Gastrofestivaly na podzim: Burgery, grilování i víno
Kultura
9.9.2024
roc
Špičková gastronomie i neobvyklé kulinářské zážitky. Burgery, spousta grilování, tematické večery, ale také skvělé víno nebo třeba rumy. Pod širým nebem i ve stylových prostorách. Toho všeho si v následujících měsících v Olomouci užijete vrchovatou měrou.
Večer plný masa |
13. září 2024 |
asado grill |
Jak chutná Lošov |
14. září 2024 |
Hřiště SK Lošov |
Rumy Září |
14. září 2024 |
Tržnice |
Slavnostní otevření nové jídelní zóny |
15. září 2024 |
Galerie Šantovka |
Maso – Oheň – Chianti |
20. září 2024 |
Bistro Helen |
Food Fest vol.2 |
21. září 2024 |
Long story short |
Poděbradský oktoberfest |
21. - 22. září 2024 |
Poděbrady |
Francouzský večer |
25. září 2024 |
Central Park Flora |
Olima |
3. - 6. října 2024 |
Výstaviště Flora |
Burger Street Festival |
4. - 6. října 2024 |
u Galerie Šantovka |
Slavnosti umění kuchařského |
5. října 2024 |
Červený kostel |
Slavnost vína |
22. listopadu 2024 |
NH Hotel |
Večer plný masa
13. září, asado grill
Restaurace Asado Grill slaví svůj první rok provozu. "K této příležitosti jsme připravili pro všechny milovníky masa jedinečný gastronomický zážitek. Během jednoho skvělého večera si pochutnáte na šestichodovém menu, složeném z masa z různých koutů světa. Pozvěte své přátele, snězte, kolik se do vás vejde a užijte si večer plný úžasného jídla," lákají pořadatelé.
Ochutnáte argentinské hovězí, japonské Wagyu nebo skotský Angus, každý z těchto mas připraví šéfkuchař Michal Duračka s jeho týmem na originálním španělském grilu Mibrassa Parilla, který na Moravě ani v Česku jen tak neuvidíte. U každého chodu si navíc pochutnáte na jiné příloze. Z této večeře tedy rozhodně neodejdete hladoví.
"Pro ty z vás, kteří mají rádi dobré víno jsme připravili variantu i s vinným párováním," zvou pořadatelé.
Jak chutná Lošov
14. září 2024, Hřiště SK Lošov
Akce byla kvůli hrozbě velmi nepříznivého počasí zrušena.
"Domácký festival dobrého jídla a pití v nejhezčí městské části Olomouce – na hřišti pod lesem. Na našem festivalu ochutnáte speciality z restaurací z Velké Bystřice, Svatého Kopečka, Mrskles, Droždína či Lošova, pivní speciály z velkobystřických a olomouckých minipivovarů, trubičky ze Samotišek, kávu z lošovské pražírny a řadu dalších dobrot," zve za pořadatele Pavel Vysloužil. Nabídku podle něj doplní vyhlášené olomoucké i moravské restaurace a bary, street food stánky, vinaři i drobní výrobci, kteří mají blízko k Lošovu a okolí. Gastronomické zážitky doprovodí program pro děti i dospělé.
Více informací najdete na webu akce →
Rumy září
14. září, Tržnice
Festival rumy září se letos přesouvá na nové místo. Bude jím poprvé plocha olomoucké tržnice. "Na místě vás budou čekat nejen zajímavé lahve z celého světa, ale i podium, kde se dozvíte spoustu zajímavostí ze světa tohoto destilátu," lákají pořadatelé. Chybět nebude ani gaučová zevl zóna s barem a doutníky a mnoho dalšího.
Slavnostní otevření nové jídelní zóny
15. září, Galerie Šantovka
Po několikaměsíční přestavbě se v Galerii Šantovka představí moderní otevřený prostor plný pohodlných míst k posezení, bohaté zeleně a restaurací, které přinášejí gastronomické zážitky z různých koutů světa. "Objevte jedinečnou atmosféru tohoto místa už při slavnostním otevření a užijte si čas s přáteli či rodinou v novém, inspirujícím prostředí," zvou pořadatelé do obchodního centra.
