Garden Food Festival se stěhuje do Zlína. Náměstí Míru provoní už první zářijový víkend - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 23. prosince 2025, svátek má Vlasta, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Garden Food Festival se stěhuje do Zlína. Náměstí Míru provoní už první zářijový víkend

Zprávy z regionu

30.8.2018

Autor: red

Již potřetí bude Zlín hostit Garden Food Festival. Své kulinářské umění zde předvedou známá kuchařská esa z tuzemských restaurací, se svým novým konceptem restaurace na kolečkách se představí i Zdeněk Pohlreich. Na fanoušky kvalitního jídla bude čekat na šest desítek restaurací, vinařů, výrobců destilátů, pivovarů, regionálních producentů a farmářů. Dvoudenní akce startuje v sobotu 1. září v 10:00. Vstup je zdarma.

Foto: Jan Procházka

Hlavní tváří festivalu je opět Zdeněk Pohlreich, který vedle své kuchařské show do Zlína přiveze také restauraci na kolečkách - Wheels restaurant, kde se po oba dny bude servírovat speciální tříchodové menu. Na to je nutné předem zakoupit vstupenky na www.ticketportal.cz.

V sobotu 1. září se zlínský Garden Food Festival stane sousedem mezinárodního festivalu dechových hudeb FEDO, který zajišťuje i program na pódiu. "Hosté ale ani v sobotu nepřijdou o oblíbený gastronomický program," slibuje Pavel Vysloužil a dodává: "Speciální vystoupení a gastro show se uskuteční v takzvaném workshop pointu v rohu náměstí vedle radnice."

V neděli už bude hlavní pódium na náměstí patřit výhradně gastronomii. Kromě vystoupení Zdeňka Pohlreicha se návštěvníci mohou těšit například na šéfkuchaře vyhlášené restaurace Terasa U Zlaté studně Pavla Sapíka, vítěze kulinářské show MasterChef z roku 2016 Jiřího Halamku nebo kuchaře z ostravského Food Ateliéru. Programem provede herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová.

Garden Food Festival opět nabídne tradiční i exotické pokrmy, hmyzí delikatesy, šneky, foie gras a další speciality z jater kachen a hus. Akce upozorní na zajímavé gastro koncepty z celé republiky a seznámí i s tím, co se vaří například v Argentině, Vietnamu, Itálii, na Srí Lance a na Slovensku. Kromě restaurací zvučných jmen jako je již tradičně Srí Lankan Curry House nebo Degustatio Argentina Grill, se na letošním Garden Food Festivalu objeví i méně známí, ale o to zajímavější vystavovatelé a netradiční speciality. Jedním z nich je i zlínské Bistro na kolech. Nový projekt se zde představí například s burgerem Lampredotto 1872, který je netypický tím, že místo mletého nebo trhaného masa obsahuje hovězí dršťky v domácí bulce se salsou verde. "Tyto receptury jsme zvolili záměrně, protože je na festivalu určitě nikdo nebude mít a jsou neobvyklé. Chtěli jsme nabídnout něco víc než je trhané vepřové," říká šéfkuchař bistra Václav Břeň a dodává: "To by přece mělo být podstatou festivalu, přinášet něco, co si lidé neuvaří nebo jinde neochutnají." Kromě speciálního burgeru nabídne Bistro na kolech třeba i bulharskou pljeskavicu – grilované mleté maso s dipem z pečených paprik a barevnou cibulí.

Foto: Jan Procházka

Se záměrem potěšit chutě a taky přesvědčit návštěvníky, že maďarské maso a uzeniny jsou jedny z nejlepších surovin na celém světě, přijíždí na festival Miroslav Gregor - bývalý šéfkuchař a nyní majitel masny s maďarskými specialitami v Praze. "V našem stánku nazvaném Hungry rooster se navzdory názvu (Hladový kohout) budou podávat takové lahůdky jako například kohoutí perkelt se zauzenou paprikou s haluškami a zakysanou smetanou, burger s trhaným kachním masem nebo třeba morková kost pečená s maďarskou čabajkou a další dobroty," láká Miroslav Gregor.

Stejně jako v předchozích letech myslí pořadatelé i na rodiny s dětmi, pro něž postaví speciální dětskou zónu. Představí se zde například Moje dílna se svým kreativním tvořením, DDM Astra se sportovním a kuchařským programem nebo sportovní centrum Foosforlife s oblíbeným stolním fotbálkem.

Potraviny, které se na Garden Food Festivalu nespotřebují, věnují vystavovatelé Potravinové bance Zlínského kraje. Tato humanitární organizace je rozdělí mezi potřebné, jako jsou například matky samoživitelky, lidé v azylových domech, bez domova, v krizové sociální situaci, staří lidé s minimální penzí a další.

V celém prostoru náměstí po celý víkend platí jednotná festivalová měna – grešle. "Letos pro návštěvníky ve Zlíně nově zavedeme elektronický systém. Už jsme si jej vyzkoušeli na předchozích zastávkách v Ostravě, Olomouci a Rožnově a placení je díky němu rychlejší a komfortnější," konstatuje Vysloužil. Vzhledem ke změně místa konání a propojení s festivalem FEDO bude vstup na akci zdarma. Nárok na vrácení peněz za vstupenky z předprodeje mohou lidé uplatnit v místě nákupu.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip