Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tajuplný Halloween s dětmi: vydejte se na vyřezávání dýní, stezku odvahy i party ve strašidelných maskách

Tipy a názory

23.10.2018

Barbora Sísová

Je tady konec října, což znamená jediné – budeme se pořádně bát. Olomouc totiž obsadí strašidla a duchové z celého širokého okolí. Vaše děti se mohou těšit na halloweenské party v kostýmech, podzimně laděné dílničky, soutěž o nejlépe vydlabanou dýni nebo strašidelnou prohlídku zoo či zámku. A přidáme také pár tipů na ty nejlepší halloweenské kostýmy, s nimiž vaše děti určitě zabodují.

Vypadá to, že americký svátek Halloween už se zabydlel i tady u nás na Hané. Tento strašidelný den, pro který jsou typické vyřezávané dýně, čarodějky, duchové, příšery nebo kostlivci, v České republice získal podobu dětských karnevalů nebo dílniček, kde se vyřezává strašidlácká dýně. Vypátrali jsme pro vás hned několik dětských akcí, kde můžete nasát tajuplnou atmosféru noci, kdy mrtví vstávají z hrobů a vyrážejí do ulic.

Halloweenské akce pro děti

Sobota 27. října (14:00–21:00) / Večer duchů / Zoo Olomouc

Sobota 27. října (13:00–17:00) / Halloween v Olomouc City / Olomouc City

Pátek 26.–sobota 27. října (18:00–21:00)/ Strašidelné prohlídky / Zámek Čechy pod Kosířem

Sobota 27.–neděle 28. října (13:00–18:00) / Halloweenské dílničky / Zámek Čechy pod Kosířem

Říjnové pátky (18:00–23:00), soboty (10:00–22:00) / Halloween ve Strašidelném domě / Strašidelný dům

Sobota 27. října /(od 16:00) /  Pevnost duchů / Pevnost poznání

Neděle 28. října (15:00–18:00) / Halloweenské tvoření / Dětský koutek Akvárko (Aquapark Olomouc)

Středa 31. října (od 16:00) / Halloweenská párty / Katrin cake & coffee 

Sobota 3. listopadu (10:00–16:00)  / Dýňování / Olomoucké Poděbrady

Halloween v Olomouc City

V sobotu 27. října proběhne strašidlácké odpoledne také v obchodním domě Olomouc City. Děti se mohou těšit na halloweenský facepainting, výrobu svícínků nebo soutěž o nejstrašidelnější dýni. Jak se soutěže zúčastnit? Své vyřezané dýně můžete nosit od soboty 20. října do Amazonie, v 1. patře Olomouc CITY, kde 27. října bude vybrána ta  "nejstrašidelnější", která vyhraje nákupy za 2 000 Kč v Olomouc CITY. Akce začíná ve 13:00 a skončí v 17:00.

Strašidelné prohlídky na zámku Čechy pod Kosířem

O víkendu 26.-28. října strašidla ovládnou také zámek Čechy pod Kosířem. Od pátku do neděle návštěvníky čeká podzimní strašidelná výzdoba nebo dýňová stezka v parku. Hned v pátek a sobotu od 18:00 až do 21:30 se můžete bát při strašidelné prohlídce zámku. V sobotu a neděli jsou pro vaše děti připraveny od 13:00 do 18:00 strašidelné dílničky, kde si mohou vyrobit něco na památku.

Halloween ve Strašidelném domě

Víte, že v Olomouci se nachází místo, kde se strašidla vyskytují celoročně? Je to ve Strašidelném domě v podzemí Hotelu Palác.  Halloween tady začal už 12. října a každý říjnový pátek a sobotu se můžete těšit na Halloween exklusive. Co je pro vás připraveno? Nové, děsivé téma, a navíc skvělá cena. Víc však prozradit nemůžeme, jelikož jsme vázáni slibem mlčenlivosti.  Nedoporučuje se dětem mladším 9 let. Více informací zde.

Večer duchů v olomoucké zoo

Poslední říjnovou sobotu (27. října) ovládnou Zoo Olomouc strašidla, duchové a jiné hrůzostrašné bytosti. Přijďte si i vy se svými dětmi vychutnat strašidelnou podzimní atmosféru a nezapomeňte doma kostým, vybírat se bude totiž Miss Děs. Největší odvážlivci mohou po setmění projít stezkou hrůzy. Že na duchy nevěříte? Chemici z Pevnosti poznání přímo před vašimi zraky jednoho z chemických duchů připraví. Tento duch vás jistě ochrání před ohněm hořícím přímo na vaší vlastní dlani. A aby toho nebylo málo, zapíší se vám do paměti svou chemickou krví. Kdo bude odvážný, tomu se vryjí i přímo do kůže. Čekají na vás nejrůznější dobroty pro zahřátí i mlsné jazýčky a strašidelné malování na obličej. Akce začíná ve 14:00, pokladny jsou otevřeny do 18:30, areál do 21:00. Všichni platí dětské vstupné 70 korun.

