Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Florcenter - vítejte v ráji květin, okrasných dřevin i dekorací!

Tipy a názory

26.9.2019

Zuzana Doleželová

Jedno z největších zahradních center v České republice, místo, kde nakoupíte vše od semen, pokojových i venkovních rostlin přes okrasné dřeviny, tematické dekorace, nádoby na květiny, substráty, nářadí až po řezané květiny. Místo, kde si pohodlně nakoupíte, co potřebujete, a ještě si k tomu dáte dobrou kávu nebo zákusek. Místo, kde se pravidelně budou konat zajímavé akce a dílničky. To přesně je Florcenter - ráj pro milovníky flóry...

FLORCENTER

Šlechtitelů 802
Po-So 07:00-18:00
Ne 09:00-18:00
www.florcenter.cz
florcenter@florcenter.cz

Nové zahradní centrum Florcenter na ulici Šlechtitelů bylo slavnostně otevřeno teprve v sobotu, ale cestu sem si už našly stovky spokojených zákazníků. "Musím říct, že ohlasy máme jen a jen pozitivní," potvrzuje výkonný ředitel centra Jiří Komzák a dodává: "Chtěli jsme, aby zahradní centrum vypadalo jako velký a vzdušný skleník. To proto, aby se tu jednak cítily dobře rostliny, jednak aby se tu líbilo našim zákazníkům. Vysoký skleník větrá lépe než nízký, který jsme měli předtím, je v něm tedy příjemně a je radost tu trávit čas."

"Naším mottem je 'nakupujte přímo u pěstitele', a to funguje. Přáli jsme si vytvořit takové prostředí, kde se našim zákazníkům bude líbit a kde pro ně bude příjemné trávit čas," říká Jiří Komzák.

Foto: Daniel Mazáč

Myšlenka nového zahradního centra se zrodila před třemi lety, kdy centrum změnilo majitele. "Noví majitelé si přáli, aby v Olomouci vzniklo moderní zahradní centrum, jež návštěvníkům nenabídne pouze květiny, na které byli zvyklí, ale veškerý sortiment, jenž ke květinám patří. Tedy dekorace, floristické potřeby, doplňky, substráty, hnojiva a tak dále," popisuje Komzák. Po nějaké době skutečně začal vznikat projekt nové budovy a přesně před rokem se rozjela samotná stavba velkého skleníku. "Výsledkem je zahradní centrum, které má 3300 metrů kryté prodejní plochy. Součástí centra je kavárna, samozřejmě doplňky jako nářadí, tematické dekorace k jednotlivým ročním obdobím, sortiment krmiv pro zvířata, mnohem větší nabídka keramiky, designových plastů, nově máme také řezané květiny a vazbu řezaných květin. A nesmíme zapomenout na plochu s prodejem okrasných dřevin, která k centru patří," popisuje Komzák a dodává: "V tuto chvíli můžeme nabídnout největší sortiment květin na střední Moravě. A co se týče velikosti kryté plochy, na Moravě jsme největším zahradním centrem a v České republice jedním z největších."

Foto: Daniel Mazáč

Jak už to bývá, při stavbě tak velkolepého projektu, jakým zahradní centrum Florcenter bezesporu je, se musí počítat i s drobnými zádrhely a s více či méně úsměvnými situacemi. "Je pravda, že pár takových momentů skutečně nastalo. Vzpomínám si třeba na okamžik, kdy nám docela zatrnulo. Ona celá ta stavba byla vlastně tak trochu archeologie. Stavěli jsme na místě starých skleníků, a byť jsme si mysleli, že všechno víme, ukázalo se, že nevíme nic, dokud jsme nekopli. Rozměřili jsme pilíře, bagrista začal bagrovat a najednou se propadl do díry velké tak 4x5 metrů. Museli jsme to zasypat, a pro sloup, jenž měl být ukotven na patce zazděné v osmdesáti centimetrech, bylo nezbytné mít patku asi dva a půl metru hluboko," usmívá se Jiří Komzák a vzápětí doplňuje: "Dalším poněkud komickým momentem bylo, když jsme rozebírali střechu nad současnou kavárnou a našim brigádnicím ze Slovenska se začala sypat skelná vata do postelí, které tu stály. Pak jsme v Olomouci v sobotu odpoledne sháněli nové povlečení. Na to asi taky nezapomeneme. Ale podstatné je, že vše dobře dopadlo."

Foto: Daniel Mazáč

Nové zahradní centrum je vzdušné, příjemné, nabízí zákazníkům nejen velmi bohatý sortiment, ale také dostatek komfortu při nakupování. Velkým tahákem je kromě samotných květin také nová kavárna, kde si lidé mohou dát kávu, v klidu si tu posedět nad zákuskem či něčím k jídlu, a ještě se pokochat pohledem do obřího akvária. "Chtěli jsme našim klientům a velkoobchodníkům jejich nákupy zpříjemnit a dopřát jim místo, kde nasají pohodovou atmosféru a načerpají novou energii," vysvětluje Komzák.

Ve Florcentru navíc mají v plánu pořádat řadu zajímavých akcí. "Slavnostním otevřením to vše vlastně začalo," nastiňuje Komzák. V brzké době by se mělo konat dýňování, následovat bude nová expozice tropických motýlů, lidé si sem budou moci přijít uvázat dušičkovou vazbu, samozřejmostí bude i adventní vazba, kdy se budou představovat novinky a trendy ve floristice, lidé si budou moci zkusit vazbu sami vyrobit, nakoupit si vše potřebné... "A chystáme i překvapení k Mikuláši a bude toho mnohem víc," usmívá se Komzák.

Foto: Daniel Mazáč

A to je rozhodně pravda. V plánu je totiž vedle kavárny také vlastní restaurace. "V současné době máme stavebně připravenou kuchyň, vše je nachystáno a vyřizujeme sérii povolení. Otevřeno by mělo být tak do roka," popisuje Komzák.

Rovněž venkovní areál dozná zásadních změn. Prodej okrasných dřevin se přesune do bezprostředního sousedství nového zahradního centra tak, aby měli zákazníci nákup ještě pohodlnější. "Momentálně se na tomto místě nacházejí staré skleníky, které za měsíc čeká demontáž. Tam, kde jsou teď okrasné dřeviny, bude stát velké parkoviště," prozrazuje Komzák. I když vše vypadá poměrně složitě, celá rekonstrukce je naplánována velmi pečlivě a hotovo by mělo být už na jaře.

Množství kytiček, které ve Florcentru koupíte, je opravdu obrovské. A navíc tu nově pořídíte také řezané květiny.

Foto: Daniel Mazáč

Naproti novému zahradnímu centru se připravuje také stavba zbrusu nových produkčních skleníků (v místě, kde bývalo staré zahradní centrum). "Tady nás bude čekat trochu složitější práce - musíme vytrhat všechny podezdívky, pomlít je na recyklát, srovnat veškeré plochy. Na konci všeho bude jeden hektar moderních produkčních skleníků," říká Komzák s tím, že stavba je záměrně plánována na podzimní a zimní období tak, aby nezasáhla do produkce květin a rostlin.

V současné době probíhá rovněž přestavba provozní budovy. Došlo také k rekonstrukci kotelny. "Postavili jsme velkou akumulaci na horkou vodu. Máme obrovský bojler, ve kterém je 500 kubíků vřelé vody, kterou používáme jako zásobu na vytápění. Chceme nainstalovat kogeneraci, která bude vyrábět elektřinu. Odpadovým teplem budeme vytápět naše skleníky," popisuje Komzák.

Foto: Daniel Mazáč

Zahradní centrum Florcenter se utěšeně rozrůstá. "Naším cílem je nabídnout našim zákazníkům prostory, které jsou nejen odpovídající moderním trendům, ale které jim poskytnou příjemný pocit a komfort při nakupování. Momentálně jsme pro to novým zahradním centrem Florcenter udělali maximum, ale už teď se těšíme na všechny novinky, které nás čekají a kterými naše zákazníky zase překvapíme," říká závěrem Jiří Komzák.