Maso – Oheň – Chianti
20. září, Bistro Helen
"Přesuňte se s námi do Toskánska a prožijte večer plný místních specialit, vyzrálého hovězího masa, grilování na terase, červeného vína a výjimečné atmosféry," zvou pořadatelé do Lobsteru na velmi oblíbenou akci. "Celý večer budeme servírovat toskánské speciality, grilovat před vámi exkluzivní vyzrálé hovězí. Prémiová Chianti vybral a osobně odprezentuje Flemming Laugesen ze společnosti Flemming's. Vše budeme grilovat na úžasném grilu Vulcanus na terase Bistro Helen. Bude to zkrátka akce, na kterou jen tak nezapomenete," slibují pořadatelé.
Rezervovat je možné jednotlivá místa nebo celé stoly. Více informací na webu →
Food Fest vol.2
21. září, Long Story Short
Jste srdečně zváni také na food festival, který proběhne na nádvoří Long Story Short. "Očekávat můžete restaurace ze Souboje Restaurací a tentokrát i pár dalších mimo televizní soutěž," slibují pořadatelé. Tradičně se podle nich můžete těšit i na doprovodný program jako je dětská škola vaření s Ondřejem Hutníkem a ty nejlepší beats od Coconut DJs. "Úplnou novinkou bude restaurační Pohoda zóna, ve které si budete moci vychutnat festivalová jídla výběrem à la carte," slibují z Long Story.
Poděbradský oktoberfest
21. - 22. září, Poděbrady
Už počtvrté se koná oblíbený podzimní gastro festival u vody. "Kromě tématicky laděného jídla a německých pivních speciálů se můžete těšit na bohatý program," lákají pořadatelé. V rámci soboty tak vystoupí Duo harmonikářů z Olomouce s typickými Deutsche schlager a zahraje také olomoucká kapela No Barriers. V neděli si pak můžete poslechnout New street band.
Degustační menu ve francouzském stylu
25. září, Central Park Flora
Degustační večerní menu ve fransouzském stylu vás čeká v hotelu Central Park Flora. "Můžete se těšit na ústřicov bar a skvělá jídla, které pro Vás připraví séfkuchař Tomáš Hochla. Vše spárované s výbornými francouzskými víny," lákají pořadatelé. Po večeři se můžete zúčastnit doprovodného programu při neformálním setkání u sklenky dobrého vína a drobného občerstvení v ceně vstupenky.
Olima
3. - 6. října, Výstaviště Flora
Tradiční podzimní festival, který se koná při podzimní etapě Flory, zve na soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem či Flora mošt.
Burger Street Festival
4. - 6. října, u Galerie Šantovka
Už podruhé letos do Olomouce zamíří oblíbený burger Festival. "Do Olomouce vezeme náš festival v rozšířené verzi, takže zbystřit by měli všichni milovníci skvělého street foodu. Bude toho tolik, že návštěv si určitě naplánujte více, protože na jeden zátah určitě všechno nestihnete ochutnat," zvou pořadatelé.
Slavnosti umění kuchařského
5. října, Červený kostel
Výstavu kuchařských knih doprovodí v Červeném kostele i unikátní gastrofestival. "V rámci programu můžete vyslechnout komentovanou prohlídku aktuální výstavy s historičkou VKOL Petrou Kubíčkovou a rozhovor Blanky Orságové se šéfem Long Story Short Petrem Henešem. Akce je spojená s degustací a po jejím skončení bude následovat interaktivní vaření s Petrem Henešem a jeho týmem," zvou pořadatelé.
Slavnost vína
22. listopadu, NH hotel
Milovníci vína by si měli do kalendáře určitě poznamenat datum veleoblíbené akce, která se letos koná už podeváté. Ochutnat na ní můžete přes sto padesát druhů vína od prestižních moravských vinařů, z nichž mnozí jsou na akci osobně přítomní a můžete tak s nimi na místě i pohovořit. "Čeká vás také jedinečná a neopakovatelná zážitková gastronomie šéfkuchaře Miroslava Fojtíka a jeho týmu formou teplého i studeného bufetu. Představí se zde i regionální výrobci a prodejci potravin s nabídkou uzenin dle původních receptur, sýrů, bezlepkového sortimentu, ovocem či zeleninou," lákají pořadatelé.
Večerem bude provázet Markéta Hrubešová, jako hudební host pak vystoupí písničkář Pokáč.
roc