Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hala na Velkomoravské nebo oprava Plecharény? Zastupitelé rozhodování odložili na podzim

Zprávy z regionu

5.6.2023

roc jap

Rekonstrukce stávajícího zimního stadionu, soukromá multifunkční hala na Velkomoravské nebo nový stadion na zelené louce? Olomoučtí zastupitelé měli dnes posuzovat, jakou z variant se dále vážně zabývat. Shoda na tom ale nepanuje ani v rámci radniční koalice, i opozice navíc kritizovala, že čas na posouzení variant nebyl dostatečný. Návrhem se zastupitelé budou znovu zabývat na podzim. Do té doby se s ním chtějí lépe seznámit.

Nová hala nebo oprava Plecharény? Olomoučtí zastupitelé dnes rozhodování o několik měsíců odložili. Podkladová studie, klíčový materiál, který měl v problematice udělat jasno, byl totiž dokončen až před několika týdny. Rada města na svém zasedání těsnou většinou doporučila zastupitelům podpořit variantu multifunkční haly na Velkomoravské. Pro však hlasovali pouze zástupci hnutí ANO, kteří sami v zastupitelstvu nemají většinu. Podporu návrhu se nepodařilo najít ani u opozice. Ta totiž výsledky studie dostala až po zveřejnění hlasování rady. „Čtrnáct dní je opravdu příliš krátká doba na prostudování tak zásadního materiálu,“ sdělil za koalici SPOLU Martin Major. Podle něj by se získaný čas měl věnovat tomu, aby se všichni zastupitelé s materiálem podrobně seznámili a mohli se kvalifikovaně rozhodnout.

Jako hraniční bylo stanoveno datum 31. října 2023. S tím souhlasil i Richard Morávek, jehož společnost Redstone návrh na halu na Velkomoravské městu předložila už v roce 2020. Původně se město mělo vyjádřit v březnu, kvůli zadání zmiňované studie se termín posunul na červen. „Do konce října platí naše nabídka v původní podobě. Pokud by i potom bylo potřeba dalšího odkladu, už ji ale nemůžeme garantovat,“ zmínil Morávek.

Ani na podzim ale nepadne konečné rozhodnutí. "Bavíme se pouze o tom, abychom vybrali, jakou cestou se budeme dále ubírat. Nepodepisujeme žádnou smlouvu, neplatíme nikomu žádné peníze," vysvětlil primátor Miroslav Žbánek. Ze zmiňované studie vychází nejlépe varianta haly na Velkomoravské. Kromě rekonstrukce stávajícího stadionu se zabývala i stavbou haly "na zelené louce". Tato možnost je však pouze teoretická, město nemá pro takový projekt žádné dostupné pozemky.

Pokud se zastupitelé na podzim přikloní k variantě haly na Velkomoravské, před podpisem smlouvy bude muset proběhnout celá řada právních kroků. "Celý projekt bude před schválením muset schválit Evropská komise," zdůraznil Richard Morávek.