Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 16.6 °C

Firemní stravování nemusí být jen nudný stereotyp. FARMAK-GASTRO s.r.o. nabízí v rámci jídelníčku poctivou českou klasiku i moderní gastronomii

Tipy a názory

22.4.2024

Lenka Šťastná

Spousta z nás si pod pojmem "stravování ve firemní jídelně" pravděpodobně představí za léta vypěstovaný nešvar, kterým je oběd složený z polévky ve stylu vývaru a hlavního chodu obohaceného o UHO. Doba však naštěstí pokročila a s ní i směr, kterým se firmy snaží zajistit svým zaměstnancům stravování. Formou modernější gastronomie se v posledních letech vydala i společnost FARMAK-GASTRO s.r.o, která zajišťuje firemní stravování pro zaměstnance pracující v oblasti průmyslu, obchodu i ve státní správě. Kromě klasických obědů je navíc schopna pro své klienty zajistit dodávky výrobků vlastní studené kuchyně, provozování kantýny v objektu firmy či komplexní cateringové služby.

Společnost FARMAK-GASTRO s.r.o. je ryze českou firmou, která od roku 2004 působí na domácím trhu v oblasti gastronomie a služeb. "Zakládáme si na tom, že jsme rodinná firma s dlouholetou tradicí, založená na osobním přístupu jak k zákazníkům, tak k zaměstnancům. Co nás těší, že odborný tým máme už mnoho let stálý, například šéfkuchař je u nás již od založení firmy, přičemž stálost odborných kuchařů tolik let na jednom místě není v dnešní době úplně obvyklá," říká jednatelka společnosti Mgr. Bronislava Paučková a pokračuje: "Vaříme zhruba dva a půl tisíce jídel denně a provozujeme několik kantýn ve velkých podnicích. I přes toto množství si zakládáme na tom, že vaříme z kvalitních surovin a nepoužíváme žádné náhrady a dochucovadla. Tím, že chystáme jídla i pro své vlastní zaměstnance, tak opravdu vaříme, jak nejlépe umíme."

Foto: Jan Procházka

V nabídce jídelního lístku můžete najít kombinaci různých druhů masa, ryb, zeleniny a příloh, tak aby byla strava vyvážená a plná na živiny. "Samozřejmě máme v nabídce typickou českou kuchyni, ve které lidé najdou knedlíky, svíčkovou a řízky, ale snažíme se nyní více zapojovat i saláty, grilovanou zeleninu, ryby, pyré ze zeleniny, krémové polévky - měli jsme například polévku z pečeného květáku či dýňový krém… zkrátka kombinujeme jídla na každý den tak, aby byla vyvážená a na své si přišel opravdu každý," vysvětluje manažerka marketingu a služeb Eliška Bromová, která do společnosti nastoupila po dlouholeté praxi v Anglii, kde sbírala cenné zkušenosti v několika restauracích a nyní se mj. stará i o sestavování jídelníčku. "Každý den máme v obědové nabídce polévku a pět druhů hlavních jídel s tím, že vždy jde o kombinaci české klasiky s řekněme lehce světovou variantou a dále nabízíme buďto sladké jídlo či salát. Jídelníček vytvářím na pět týdnů dopředu a během tohoto období se jídla nesmí opakovat. Když si to spočítáte, tak to za pět týdnů dělá 125 různých hlavních jídel, mezi kterými mohou naši strávníci vybírat. Jediná výjimka, která se opakuje každý týden, je řízek. To je opravdu na přání našich zákazníků, a i tak obměňujeme jeho varianty – jednou je to kuřecí, poté vepřový, krůtí… zkrátka má vždy jinou podobu, ale pořád je to řízek," usmívá se Bromová.

Jelikož si společnost zakládá na čerstvosti, tak není divu, že se velká část pokrmů připravuje přímo od základů. "Denně nám jezdí čerstvé závozy, veškeré maso si zpracováváme sami, děláme si vlastní knedlíky, kompoty, k dochucování používáme čerstvé bylinky a rozhodně nic nezamrazujeme. Naši kuchaři začínají první směnu už ve dvě hodiny ráno, aby jídla byla připravena před desátou hodinou na vývozy do firem. V tomto roce jsme navíc zainvestovali do nových technologií, které pozvednou kvalitu jídla a co je nejdůležitější, tak zachovají i chuť. Ono totiž udržet připravené jídlo ve stále stejné kvalitě po několik hodin vydávání obědů není vůbec jednoduchý technologický proces," podotýká jednatelka společnosti Bronislava Paučková.

Kromě nabídky plnohodnotných poledních menu zajišťuje FARMAK-GASTRO s.r.o. také provozování kantýn v několika firmách, přičemž i zde je kladen důraz na čerstvost a pestrý výběr. "Neobjednáváme z velkoobchodů žádné naplněné bagety, ale vše si chystáme sami, denně a čerstvé. Tím se také dokážeme přizpůsobit přímo společnosti na míru, a tak není překvapením, že nabídka v našich kantýnách napříč jednotlivými firmami se značně liší. Například ve strojírenské firmě mají chlapi rádi pořádné řízky či vlašský salát, zatímco někde v administrativní firmě je naopak větší poptávka po jogurtech s müsli, ovesných kaších s ovocem a zdravých snídaních. Zkrátka se vždy snažíme nabídnout našim zákazníkům sortiment na míru a dle jejich představ," říká Bromová a dodává, že velkou výhodou FARMAK-GASTRO s.r.o je poměrně malá vzdálenost od firem, do kterých jídla dodávají. Díky tomu jsou schopni pružně reagovat na požadavky zákazníka i zde dne na den a pokud například přijede zahraniční návštěva a je potřeba doobjednat na druhý den několik porcí obědů či připravit drobné pohoštění, tak to není problém. Stejně tak je společnost schopna zajistit komplexní cateringové služby na míru, včetně akcí typu firemních dnů otevřených dveří, dětských dnů a vánočních firemních akcí.

Foto: Jan Procházka

Kromě toho, že se FARMAK-GASTRO s.r.o. snaží zajistit kvalitní firemní stravování pro řadu podniků, tak myslí i na menší firmy, které mají málo zaměstnanců a tím pádem nemají systém vlastního stravování. "V naší firemní jídelně Na vlčinci 16/3 se může stravovat úplně každý, takže i lidé, kteří nemají ve své firmě zajištěné obědy. Výhodou je, že u nás pohodlně zaparkují, narozdíl od většiny restaurací v centru města, a především jsou hned obslouženi. Součástí poledního menu je polévka, hlavní jídlo a nápoj, a to vše za nižší ceny než v restauracích. Navíc se u nás dají uplatnit i stravenky," říká závěrem Eliška Bromová a dodává, že aktuální jídelní lístek najdou lidé na webu i na sociálních sítích.