Festival gastronomie Olima provoní sladkovodní ryby - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 27. prosince 2025, svátek má Žaneta, venku je -3.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival gastronomie Olima provoní sladkovodní ryby

Zprávy z regionu

2.10.2009

Autor: roc

Návštěvníci letošního festivalu gastronomie a nápojů Olima v Olomouci se mohou těšit mimo jiné na ochutnávky rybích specialit z domácí produkce. Šéfkuchař Jiří Pospíšil bude zítra před zraky diváků připravovat pošírovaného kapra v rybí várce s fenyklem, pečenáče z amura a další delikatesy. Na stánku Ryba domácí bude kromě kuchařské show probíhat také doprovodný program s řadou soutěží o zajímavé ceny.

"Názorné ukázky přípravy pokrmů ze sladkovodních ryb přijdou v těchto dnech každému vhod. Podzim je časem výlovů, a právě tam je možné zakoupit čerstvé ryby té nejvyšší kvality. Navíc jsou při výlovech k dostání i sezónní ryby jako štika, candát nebo sumec. Ty nejsou běžně v obchodech k dostání," upozorňuje šéfkuchař Jiří Pospíšil a dodává: "V rámci naší kuchařské show chceme lidem ukázat, co všechno lze ze sladkovodních ryb v kuchyni vykouzlit. Pro většinu z nás je vrcholem rybí kuchyně smažený vánoční kapr s bramborovým salátem, a to je určitě škoda."
Hlavním cílem akce Ryba domácí je zvýšit zájem veřejnosti o sladkovodní ryby a navrátit jim zasloužené místo v našich jídelníčcích. Především ženy ocení ukázky rybích receptů a rozličných způsobů zpracování rybího masa, které je z dietologického hlediska pro lidský organismus velmi významné, neboť složky v něm obsažené jsou pro tělo lehce stravitelné a zároveň působí preventivně proti řadě závažných onemocnění. Z kalorického hlediska je rybí maso ideální pro všechny, kdo vyznávají zdravý životní styl a dbají o svou postavu. Program nezapomíná ani na nejmenší návštěvníky, pro které bude po celou dobu prezentace připravena řada soutěží.

roc