Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk v nové výzvě Oholíme hejtmana: když se vybere více než 300 tisíc, oholí svůj knír

Advertorial

18.5.2018

Autor: PR článek

Pokud lidé na speciální dobročinný účet pošlou finanční dar v jakékoliv výši, přidá hejtman stejnou částku ze svého. Jestliže se navíc takto podaří získat i s hejtmanovým příspěvkem 300 tisíc korun, Ladislav Okleštěk se dobrovolně zbaví pečlivě pěstovaného kníru.

Část ze svého platu posílá Okleštěk na dobročinné účely už dnes. Novou charitativní akcí, kterou pořádá ve spolupráci s regionálním Deníkem, chce podporu ještě navýšit. Lidé budou moci posílat na zvláštní účel libovolné částky, třeba jenom dvacet korun. Na konci projektu hejtman celkem naspořenou sumu zdvojnásobí, a pokud dosáhne 300 tisíc korun, zbaví se kníru. "Kvůli dobré věci se nechám klidně oholit. Finančně i pod nosem," řekl s úsměvem Ladislav Okleštěk. O možnostech, jak na charitativní účet přispět, se lidé doví už brzy přímo v Deníku, ve vysílání Radia Haná nebo na webové adrese OholimeHejtmana.cz. O tom, komu vybrané peníze poslouží, určí v internetovém hlasování široká veřejnost.

Pane hejtmane, slíbil jste, že se necháte oholit – tedy že obětujete peníze a případně i vousy. Můžete to vysvětlit?
Nemám rád nudné politické fráze, třeba když někdo mluví o tom, že chce zlepšit komunikaci s občany nebo že bude pomáhat potřebným. Raději jdu přímo na věc. To byl taky důvod, proč jsem před časem vyzval lidi, aby mi posílali své hejty neboli vzkazy na web Hejtuj hejtmana. Ty hejty mi dodaly zpětnou reakci i z míst, kam ze své hejtmanské pracovny nedohlédnu. A teď jsem zase slíbil, že přímo a konkrétně pomůžu někomu, kdo to opravdu potřebuje.

V dobročinné oblasti jste dříve moc aktivní nebyl.
Ale to víte, že byl, pomáhám lidem a organizacím po celém kraji, jen se tím nikde nechlubím. Při návštěvách různých akcí mně třeba řeknou, že mám předat zástupcům charity šek na peníze, které pro ně vybrali lidi. Přijde mi správné, když už ten šek předávám, že k tomu přidám nějakou korunu i já.

Uvedete konkrétní příklad pomoci?
Tak třeba nedávno. Odpovídal jsem na dotaz v televizním pořadu Řekni to hejtmanovi, ve kterém se mě ptají na cokoliv náhodní lidé na ulici. Kamera zastihla pana faráře Mariana z Hejčína, který žádal o pomoc s opravou varhan. Před kamerou jsem mu doporučil, aby si zažádal o krajskou dotaci, ovšem mimo záznam jsem mu zároveň poslal na opravu i vlastní peníze.

Takže teď budete dary dávat transparentně, abyste měl smlouvu a mohl je odečíst z daní?
O daně nejde, já vlastně ani nevím, jestli je pro hejtmana dar odečitatelná položka, o to jsem se nikdy nezajímal. 

Tak proč jste se nyní rozhodl, že vaše podpora teď bude veřejná díky projektu Deník holí hetmana?
Je to taková malá finta: chci motivovat lidi, aby pomáhali společně se mnou. Podle statistik patří Česká republika mezi země, kde lidé přispívají na dobročinné účely opravdu hodně, tak jsem si řekl, že ten trend podpořím i osobním příkladem a zkusím k tomu motivovat i další. Když někdo přispěje, já dám stejně tolik, jako on.

Jak to bude fungovat?
Nejdříve občany vyzveme, aby posílali náměty, kdo si pomoc zaslouží a opravdu ji potřebuje. Z došlých námětů vybereme ty, které nás nejvíce zaujmou, a čtenáři Deníku hlasováním rozhodnou, koho podpoříme. A pak už to bude společná práce – když pošle Franta nebo Lenka tři tisíce, já k nim přidám další tři ze svého. Můžou se zapojit i firmy z kraje, vždyť i jejich zisky tvoří svou prací naši občané. Celkovou vybranou částku já pak zdvojnásobím a pošleme to celé tomu člověku nebo organizaci, na kterou se budeme skládat.

A co ta sázka?
Pokud se nám podaří společně vybrat 300 tisíc korun, vydám se napospas lazebníkovi. A pozveme i novináře, aby mohli zdokumentovat, že nejde o žádnou habaďůru.

Opravdu jste připraven svůj knír i mušku obětovat…
…na oltář kraje (smích). No nejdříve jsem se té sázce bránil, ale pak jsem si řekl: Když to pomůže dobré věci, tak jdu do toho.

Je pravda, že si na svých vousech potrpíte?
Když jsem se stal hejtmanem a spustil "hejtovací kampaň", přišlo mi několik dobře míněných vzkazů, že bych se měl oholit a neprovokovat, protože mezi ostatními politiky prý vypadám jako mušketýr.

Co jste autorům hejtů odpověděl?
Poděkoval jsem s tím, že po vstupu do „vysoké politiky“ se nehodlám nijak měnit, uvnitř ani vizuálně. A teď si uvědomuji, že k mé nové sázce a výzvě pro lidi se hodí jeden z Dumasových citátů ze Tří mušketýrů: "Povzdechl si nad podivným osudem, který nutí lidi, aby se navzájem ničili pro zájmy cizích, kteří často ani nevědí, že oni existují."


Více informací najdete na webu www.OholimeHejtmana.cz.

PR článek