Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Filharmonici natočili během pandemie originální film Fraky dolů! Premiéra proběhne již tento týden

Kultura

14.6.2021

Autor: red

Hudebníci Moravské filharmonie Olomouc (Moravia Quintet) využili období pandemie a omezení koncertní činnosti k intenzivní práci na novém, pro filharmoniky poněkud netradičním, projektu. Cílem vzniklého snímku je představit divákům hudebníky v úplně jiném světle, než jsou zvyklí z koncertů. Slavnostní premiéra proběhne 19. června v 19:00 v kině Metropol.

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Na počátku byl záměr vytvořit pouze originální audio nahrávku nových aranží proslulých melodií ze známých kultovních filmových trháků. Poté se ale tvůrci rozhodli, že ke každé z melodií natočí krátký filmový příběh. "Vznikl tak originální film Fraky dolů!, ve kterém se objeví mimo jiné James Bond, Indiana Jones, inspektor Clouseau, nebo Fantomas a zavítáme například do Saint Tropez či šedesátých let v Americe. Hlavní role filmu ztvárnili členové Moravské filharmonie Olomouc – Moravia Quintetu Jan Dvořák, Lukáš Broda, Petr Hladík, Jan Kučera a Milan Křeháček. V dalších rolích se objeví také další členové Moravské filharmonie, ale třeba také umělci z Moravského divadla Olomouc," uvádí mluvčí filharmonie Miloš Adámek.

Hlavní myšlenkou a záměrem celého projektu je ukázat a představit hudebníky divákům úplně jinak, než jak je znají z koncertních pódií. Moravia Quintet, který má v celém filmu hlavní roli, ukazuje, že dechové kvinteto je multifunkční hudební formací, která daleko překračuje nejen zvukové konvence klasického kvintetu. Nová forma prezentace hudebníků Moravské filharmonie chce nejen potěšit stávající publikum, ale má ambice oslovit a přimět k návštěvě koncertů Moravské filharmonie i mladé diváky. "Rádi zkoušíme nalézat nové a alternativní cesty k prezentaci hudby a filharmonie, i k oslovování nových posluchačských skupin. Projekt Fraky dolů! je právě jedním z nich. Jeho příprava by se neobešla bez podpory řady dobrovolníků i partnerů, kteří zejména svým nadšením, poskytnutým zázemím i technikou přispěli k jeho úspěšné realizaci. Patří jim za to velký dík a my v Moravské filharmonii věříme, že výsledný hudební film se bude divákům líbit," uvádí ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Režijního zpracování se ujal mladý talentovaný olomoucký umělec Vojtěch Pačák: "Byl jsem velmi potěšen nabídkou spolupracovat s Moravskou filharmonií Olomouc na tomto zcela výjimečném projektu. Natáčení pro mě a celý realizační tým představovalo velkou uměleckou výzvu. Tedy vytvořit scénář, natočit a sestříhat ho za méně než dva měsíce, to chtělo opravdu velkou kuráž a pevné nervy. Zároveň však příprava celého projektu představovala velmi kreativní, invenční a zábavné prostředí, což se, jak doufám, odrazilo v grotesknosti díla."

Slavnostní premiéra filmu proběhne 19. června v 19:00 v kině Metropol a poté bude film ke zhlédnutí na YouTube kanálu Moravské filharmonie.

FRAKY DOLŮ!

V hlavní rolích: členové Moravské filharmonie Olomouc – Moravia Quintet – Petr Hladík, Jan Kučera, Lukáš Broda, Milan Křeháček a Jan Dvořák
Dále hrají: Vendula Pumprlová, Ladislav Bilan, Vojtěch Pačák, Jindřich Suk, Tomáš Duda, Kateřina Janíčková, Rita Schimkeová, Radan Hlubinka, Natálie Tichánková, Jonáš Harman, Kamila Sehnálková a další

Režie: Vojtěch Pačák
Kamera: Tomáš Zindler
Autor projektu: Jan Dvořák
Hudební režie: Richard Mlynář
Zvuk: Petr Mlynář
Choreografie: Barbora Šanderová
Kostýmy: Kateřina Dvořáková
Slavnostní premiéra: kino Metropol, 19. 6. 2021 v 19:00; on-line na YouTube kanálu MFO od 20. června