UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hodně návyková láska! Naše Café nabízí kávu na tisíc způsobů i skvělé dorty
Tipy a názory
16.12.2019
Zuzana Doleželová
Skvělá káva, nespočet druhů její přípravy, lahodné snídaně a snad ještě lepší dorty. Navrch pořádná porce pohodové atmosféry okořeněná kouskem divadla na baru. I tak by se dala charakterizovat kavárna, jež má dokonale výstižný název - Naše Café. Zkusíte ji jednou, a musíte přijít podruhé, potřetí... Až se zkrátka stane i vaší kavárnou. Tahle láska je totiž hodně návyková!
Naše Café
Adresa: Dolní náměstí 173/15
Otevírací doba: Po-Pá 07:30-19:00, So 08:30-19:00, Ne 10:00-19:00
Tel.: 585 754 889
Facebook
Naše Café funguje už šest let a za dobu své existence si našlo skutečně hodně nadšených příznivců. "Jsme sociální podnik a lze říci, že v rámci České republiky jsme jako abstinenční kavárna naprostým unikátem," vysvětluje s úsměvem provozní manažer Martin Klouda a dodává, že na tým, který dělá Naše Café přesně tím místem, kam se lidé rádi vrací, je velmi pyšný. "Téměř všichni u nás začínali od nuly a to, kam se vypracovali, je jen zásluhou jejich neustálé práce na sobě samých," vyzdvihuje Klouda s tím, že každý pravidelně absolvuje řadu školení a jako tým fungují i mimo kavárnu. "Pořádáme společné výlety. Někdo chodí po barech, my si dopřáváme takovéto zážitky," směje se Martin Klouda.
Filtrovaná káva na mnoho způsobů
"Jsme kavárna rodinného typu, u nás si z nabídky vybere každý," usmívá se sympatická baristka Eva Pudová. Vždy se tu zároveň snaží přicházet s něčím novým. Na mlýnku jsou dva druhy kávy - směs, kterou praží Kafe Kodó, a stoprocentní arabika, jež má v chuťovém profilu ovocnější tóny. Čím je Naše Café vyhlášené, je opravdu velký výběr způsobů přípravy filtrovaných káv. Lze říci, že v rámci Olomouce tu mají snad vůbec nejširší nabídku.
Vacuum pot je velmi efektním způsobem přípravy kávy. "Je to show pro lidi. Když jim k tomu podáte výklad, kávu si pak více vychutnají," říká Eva Pudová.
Foto: Jan Procházka
"Filtrované kávy obecně oceňuje spíše mladší generace nebo ti, kteří se nebojí experimentovat a jsou přístupní novým chutím," říká Eva Pudová. Na filtry v Naše Café vybírají kávu zejména z českých a slovenských pražíren, vždy se jedná o stoprocentní arabiku. Filtrovaná káva je chuťově rozdílná od klasického espressa. Zatímco espresso je hutný koncentrát, v němž hrají důležitou roli oleje vypresované velkým tlakem, filtrovaná káva je jemnější, šťavnatější, svěží nápoj. V rámci filtrovaných káv jsou pak drobné nuance, jež jsou dány rozdílnými způsoby přípravy.
French press, V60, chemex, divadlo v podobě vacuum pot i delter coffee press
A jaké způsoby přípravy vám tu nabídnou? Velmi oblíbený je french press, který má spousta lidí i doma. "Je to rychlá snídaňová káva. Namelete kávu, zalijete ji vodou, necháte chviličku luhovat, pak přecedíte a slijete. Je to taková o hodně zdravější varianta turka," popisuje Eva Pudová s tím, že zároveň jde o nejsilnější filtrovanou kávu.
V60 se, jednoduše řečeno, připravuje pomocí gravitace. "Voda prokapává přes zrníčka, gravitace ji přitahuje dolů. Na kávu nepůsobí žádný tlak, žádná síla. Je jemná, čistá, hodně šťavnatá," vysvětluje Eva.
Aeropress je jednou z novějších metod. Funguje na principu stlačování vzduchovou bublinou a do šálku se tak dostávají zase jiné chutě. Pro tento druh přípravy se doporučují spíše ovocnější kávy.
