Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Glosa: Přestaňme hejtovat, udržme své feedy čisté. Potřebujeme je

GLOSA

17.3.2020

Jan Procházka

Hejty nic neřeší. V klidných časech možná fungují jako ventil na tlakovém hrnci vzteku, v časech mimořádných ale zaplevelují prostor, který by měl sloužit především k tomu, abychom nepřišli o blízkost mezi sebou… Udržme své feedy čisté, potřebujeme je k šíření informací, které mají smysl. A které nám všem mohou pomoci. A nejen těm, co sedí doma a koušou se nudou, ale i těm, kteří stojí v první linii.

Přestaňme už konečně hejtovat. Aspoň teď. Pro mnoho lidí je v těchto dnech facebooková zeď hlavním zdrojem informací. Fialové (a jinak barevné) obdélníčky s informacemi, které "vám média neřeknou" (většinou proto, že to jsou nesmysly), jen zasypávají informační prostor balastem, který vytlačí informace skutečně důležité a pravdivé. Ani nekonečný proud hejtů, porovnávání, stížností na toho či onoho nám teď nepomůže. Ano, nejspíš to vláda na začátku podcenila. Podcenili to i jinde a někde to naopak zvládají líp. Nadáváním ale teď situaci nezlepšíme a šířením šokujících zpráv z pochybných zdrojů teprve ne. 

Vzpomínáte si na povodně v devadesátém sedmém? Jak v Olomouci voda několikrát zatopila krizový štáb? Jak nic nefungovalo, nikdo nic nevěděl a všechno se řešilo za pochodu? Jak se to nakonec všechno zvládlo díky neuvěřitelné práci hasičů, vojáků, záchranářů a dobrovolníků, kteří museli mnohdy improvizovat, protože dostávali zcela protichůdné informace a pokyny? Potřebovali jsme tuhle šílenou facku, abychom se poučili a v oblasti ochrany proti velké vodě a krizového řízení vůbec jsme dnes o světelné roky dál. Až tahle krize skončí, účtujme, poučme se, přijměme taková opatření, aby se některé věci už nikdy nemohly stát. Pro mě za mě postavme před soudy ty, co "za to můžou". Teď se ale snažme hlavně pomoci těm, kteří stojí v první linii. A to jsou zase ti samí jako v sedmadevadesátém. 

Máme něco, co jsme tehdy neměli. Možnost okamžitého sdílení informací mezi nás všechny. Zkusme online prostředí aspoň v tomto čase využít tak, aby se z něj stala užitečná řeka, ne zapáchající stoka. Šiřme informace, které mají nějaký obsah, které k něčemu jsou, které mohou pomoci a u kterých je prokazatelný původ, nejsou z šesté ruky. Třeba tuhle. Rouškovník, není to nádherné?

Vždycky to nahoře někdo podcení. Vždycky někdo nahoře bude chtít zneužít krizi, aby nabral body. Tenhle národ nevyhrává na bitevním poli, ale naši obyčejní lidé, ne ti nahoře, v těžkých dobách vždycky porazili všechny ty rádoby "silné svině", které nás dusily. Podívejte se, tohle jsou ti Češi, co zvítězili nad nácky i bolševiky:

Několik fotografií z dámské a pánské krejčovny, kde se dnes stříhaly, šily a žehlily ochranné roušky. Děkujeme našim šikovným dámám z kostýmního úseku Moravského divadla!

Zveřejnil(a) Moravské divadlo Olomouc dne Pondělí 16. března 2020

Olomoučtí divadelníci, kteří se ve velkém pustili do výroby roušek, zveřejnili návody, jak si je ušít doma, ve spolupráci s univerzitou zajišťují jejich sběr… A všichni další, co se do výroby pustili. Firmy, které odloží zakázky a nabídnou výrobní kapacity. Často zadarmo. Nebo zabalí kávu a zákusky a pošlou je záchranářům. Vědecké laboratoře, které vyrobí hektolitry dezinfekce… Příkladů je mnoho a neustále přibývají! Jsou nás tisíce. Hrdinové nekecaj a jdou do tmy, zpívá o tom Vypsaná fiXa. Pravda veliká. Hrdinové se do tmy odváží a nakonec nahmatají na zdi vypínač. Nekecaj. Jdou a udělají to. My je mezi sebou máme. A společně porazíme i ten virus.