Reklama

Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek, venku je 19.1 °C

Filharmonie odtajnila příští sezonu. V programu jsou nově i klavírní recitály

Kultura

9.5.2024

roc jap

Klasika v té neryzejší podobě, ale také crossoverové projekty jako šansony Igora Orozoviče či ukolébavky s Tomášem Klusem. Moravská filharmonie do nové sezony připravila celkem devět různorodých koncertních řad. Velké orchestrální koncerty doplní programy pro mladé posluchače, multižánrové projekty, komorní soubory, a nově také klavírní recitály. Vedle domácí nabídky bude orchestr reprezentovat na zahraničních turné v Polsku, Švýcarsku i USA.

Sezonu otevře Moravská filharmonie Olomouc tradičně Mezinárodním varhanním festivalem, který proběhne v termínu od 2. do 16. září. Zahajovací koncert sezony se pak uskuteční 26. září a vzdá hold Čechům, kteří ohromili Ameriku. Pod taktovkou šéfdirigenta Zsolta Hamara zazní Koncert pro klavír a orchestr Antonína Dvořáka se sólistou Markem Kozákem, a Symfonie č. 1 Bohuslava Martinů.

„V nové koncertní sezoně Moravské filharmonie si přijdou na své prakticky všechny generace posluchačů. V první polovině sezony budeme zejména ve velkých orchestrálních koncertech pokračovat v oslavách Roku české hudby, se stejným dramaturgickým leitmotivem bude orchestr reprezentovat své umění i město Olomouc na třech podzimních výjezdech do Polska. Vedle tradičních programů pro nejmenší posluchače pokračujeme také v osvědčených projektech, jako jsou komorní koncerty v Červeném kostele, nejdostupnější koncerty ve spolupráci s uměleckým školstvím v řadě ‚Klasika na dosah‘ a nově také klavírní recitály předních českých pianistů. Po Novém roce pak filharmonii čekají další turné do Švýcarska a poprvé v historii také do USA,“ říká k nové sezoně ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Složení a volbu hostujících dirigentů a sólistů v nové sezoně vysvětluje dramaturgyně Ivana Kalina Tabak: „Mezi hostujícími dirigenty můžete zaznamenat i jméno věhlasného rakouského mistra Martina Siegharta, dále norského dirigenta českého původu Stefana Veselky, mladou dirigentskou hvězdu Jiřího Rožně a rovněž dirigenty, kteří ve velké míře ovlivnili dosavadní historii orchestru, ať už je to Švýcar Christian Knüsel či brněnsky rodák Jakub Klecker. Ze zahraničních sólistů mezinárodního renomé vystoupí rumunský violoncellista Andrei Ionita, houslista Daniel Dodds narozený v Austrálii či pianisté Nicolas Namoradze a Rei Nakamura.“
Nejlepším způsobem, jak si zajistit vstup na koncerty, je koupě abonmá, které s sebou nese mnoho výhod a benefitů. Abonentní karta je přenosná, což umožňuje její sdílení v rámci rodiny. Mezi další přednosti patří sleva 20 % na další koncertní řady a 33% sleva na Mezinárodní varhanní festival, garantované místo v sále i pro nadcházející sezónu, nebo možnost bezplatné účasti na diskusích s umělci před vybranými koncerty. Abonmá lze zakoupit od 20. května na webu MFO nebo osobně na společné pokladně divadla a filharmonie na Horním náměstí.

Šéfdirigent Zsolt Hamar působí ve filharmonii od sezony 2022/2023.

Foto: Radka Piskačová

Filharmonie v sezoně 2024/2025

Symfonický cyklus šéfdirigenta
Hlavní orchestrální řada „A“ nabídne čtvrteční koncerty věnované především velikánům klasické hudby. Posluchači se mohou těšit na pestrou dramaturgii od Mozarta a Beethovena přes díla raného a zralého romantismu. Pestrá bude rovněž nabídka sólistů, posluchače čekají koncerty pro jeden, tři a čtyři sólové nástroje. Dirigentem všech čtyř koncertů této řady je šéfdirigent MFO Zsolt Hamar: „Na našich koncertech zazní samozřejmě osvědčená díla nejen stěžejních českých velikánů, ale také mladí čeští autoři, kteří dokazují, že květ české hudby není jednoletou rostlinou, ale trvalou, nadčasovou a věčnou hodnotou.“ Do této řady je zařazen také jeden bonusový koncert, na kterém orchestr uvede české i světové premiéry soudobých domácích autorů.

Klavírní recitály
Novinkou 79. koncertní sezony je koncertní řada R – klavírní recitály. Pět intimních večerů, kterým bude dominovat klavír, nástroj široké škály barev a dynamiky, nabídne to nejlepší z obsáhlé sólové klavírní literatury, která bývá často v kontrastu k velkým koncertům s doprovodem orchestru. Těšit se můžete na velikány jako jsou Chopin, Schumann či Beethoven, ale také na zajímavé transkripce a úpravy. V rolích sólistů se představí například Matyáš Novák, Lukáš Klánský či Karel Košárek.