Dalším typem přípravy je velmi oblíbený vacuum pot. Káva z něj je jemnější, vacuum pot dává vyniknout jejím chutím a zejména ovocné složce. Navíc je to takový rituál, divadlo. Jedná se o nejčistší formu přípravy. Na kávu není vytvářen žádný tlak, proces probíhá sám, funguje na principu přetlaku a podtlaku. Voda se zahřívá kahanem, vystoupá nahoru, pak jen nasypete kávu, zamícháte, necháte chvilku povařit, odstavíte kahan, baňka se ochladí a káva proteče dolů.
Chemex patří k elegantní metodě přípravy. Spočívá v extrakci kávy v unikátní nádobě za použití velmi kvalitního filtru, jenž do šálku propustí aromatické oleje. Ty jsou pak nositelem chuti filtrované kávy.
Nejnovějším způsobem přípravy, jaký v Naše Café nabízí, je delter coffee press. V deltru se voda dostává do kontaktu se zrny až v momentě presu (na rozdíl od aeropressu), takže nehrozí přeextrahovaní kávy. Nápoj je méně kalný a šťavnatější.
A nesmíme zapomenout na letní záležitost - jako jediní v Olomouci v Naše Café nabízí cold brew přímo z věže, v níž filtrace probíhá osm až dvanáct hodin podle objemu kávy. V cold brew vstupují do popředí ovocné tóny. "Díky věži naši zákazníci vidí, jak jejich káva vzniká. Každého to zajímá, my mu k tomu podáme popis, a on pak touží cold brew ochutnat," uvádí Eva Pudová s úsměvem. "Musím prozradit, že cold brew věž byl náš sen s Tomášem Tuzarem, kterého teď lidé mohou vídat v Coffee Library. Obdivovali jsme ji v jednom podniku v Brně, ale u nás jsme kávu nakládali do sklenice tak, jak to spousta lidí dělá doma. A teď jsme si ji konečně pořídili. Mám z toho obrovskou radost, protože výsledný produkt vážně stojí za to," říká Martin Klouda.
Lahodné snídaně i skvostné dorty
Kromě filtrovaných káv do Naše Café lidé rádi zajdou na šálek espressa, cappuccina, k tomu si dají nějaký ten dortík... Atmosféra je tu více než pohodová, takže garantujeme, že se vám nebude chtít odcházet. A může se lehce stát, že u jednoho zákusku nezůstane. "Vitrína je stále plná. Snažíme se do nabídky zařazovat oblíbené dorty, ty doplňujeme o sezonní novinky," říká Martin Klouda. "Dorty si sami tvoříme, sami přicházíme s nápady, s chutěmi... Každému dortu vtiskujeme to nejlepší z nás," popisuje.
A neméně vydařené jsou i snídaně - ať už jsou to oblíbené toasty na všechny způsoby, nebo třeba plněné croissanty. K nim si klidně objednejte batch brew. Jde o typicky snídaňovou kávu, která v sobě snoubí čajové i čokoládové tóny. "S ní vám zkrátka začne hezký den," usmívá se Klouda.




Od vitríny s dorty nebudete chtít odtrhnout oči. Faktem ale je, že ať vyberete jakýkoliv dortík, nešlápnete vedle. Všechny jsou dělány s láskou a především z kvalitních a poctivých surovin.
Foto: Jan Procházka
"Troufám si tvrdit, že za těch šest let jsme ušli pořádný kus cesty. Neustále na sobě pracujeme, naši baristé i ostatní zaměstnanci pravidelně absolvují školení, vymýšlíme novinky. Vše tvoříme s láskou a nadšením a doufáme, že to tak vnímají i naši zákazníci," říká s úsměvem Martin Klouda a dodává, že každý rok se snaží kavárnu posouvat dopředu. "Vždy v letním období na nějaký čas zavřeme a budujeme, předěláváme, doplňujeme, vymýšlíme nové věci, rozšiřujeme naši nabídku," popisuje a jedním dechem doplňuje, že i v příštím roce se lidé mohou těšit na jednu pořádně ledovou novinku. "Bude jí nitro cold brew a bude to skvělé," těší se Klouda.
Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@olomouc.cz


1.5.2025
Tipy na víkend: Májová slavnost, koblížky, Ztracená fest i rytířský turnaj na Plumlově
Sport
30.4.2025
BCM Olomouc U15 slaví historický úspěch: Vicemistři České republiky!
DNEŠEK
30.4.2025
Dnešek: Čarodějnice i koncert ve Vile Primavesi
Sport
29.4.2025