Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 21.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival Den architektury zve opět za architekturou známou i neznámou

Zprávy z regionu

18.9.2022 aktualizováno 26.9.2022 11:36

Autor: red

Tento pátek začíná na stovce míst po celé republice i na Slovensku festival Den architektury, který až do 6. října nabídne 300 zdarma přístupných akcí. Festival opět láká na výpravy za moderní architekturou i historickými skvosty, představí budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady či čtvrti. Vedle exkurzí do běžně nepřístupných budov nabízí i architektonické procházky s poutavým výkladem odborníků, nejrůznější přednášky, workshopy nebo akce pro děti. V Olomouci například program představí hned několik rekonstrukcí v historickém jádru, pozve na architektonické procházky po lokalitě Klášterního Hradiska nebo unikátní prvorepublikové hydrocentrále a zaměří se i na budoucnosti bývalých Kasáren hanáckého pluku.

Umělecké centrum Telegraph

Foto: archiv pořadatele

Festivalový program Dne architektury v Olomouci nabízí hned několik architektonických procházek. Například po lokalitě Klášterního Hradiska, která představí rozpracované studie revitalizace tohoto území, po unikátní prvorepublikové hydrocentrále a vile Plhákových se současnými majiteli a autorem úprav vily architektem Alešem Burianem a historičkou architektury Martinou Mertovou. Dále se mohou zájemci vydat po nejnovějších rekonstrukcích a konverzích v historickém jádru Olomouce. Procházka zahrnuje mimo jiné červený kostel pro Vědeckou knihovnu, budovu Hygie a nové sídlo Českého rozhlasu Olomouc včetně prohlídky jeho interiéru. Mimořádnou příležitostí bude dále prohlídka jezuitského konviktu s architektem a autorem jeho rekonstrukce Janem Poláchem, na které představí historii a nejzajímavější místa této stavby za tmy. V rámci festivalu se uskuteční například i přednáška a veřejná diskuse o potenciálu a další budoucnosti bývalých Kasáren hanáckého pluku architektů Davida Mareše a Vojtěcha Rudorfera s hosty z řad vedení města a s externími odborníky na platformě Re-Vize Olomouc.

Festival pozve i do nově otevřeného uměleckého centra Telegraph, které vzniklo v budově bývalé továrny na telefony a za jeho rekonstrukcí stojí Ječmen studio. Projekt je v letošním roce nominován na Českou cenu za architekturu. Přímo v Telegraphu se uskuteční i oblíbená PechaKucha Night, na které představí své projekty desítka architektů, landscape artistů, urbanistů a dalších profesí, které promlouvají do utváření města.

V rámci Dne architektury si můžete udělat i výlety do okolí Olomouce. Festival opět pozve na Hrad Helfštýn, který nabídne komentovanou prohlídku zrekonstruovaného hradního paláce, v němž se podařilo skvěle propojit současnou architekturu s historickou památkou. Pestrý program nabízejí i Ondřejovice, v rámci kterého bude například představen vznikající projekt Ondřejovická stezka, uskuteční se procházka po specifikách a funkcích místní krajiny, projekce a přednáška na téma zdařilých rekonstrukcích a obnovách nebo hra pro děti Hon za pokladem! V Prostějově Den architektury nabízí procházku s architekty ze spolku Prostor Prostějov, na které představí slavnou minulost hanáckého Jeruzaléma i neutěšenou současnost tržnice a KaSka. V Přerově představí architekt Jan Horký dva příklady moderní architektury: novostavbu Tyršova mostu od Aleny Šrámkové a transformaci administrativní budovy na radnici od studia Anagram & Gruppa. V Šumperku se program zaměří na rekonstrukci hotelu Grand, kterým mimo jiné osobně provede autorka interiérů Lucie Koldová. Přímo v hotelu Grand se uskuteční i PechaKucha Night, tentokrát na téma Inspirace. Šumperský program dále nabídne debatu s městským architektem Ivo Tučkem. Proces obnovy kostelních hodin a unikátní hodinový stroj pak mohou zájemci obdivovat v Širokém brodu (Mikulovice). Program Dne architektury vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami či architekty.

V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!, cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po jedenácté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz