Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Desátý ročník festivalu Colores Flamencos je za dveřmi

Kultura

23.7.2018

Autor: roc

Roztančená olomoucká náměstí, flamencové workshopy, koncerty, gastronomické večery a famózní galavečer, na kterém vystoupí hvězdy flamencového baletu Nuevo Ballet Espa?ol z Madridu. To všechno je čtyřdenní multižánrový festival Colores Flamencos, jehož jubilejní 10. ročník se uskuteční v Olomouci ve dnech 26. – 29. července.

Vstupenky je možné zakoupit v síti Ticketportal a v radničním infocentru.

Kompletní program najdete v našem Kalendáři akcí.

Vrcholem festivalu je vždy Galavečer. Letos tomu nebude jinak. Tradiční a všemi očekávaný Galavečer flamenca se uskuteční 27. července v pavilonu A na Výstavišti Flora. Vášeň je patrně nejpřiléhavější výraz, pokud bychom chtěli definovat projekty dvou předních španělských tanečníků a choreografů Rojas & Rodríguez. A právě díky vášni a touze po objevování nových a často nečekaných souvislostí vzniklo představení Titanium. Taneční projekt, v němž se poprvé spojilo flamenco s tanečními styly, které vznikaly na ulicích velkoměst. Hip hop, break dance a flamenco se tak na pódiu v podání devět brilantních tanečníků promění v úchvatnou podívanou, podpořenou skvělými hudebníky a stylovým nasvícením. Hudební stránku projektu si vzal na starost známý skladatel Hector Gonzáles Sánchez, jenž je také autorem soundtracků k řadě španělských filmů. Tento soubor patří mezi nejuznávanější taneční soubory v Evropě a jejich představení mají neopakovatelnou atmosféru.

Díky vášni a touze po objevování nových a často nečekaných souvislostí vzniklo představení Titanium. Taneční projekt, v němž se poprvé spojilo flamenco s tanečními styly, které vznikaly na ulicích velkoměst.

Foto: archiv festivalu

V rámci dalšího doprovodného programu, by návštěvníci festivalu rozhodně neměli vynechat koncert svěží a veselé kapely španělských muzikantů, kteří si říkají Rumbaglia. Prezentují směsici mnoha různých stylů, která svojí živelností a dynamikou vtáhne a okouzlí každého posluchače a diváka. Koncert se uskuteční 28. července v Morgan´s restaurantu na Mlýnské ulici.

Foto: archiv festivalu

Dalším neméně zajímavým bodem festivalového programu bude závěrečný koncert španělského kytaristy Rubéna Parejo. Tento španělský kytarista patří k významným španělským umělcům. Pravidelně vystupuje na mezinárodních festivalech a soutěžích, odkud si přiváží mnohá ocenění. V současné době je profesorem valencijské konzervatoře a ředitelem festivalu Certamen Internacional de Guitarra “Luys Milán”.

Doprovodný program dále pokračuje filmovou přehlídkou v kině Metropol, dny španělské kuchyně v hotelu NH Collection Olomouc Congress, workshopy, fiestou na Horním náměstí a dalším programem.