Symfonický cyklus dramaturgyně
Páteční koncerty v řadě D (symfonickém cyklu dramaturgyně) nabídnou repertoár, ve kterém se potkávají dva světy – tradice a pokrok. Zazní převážně skladby 20. století plné mimořádných hudebních překvapení, díla inspirována poezií, výtvarným uměním a dalekou minulostí. Posluchači se mohou těšit na velkolepý Koncert pro orchestr Bély Bartóka, působivá Nokturna Claude Debussyho či efektní Pátou symfonii Sergeje Prokofjeva.

Patriot“ – koncerty pro Olomouc
Čtvrteční řada P s podtitulem „Patriot“ tradičně staví na spojeních s Olomoucí – konkrétních, vzdálených, nebo i jen symbolických. Vystoupí interpreti, kteří našli svůj domov v Olomouci nebo se do krásné hanácké metropole rádi vracejí. Programy staví především na oblíbeném, tradičním repertoáru, takže v 79. sezoně se v rámci této řady konají hned tři mimořádné koncerty. Tím nejlepším z české hudby filharmonie oslaví státní svátek 28. října, 1. ledna odehraje tradiční Novoroční koncert, a na Zelený čtvrtek oslaví Velikonoce coby nejvýznamnější křesťanský svátek.

Crossover“ – multižánrové koncerty
Multižánrové koncerty nabídnou atraktivní spojení zvuku klasického orchestru s jinými hudebními žánry, což je nejen dlouhodobý trend, ale také vítanou a posluchači velmi vyhledávanou přidanou hodnotou hudebního zážitku. V nové sezoně Moravská filharmonie opět zvedá pomyslnou laťku atraktivity jmen i programů výše a nabídne svým posluchačům pět unikátních koncertů, které v Olomouci ještě neproběhly. Posluchači se mohou těšit na Malého prince s Janem Cinou, ukolébavky Tomáše Kluse nebo filmovou hudbu či špičkový soubor Cello Republic.

Koncertní řada K – komorní koncerty
Druhou sezonou budou pokračovat komorní koncerty v atraktivním prostřední nově zrekonstruovaného Červeného kostela. Komorní orchestr, složený z hráčů Moravské filharmonie doplní na čtyřech koncertech přední hráči na housle, violu, violoncello a lesní roh, kteří se zároveň zhostí role uměleckých vedoucích, potažmo dirigentů daného koncertu. „Jsme jedna z mála českých filharmonií, která staví komorní koncerty na komorních souborech, postavených z vlastních hráčů z orchestru. Je to pro nás vždy výzva, ale zároveň to svědčí o vysoké interpretační úrovni jednotlivých hráčů, potažmo orchestru jako celku.“ říká ke komorní řadě Patrik Sedlář, koncertní mistr Moravské filharmonie Olomouc.

Klasika na dosah“
V rámci dlouhodobé a systematické spolupráce na poli edukačních aktivit nabídne Moravská filharmonie také čtyři koncerty v řadě „Klasika na dosah“. V rámci spolupráce s HAMU v Praze a JAMU v Brně se na koncertech představí především absolventi dirigování a instrumentálních oborů, tedy nejmladší profesionálové v oboru. Koncerty jsou přístupné i veřejnosti za symbolické vstupné, které z nich dělá nejdostupnější klasikou hudbu v Olomouci. Na programu jsou převážně díla klasiků – Mozarta, Beethovena, Schumanna či Liszta.

Nedělní matiné
Tradiční nedělní matiné jsou jednoduše určené pro společné chvíle rodičů s dětmi, aby objevili nové světy i horizonty, spolu si zazpívali a užili si krásných melodií (nejen) klasické hudby. Cyklus nabídne koncert plný kouzel nebo vánoční koncert pro Ježíška.

Hudební podvečery pro nastávající rodiče
Koncertní řada NR přináší opět meditativní, harmonické a relaxační hudební podvečery, jejichž součástí je průvodní slovo, tlumené osvětlení a videoprojekce. Tato koncertní řada je určena zejména ženám v jakémkoliv stupni těhotenství a jejich doprovodu, ale i matkám s dětmi ve věku do jednoho roku a všem dalším posluchačům, kteří vyhledávají zklidnění spojené s intimní hudební atmosférou.

Hudební setkání
Novinkou minulé sezony v oblasti edukací, workshopů a popularizace hudby se staly hudební setkání ve spolupráci s Knihovnou města Olomouce. Do nové sezony nabídne Moravská filharmonie hned čtyři tyto projekty, kterými si klade za cíl přiblížit svět umělců a hudby široké veřejnosti. Návštěvníci se vždy dozví něco o konkrétním nástroji, poslechnou si hudební ukázky a poznají osobní příběh umělců. V 79. sezoně se mohou návštěvníci dozvědět, jakou cestu musí ujít hudebník, aby se stal členem filharmonie ve skupině violoncell, bicích či houslí, anebo jaké to je být dirigentem. Hudební setkání se konají v úterky od 17 hodin v Knihovně města Olomouce.