení a návštěva večerního kina musela být opravdu velkolepým zážitkem. 

"Bohužel, máte posledních osm filmových příležitostí zažít amfiteátr tak, jak dělal radost 32 let. S lítostí totiž oznamujeme smutnou novinu, že dřevěné hřiby/stromy nad pódiem v amfiteátru se loučí. Jejich způsob konstrukce bohužel technicky neumožňuje opravu, a tak nás čeká nemilá demolice," potvrdili v Letním kině Olomouc.

"Statik sdělil, že dřevěné obložení konstrukce je ve špatném stavu a nelze říci, jak jsou na tom ocelové sloupy uvnitř konstrukce. Tuto konstrukci nebude možné ani postavit znovu, protože by nevyhovovala normám na přístřešky, a ani nelze postavit stavbu, která by se touto inspirovala, protože to neumožňuje regulační plán," uvedla Kateřina Kohoutová z Letního kina Olomouc. Demolice by měla proběhnout do konce roku.

Amfiteátr v roce 2015

Foto: Jan Procházka

Amfiteátr v roce 2019

Foto: Jan Procházka

Konstrukce, která už brzy bude minulostí... Rok 2019

Foto: Jan Procházka