Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival Michalský výpad se blíží! Šapitó v zahradách Konviktu nabídne živou hudbu i pestrý doprovodný program

Kultura

31.5.2021

Autor: red

Tento rok již po osmé proběhne v historickém centru Olomouce Festival Michalský výpad (FMV). Letošní ročník bude, stejně jako ten minulý, probíhat pod šapitó v zahradách uměleckého centra Konvikt, a to 11. - 12. 6. 2021. Pro návštěvníky je připravena pestrá selekce předních interpretů české elektronické scény, ale také zajímavý doprovodný program.

Foto: archiv pořadatele

Festival odstartuje v pátek v podvečer olomoucký DJ Kurzola. Po setmění bude následovat projekce krátkometrážního dokumentárního snímku Rytíři Bastlíři (jehož autorem je bývalý student Univerzity Palackého Jiří Šlofar), na který naváže film 24 Hour Party People. Snímky uvedeme ve spolupráci s univerzitním spolkem Pastiche Filmz. Páteční večer uzavře společný DJ set Surreality a Makropula.

Sobotní program započne již ve 13 hodin, kdy se za mixážní pult postaví první DJ. Představí se hudebníci především z Prahy a Brna, přičemž jedním z největších lákadel bude vystoupení Exhausted Moderna, který se svou hudební produkcí sklízí úspěchy po celém světě. Ke své tvorbě používá především analogové a modulární syntezátory a na FMV vystoupí v živém setu. Druhý živý set pak na parkáně Konviktu předvede také Nathan Solo. Se svými DJ sety se představí Dash, Raleigh, Plast, PSJ, Oli_N, St. Jakob, Chekay a také pořadatel FMV Kosmic Skaut.

"Všechna hudební vystoupení budou doprovázena vizuálně projektem Laser Hazer, kteří interprety doplní video mappingem a lazer show. Návštěvníci tak mohou očekávat nezapomenutelný zážitek ve formě audio-vizuální fúze. V průběhu festivalu bude také možnost navštívit workshop Nikol Strobach, která vysvětlí základy vytváření zvuku na modulární syntezátory, přičemž hlavní specialitou workshopu bude snímání zvuku z živých rostlin. K zakoupení budou produkty od lokálních rukodělných projektů," uvádí za pořadatele Skarlet Křížová.

Foto: archiv pořadatele

Zajištěna bude káva Rello Il Torrefattore a občerstvení z místních podniků. "Letos jsme se rozhodli podpořit Hrášek - první čistě veganskou restauraci v Olomouci. Pro páteční večer si nachystají drobné občerstvení k filmovému promítání. V sobotu nabídku rozšíří na klasické festivalové fastfood hity," doplňuje Křížová.

Během celé akce bude v provozu také chillout stan pod záštitou baru Ataman. Návštěvníci si zde budou moci odpočinout, dát si kvalitní teplý či studený čaj nebo tradiční ruskou vodní dýmku zvanou kalyán. Tyto dýmky vedle tabáku a vody obsahují také ovoce, ovocné šťávy, bobule, bylinky, mléko nebo nejrůznější alkohol. Zóna bude zájemcům otevřena oba festivalové dny přes celé odpoledne až do noci.

Svůj stánek bude mít na FMV také iniciativa Univerzity Palackého Zaparkuj - oživujeme veřejný prostor. I oni vytvoří odpočinkovou zónu se sedacími vaky, půjčovnou stolních her či drobné sportovní vybavení. Členové iniciativy pořádají již šestým rokem nejrůznější aktivity a akce, kterými oživují olomoucké parky a veřejné prostory.

Během celého festivalu bude probíhat dobročinná sbírka na nákup skateboardů pro olomoucký Dětský Domov Šance. Peníze budou moci zájemci házet do kasičky, která bude umístěna u vstupu na festival. Skateboardy následně poskytne brněnský Longshop.

Letošní ročník nabídne návštěvníkům, kteří budou chtít pokračovat i po skončení festivalu na parkáně, také nedělní program. "Zcela poprvé jsme se rozhodli, že festival prodloužíme a zakončíme ho afterparty, která proběhne na terase hostelu Long Story Short. Začátek plánujeme na neděli ve 14 hodin a konec přibližně kolem 21 hodiny. Usoudili jsme, že nebudeme tvořit žádný line-up. Harmonogram necháme zcela volný a počkáme si, kdo z interpretů si svůj pobyt v Olomouci prodlouží a zahraje si ještě jednou, nebo zda se za mix postaví někdo z našich kamarádů," říká Křížová a doplňuje: "Doufali jsme, že se letos vrátíme na kultovní Michalské schodiště, které je pro festival poznávacím znamením. Protipandemická opatření však rozhodla za nás, a tak toto místo ještě pro jednou oželíme a na schodech se snad potkáme během příštího ročníku."