Foto: Archiv pořadatele

Pevnost poznání se promění v Pevnost duchů

V sobotu 27. října v 16:00 startuje strašidelný program také v Pevnosti poznání. Ve speciálně vyzdobených expozicích budou provádět animátoři z řad studentů, kteří budou převlečeni za duchy a strašidla. Objeví se také živí domácí mazlíčci čarodějnic, nebudou chybět workshopy, chemické pokusy, tajemná stezka, bludiště a další.

Halloweenské tvoření v Akvárku

V neděli 28. října od 15:00 do 18:00 hodin si mohou děti přijít vyrobit lucerničku a další předměty s halloweenskou tematikou do dětské herničky Akvárko v olomouckém aquaparku. Děti se mohou v rámci těchto tří hodin prostřídat, proto není nutné se hlásit dopředu. Platí se vstup pouze do hracího koutku, tvoření je pak zdarma.           

Halloweenská party v Katrin cake & coffee

Ve středu 31. října od 16:00 se můžete těšit na Halloweenskou party v Katrin cake & coffee. Děti si užijí čarodějnickou dílničku a strašidelnou atmosféru. Ten, kdo přijde v tematické masce, bude bohatě odměněn!

Dýňování na Poděbradech

V sobotu 3. listopadu můžete vyrazit na Poděbrady, kde to žije i po létě. Od 10:00 do 16:00 tu bude probíhat Dýňování, které vás dokonale naladí na přicházející podzim. Děti si zde budou moci vydlabat vlastní strašidelnou dýni. Pokud byste se chystali na akci vypravit, je třeba objednat si dopředu svou dýni, a to buď na tel. 734 384 635, nebo napsat zprávu na FB olomouckých Poděbrad, nebo na e-mail jiri.holub@be-life.cz. Vaše dýně tu pak na vás bude čekat spolu s potřebami, pomocí kterých vytvoříte skvělé dílo. Pro hladovce bude připraven poctivý guláš a dýňová polévka. Takže si zde můžete užít skvělé rodinné dopoledne či odpoledne. 

Proměňte své dítě v dokonalé strašidlo

Pokud jste si vybrali akci, kde je potřeba halloweenský kostým, ale nemáte tušení, kde byste něco podobného sehnali, pak jsou právě pro vás určeny následující řádky. Jestli sháníte pouze čarodějnický klobouk nebo nos či škrabošku, můžete vyzkoušet běžné papírnictví, pokud však sháníte celý kostým nebo nějaké pořádné vychytávky, pak za návštěvu stojí rozhodně obchůdek Zažeň nudu. Ten se v Olomouci nachází hned na dvou místech: na Zeyerově a Hodolanské ulici, a dokonce má i vlastní e-shop, takže svému dítěti můžete masku vybrat pěkně z pohodlí domova.

Kostým čarodějky (299 korun)

Dýňová víla (99 korun)

Plášť čaroděje (165 korun)

Foto: Zažeň nudu

Chcete, aby vaše starší dítko vypadalo opravdu stylově? Můžete společně vytvořit hrůzostrašné jizvy, které vypadají jako živé. Co budete potřebovat? Umělou krev, tekutý latex, černou a červenou barvu na obličej. Celý postup najdete zde.

Halloweenský klobouk (39 korun)

Krvavé punčochy (179 korun)

Maska Vřískot (49 korun)

Nuž skrz hlavu (49 korun)

Foto: Zažeň nudu

Spoustu halloweenských vychytávek najdete také v obchůdku Claire´s v přízemí Galerie Šantovka, tady si můžete koupit například náušnice nebo čelenku s halloweenskými motivy, ale stejně tak pořádné strašidelné kostýmy mrtvé nevěsty, kostlivce nebo čarodějnice.

Foto: Claire´s

Halloween

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31.října, tedy den před svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, dále čarodějnice, duchové, černé kočky, košťata, příšery, kostlivci, sovy, výři atd. Typickými barvami jsou černá a oranžová. V tomto období jsou velice oblíbené party a večírky se strašidelnými motivy.