Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival Řeka má duši zve diváky na vodu i na program na Olodvorek

Kultura

7.9.2021

Autor: roc jap

V pátek 10. a sobotu 11. září proběhne už šestý ročník festivalu Řeka má duši. Tentokrát nese podtitul Z pohádky do pohádky. Bude se odehrávat hned na několika místech a malým i velkým divákům přinese bohatý program v podobě koncertů, letního kina, zážitkových jízd městem a pohádkových plaveb po řece Moravě.

Součástí programu budou i pohádkové plavby po řece Moravě. Rezervovat si je můžete zde.

Organizátoři festivalu, Plavby Olomouc, propojí v rámci festivalu všechny své služby. Jedná se o kulturní prostor na Dolním náměstí Olodvorek, přístaviště a pojízdné vozítko pro dvanáct lidí, Ološlap.

„Letošní rok jsme otevřeli Olodvorek, kde téměř každý den nabízíme kolemjdoucím i stálým příznivcům kulturní program. Přišlo nám proto logické umístit do tohoto prostředí tentokrát i centrum festivalového dění. Ale jak i sám název Řeka má duši napovídá, vodní hladinu neopouštíme,“ uvádí organizátor Šimon Pelikán. Festival si pro rodiny s dětmi připravil pohádkové plavby na lodích Kodulka a Marie Terezie, jejich suchozemskou obdobou budou pohádkové jízdy na Ološlapu.

Program festivalu vypukne v pátek ve 20:00 na Olodvorku promítáním kultovního filmu podle předlohy Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu. „Věřím, že tento snímek potěší malého i velkého diváka, nejen kvůli skvělému scénáři, ale i proto, že se částečně natáčel právě v Olomouci. Na podobném místě, jako je náš vnitroblok,“ dodává s úsměvem Šimon Pelikán. Vstup na promítání bude zdarma.

Část programu se uskuteční v kouzelném prostředí Olodvorku na Dolním náměstí.

Na sobotu chystá festival od 10:00 pohádkové plavby v přístavišti, před Olodvorkem bude možné nastoupit pro změnu na pohádkové jízdy na Ološlapu. “Průvodcem pohádkového světa se stane rodina Všeználků, která během jízd i plaveb odpoví na nejrůznější otázky. Třeba jestli může téct voda do kopce, nebo proč na náměstí z jednoho z domů vystupuje trup koně,” usmívá se Pelikán.

V sobotu od 16:00 vypukne na Olodvorku hlavní kulturní program. Vystoupí několik hudebních skupin a umělců (Eva Hrabalová, Kristýna, Tony Joch a doprovod, My Own Star v akustickém provedení, olomoucká stálice Suger and Spice Holding Company a na závěr Dj Pauser a Jordy). “Vstup je opět zdarma, návštěvníci se mohou občerstvit za poslechu hudby, zatancovat si a potěšit se pohledem na unikátní prostředí Olodvorku s nejrůznějšími uměleckými předměty,” doplnil Pelikán.

Akce je realizovaná ve spolupráci s Dny evropského dědictví za podpory statutárního města Olomouc a Olomouckého kraje.