Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

Hanácká dílna: Originální koncept regionální výroby

Zprávy z regionu

12.2.2020

PR článek

Brašny, tašky, vlajky, obaly prakticky na cokoliv. Výšivky na textil, velkoplošné řezání laserem, výrobky z kůže… To všechno a mnohem víc se skrývá pod značkou Hanácká dílna. Sympatický podnik sídlí u zastávky Na Střelnici a své služby nabízí nejen firmám, ale i zákazníkům, kteří by chtěli pro sebe či své blízké ušít nebo vyrobit něco originálního.

instagram: @hanackadilna
facebook: @hanackadilna
adresa: Bořivojova 1, Olomouc (vstup z ulice Na Střelnici)
web: www.hanackadilna.cz

Otevírací doba:
po - pá: 9:00 - 17:00, so 9:00 - 13:00

mail: info@hanackadilna.cz
telefon: 724 006 527

Když vejdete do prodejny Hanácké dílny, ocitnete se tak trochu v jiném světě, kde jste obklopeni dřevem a kůží a kombinace vůní vás pohltí. Do oka vám okamžitě padnou originální stylové brašny, bundy či kabáty a najednou nebudete vědět, na co zaměřit svou pozornost. 

“Náš výrobní program je plně podřízen zákazníkovi. Pod značkou DÍLNA nabízíme kožené výrobky v kolekcích, ze kterých si zákazník určitě vybere přesně podle svých potřeb a vkusu. Zároveň jsme v Hanácké dílně připraveni formou produktového šití na míru vyrobit praktické obaly, sedací vaky, tašky, vybrané kožené výrobky a další,” vysvětluje František Polák, jeden z dvojice jednatelů, a zároveň předvádí originální výrobky Hanácké dílny.

Foto: Jan Procházka

Její jedinečnost je založena na týmu kreativních pracovníků, nejmodernějších technologiích a spojování jednotlivých služeb (produktové šití, strojové vyšívání, gravírování) tak, že vznikne naprosto originální personifikovaný produkt.

„Například: V současnosti máme jeden z nejmodernějších vyšívacích strojů v republice. Díky speciálním magnetickým rámečkům se dostaneme s vyšitím i tam, kde to dříve nebylo možné. Umíme vyšívat na velké plochy, a to i ve 3D, tedy vystouplé výšivky. Vyšíváme jak na hotové výrobky (kufry, tašky, obaly ...), tak na textil (trička, mikiny, čepice, ponožky, pracovní oblečení a další ...), který si lze vybrat a zakoupit na místě. Vyrábíme také vlajky, což umí málokdo,” zmiňuje František Polák.

Foto: Jan Procházka

Hanácká dílna vlastní i velkoplošný laser (100 cm x 160 cm), který používáme k výrobě vývěsních štítů či různých interiérových prvků. „Řežeme do plastu, dřeva, překližky, kůže i textilu. Vyrábíme také dřevěné dekorační předměty, které gravírujeme na přání zákazníka,” prozrazuje František Polák. 

Specialitou, na kterou jsou v Hanácké dílně patřičně hrdi, je výroba obalů, které jsou tvořeny kombinací materiálů zajišťující nejvyšší stupeň ochrany. „Vyvinuli jsme vlastní systém CaseBag, který kombinuje vlastnosti „kufru“ a vyztuženého textilního obalu. Tento systém je vhodný např. pro ochranu hudebních nástrojů a zvukové techniky, ale také pro transport produktů např. ve výrobním sektoru. Stejně výjimečné jsou i naše sedací vaky, které vyrábíme na zakázku v různých tvarech, velikostech a barvách s originální výšivkou nebo potiskem. Za zmínku stojí, že pokud bychom to měli spočítat, vytvořili jsme za dobu své existence na cca 1000 typů různých obalů, tašek, plachet, vaků aj.. pro nejrůznější účely. A v neposlední řadě, abychom vyšli vstříc požadavkům našich zákazníkům provádíme taktéž opravy brašnářských výrobků (brašny, ruksaky, tašky, plachty, kabelky, kožené výrobky a další...),“ dodává František Polák. 

Foto: archiv Hanácká dílna

Inovace je v Hanácké dílně na každodenním pořadu dne. Firmy, ale i jednotlivci, si zde nechávají vzorovat a vytvářet obaly, pouzdra, ochranné plachty a další prototypy k přesně danému účelu... „  Protože jsme zvyklí o výrobě a produktech přemýšlet v souvislostech, obracejí se na nás tuzemské i zahraniční firmy, ale také jednotlivci s požadavkem vzorování svých nápadů do reálného produktu. Částečně tedy fungujeme jako experimentální pracoviště pro vytváření nových prototypů, tedy produktů se kterými se možná setkáte v obchodech nebo ve výrobě," doplňuje František Polák

Hanácká dílna se zrodila před časem jako nápad spolužáků Františka Poláka a Ondřeje Nadymáčka. Oba jsou absolventi Univerzity Palackého, Polák Fakulty tělesné kultury, Nadymáček Přírodovědecké fakulty. Přesto je životní cesty zavály do jiných oborů, léta pracovali v oblasti reklamy a marketingu. Před časem ale ucítili potřebu udělat změnu a zároveň plně využít své znalosti a zkušenosti. “Právě v oblasti šití obalů a strojového vyšívání jsme se už nějakou dobu pohybovali a věděli jsme, že můžeme zákazníkovi nabídnout mnohem více než konkurence. Proto jsme se rozhodli pro změnu. Když celý život pracujete, obrazně řečeno, ve virtuálu, je to zajímavé, ale současně velmi psychicky vyčerpávající. Když vám ale pod rukama vznikají užitečné, originální a navíc krásné věci o které je zájem, je to nádhera a současně velká motivace do další práce. Hanácká dílna je pro nás výzvou realizovat vlastní nápady i nápady našich zákazníků. Vznikají tak speciální produkty přímo zde v Olomouckém regionu a díky této vysoké specializaci můžeme úspěšně konkurovat podobným výrobkům z dovozu,” popisuje František Polák. 

U zastávky na Střelnici sídlí Hanácká dílna od letošního roku a její provoz se bude dále rozšiřovat. “Máme velké plány, které postupně realizujeme,” říká závěrem František Polák.