Grand restaurant festival nabídne talíře dobrot za symbolické ceny - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 29. června 2025, svátek má Petr a Pavel, venku je 20.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Grand restaurant festival nabídne talíře dobrot za symbolické ceny

Tipy a názory

8.1.2013

Autor: Jan Procházka

Ochutnat opravdové speciality podniků, pro běžné smrtelníky cenově nedostupných? Příští dva týdny k tomu bude ideální příležitost. Vypukne totiž populární Grand restaurant festival, který za zvýhodněné ceny zpřístupní delikatesy šéfkuchařů za výrazně nižší ceny. "Vstupenky" se prodávají už od dvou set korun. V Olomouci nabídne festival lahůdky například Abasta!, hotel Ibis, Moravská restaurace nebo Vila Primavesi.

Kde v Olomouci a okolí
Abasta!
Gastroland
Moravská restaurace
Oliva (Hotel Ibis)
Trinity hotel
Vila Primavesi
U Labutě (Přerov)
Myslivna penzion (Velký Újezd)
Už příští úterý vypukne ve stovce podniků po celé republice gastronomický festival, který návštěvníkům za příjemné ceny naservíruje lahůdky nejlepších šéfkuchařů. "Mottem letošního ročníku je slogan Nejezte blbě. Češi už se postupně učí vybírat si dobré restaurace a festival by jim to měl zase trochu ulehčit. Zároveň chceme, aby opravdu každý mohl ochutnat speciality podniků, které jsou pro většinu lidí cenově nedostupné," vysvětlil pořadatel festivalu Pavel Maurer. Že má tato filozofie úspěch dokládá i fakt, že loňský třetí ročník navštívilo před dvacet dva tisíc hostů. A i ten letošní zřejmě bude lámat rekordy. "Když jsme v prosinci zahájili předprodej, některé podniky byly vyprodány doslova během pár minut," pochvaloval si Maurer.

O účast na festivalu projevuje každoročně zájem spousta podniků, dostane se do něj ale jen hrstka. Každá restaurace nabízí pouze tři jídla, je na zákazníkovi, zda si vybere degustační menu, v němž ochutná pouze jednu z lahůdek, nebo si dopřeje všechny. "Restaurace si sama zvolí, co bude vařit. Klademe ale důraz také na to, aby podniky používaly tradiční místní suroviny," poznamenal Maurer.

V Olomouci a okolí je do festivalu zapojeno celkem devět podniků. Například v restauraci Abasta! jsou v nabídce konfitovaná kachní prsíčka s omáčkou z černých bezinek a rakytníku, v Moravské restauraci mohou hosté ochutnat kachní prsíčka na medu a v restauraci Primavesi třeba špalíček z vepřové panenky marinovaný v tymiánu na houbovém rizotu.

"Vstupenku" do vybrané restaurace je nutno předem objednat na webových stránkách festivalu. Za jednochodové menu zaplatí hosté dvě stě korun, pokud chtějí ochutnat všechny tři chody, bude je gastronomický zážitek stát šet set korun. "Přitom skutečná cena, jakou by člověk za podobné jídlo zaplatil, je mnohonásobně vyšší," vyzdvidl Maurer a jedním dechem dodal, že festival rozhodně neaspiruje stát se slevomatovou internetovou akcí. "Pro restaurace je to prestiž, zúčastnit se našeho festivalu. A podle toho se i chovají ke svým hostům," poznamenal závěrem.

Reklama

City Inn' Hotel Olomouc

Katalog firem » Hotely, ubytování » Hotely

City Inn' Hotel Olomouc se nachází v blízkosti centra, zároveň nabízí výbornou dostupnost z hlavních dopravních tahů, což zajišťuje pohodlné cestování. Náš hotel nabízí 64 moderně a s...