UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Hanušovičtí pivovarníci chystají jedinečné pivo. Tělo mu dá slad z jesenických podhorských ječmenů
16.1.2018
Autor: pr
V hanušovické Holbě zahájili vaření nového piva. K jeho výrobě je použita magická kombinace podhorských ječmenů a vody z horských pramenů.

Naše pivo si regionální suroviny zaslouží, říká sládek Reichl

Co z vašeho pohledu dělá pivo jedinečným?
Je to celá řada zásadních věcí až po zdánlivé maličkosti. Některé se exaktně vyjádřit nedají. Tak například tělo – je to něco, co by mělo mít každé pivo. V pivu ho cítíte a nemusíte být zrovna pivař. A stejně dobře poznáte, když pivu chybí. V Holbě se držíme starých pivovarnických tradic už od založení pivovaru a tělnaté pivo z nich vlastně vychází.
Zmiňujete tělo piva, jak vzniká?
Dává mu ho slad, jedna ze tří základních surovin pro výrobu piva. A slad vzniká sladováním pivovarnických ječmenů, tedy speciálních odrůd pro výrobu piva. My jsme to ale tentokrát udělali jinak. Na nové pivo jsme nepoužili běžný slad, ale slad z podhorských ječmenů. Jsou to speciální odrůdy, které prosperují v drsných podmínkách a dávají jedinečný slad se specifickými vlastnosti. Tou nejdůležitější je nízký stupeň dosažitelného prokvašení. Znamená to, že pivo, vyráběné z tohoto sladu, neprokváší tak hluboko a v pivu zůstává vysoký podíl zbytkového extraktu, který dává pivu plnost neboli chlebnatost. Podhorského ječmene není mnoho, protože vyžaduje zvláštní péči a pěstuje ho jen několik zemědělců u nás v okolí. O ten náš z Jeseníků nám jde nejvíce, protože naše pivo si regionální suroviny zaslouží.
Co byste popřál vašemu novému pivu?
Přeji mu jiskru a elán a hodně příznivců. Vlastně je to podobné jako u lidí.
Hanušovický sládek Luděk Reichl je místní rodák a dobře ví, co dokáže příroda a jak využít její dary. Letos vsadil na podhorské ječmeny. Ty dávají výborný slad, který se rozhodl použít pro nové pivo. Ten, ve spojení s horskou vodou, se za bedlivého sládka dozoru změnil v základ, který dá novému pivu tělo. A nebude to tělo bez duše. “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjařuje své přesvědčení Reichl. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny. Jiní sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.
Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarší činné sladovny v Zábřehu, odkud pravidelně míří slad do Holby: ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody, ječmen tady prospívá i vletech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah tříslovin v pivu.”
Dlouholetá spolupráce se zemědělci v podhůří Jeseníků se vyplatila. Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků.
Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel: DOMOČ a DOSUŠ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. DOVAŘ a DOKVAŠ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco DOTOČ je apel na um vrchního. Poslední DOPIJ je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.
Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, takže si na něho budeme muset počkat. Jeho příběh ale můžete průběžně sledovat na webu a facebooku Holby.
pr

DNES
Divadelní flora dnes: Herečka roku i „megastar“ evropské intelektuální scény
Zprávy z regionu
DNES
Brzy začne výstavba cyklostezky mezi Neředínem a Topolany
Sport
9.5.2025
Podruhé Olomoucko na Nymburk nestačilo
Zprávy z regionu
9.5.2025