Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Gastroglosa: Výlet a dobré jídlo, to může jít docela dobře dohromady

Tipy a názory

11.3.2020

Pavel Vysloužil, Garden Food Festival

Určitě nad tím taky občas přemýšlíte: Kam se ve volné dny vydat do okolí Olomouce na výlet s dětmi nebo se psem a spojit procházku či projížďku na kole se zastávkou s dobrým jídlem? Mám pro vás několik zajímavých tipů. Drtivá většina má jedno společné – podává klasickou českou kuchyni ve vysoké kvalitě, občas obohacenou o originální vychytávky.

Svatý Kopeček je nekorunovanou baštou olomouckých výletníků. Když popáté za sezonu projdete zoo nebo se vrátíte z procházky Kopeček – Radíkov – Kopeček, trochu vám vyhládne. U Macků asi už nikoho jídlo nepřekvapí, ale zkuste mladšího bratra - hospůdku U Maci, kde je trochu svižnější kuchyně s chutnými předkrmy nebo burgrem plněným flank steakem. Určitě stojí za to udělat pár kroků do zrekonstruované Šmeralovy vily s velmi zajímavými interiéry a dát si tu kávu nebo zákusek. Kávu, ale čerstvě upraženou, nabízí také pražírna Cafe Gape v nedalekém Lošově. Tu dostanete i v příjemné cukrárně U mlsné kobylky v Posluchově.

Oblíbenou výletní destinací je také oblast Pohořan. Přímo ve vesnici potěší návštěva Pohořanské boudy nebo nově otevřeného Šenku pod Jedovou, který se zaměřuje na slow food přípravu jídel. Na silnici do Vésky pak narazíte na Dolní boudu s originálním interiérem a výbornou domácí kuchyní. Zkuste třeba kančí guláš, uzená kachní prsa s hrubozrnnou hořčicí nebo naložené drcené tvarůžky. Na tvarůžky jsou machři taky ve šternberské restauraci Expedice. Už jste zkoušeli třeba tvarůžkový salát nebo domácí noky s omáčkou z loštického sýra? Znalce potěší i 18 hodin pečený bůček. Bez tvarůžků.

Pokud se vydáte na Libavou, nezapomeňte se zastavit v malé vesnici Podlesí, kousek nad Budišovem nad Budišovkou. Čekají vás cyklostezky i hezké pěší túry s výhledy. V odlehlé oblasti bývalých Sudet působí proti okolí upravený areál rodinného penzionu Schönwald téměř nepatřičně. Kuchař výborně zvládá českou i rakouskou kuchyni a srdce milovníka jídla musí zaplesat při pohledu na velký játrový knedlík v dlouho taženém hovězím vývaru nebo zvěřinové ragú se špeclemi.

Grygov má většina Olomoučanů spojený s cyklistikou, ale Bar Hradlo má otevřeno i mimo kolařskou sezonu. V milém prostředí dostanete chutnou pizzu s buvolí mozzarellou, čerstvě připravené dorty i domácí limonádu. Na cyklostezce směr Lipník narazíte v Daskabátu na Farmářkou baštu. Podnik je svázán s farmou a chovem zvěře, a proto si můžete dopřát dobrý hovězí steak či burger, nebo jelení medailonky. 

A na závěr ještě skok na skok k jižním sousedům. Plumlovská přehrada je výletním místem především obyvatel Prostějova, ale my z Olomouce to nemáme taky daleko. Hotel Plumlov se tyčí přímo nad vodou a po procházce kolem přehrady potěší třeba vývarem z oháňky nebo grilovaným candátem. O pár kilometrů dál, na břehu Romže, je další oblíbená destinace, Bělecký mlýn. Originální koncept s výbornou restaurací v hezkém prostředí. V sezonním menu nabízejí třeba plněné taštičky s trhaným zajícem v houbové omáčce.

Pozor. Než vyrazíte, podívejte se na otvírací dobu restaurací. Řada z nich nabízí služby jen některé dny v týdnu, zejména o víkendech.

Pavel Vysloužil, Garden Food Festival