Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 28.5 °C

Festival Baroko se odehraje v monumentálním sále svaté Kláry ve Vlastivědném muzeu

Kultura

29.5.2024

Jan Procházka

Už v sobotu 1. června začíná ve Vlastivědném muzeu tradiční festival Baroko. Letošní sedmadvacátý ročník bude unikátní i místem konání: uskuteční se totiž v největším muzejním sále svaté Kláry, který v uplynulých měsících prošel náročnou rekonstrukcí.

Kompletní program i možnost zakoupení vstupenek najdete na webu festivalu →

“Hrajeme starou hudbu na staré nástroje,” popisuje hlavní myšlenku festivalu jeho zakladatel Tomáš Hanzlík. Na rozdíl od jiných festivalů je program zkoušen na míru a díla, která na něm zazní, neuslyší návštěvníci nikde jinde. Letos se navíc dramaturgie přizpůsobuje i sálu s velmi specifickou akustikou. “Je to bývalý kostel a proto má i takovou kostelní akustiku. Vzniká zvláštní dojem a má až meditační efekt. A to je něco, co mne velice přitahuje nejen u duchovní hudby, ale i  té koncertní,” říká Hanzlík a dodává, že na festivalu tak bude uvedena například opera Endymio. Návštěvníci se mohou těšit i na virtuózní houslové sonáty, recitál či klavírní trio. A samozřejmě komorní opery a zpěvohry.

“Hudbu, která bude na festivalu znít, jinde neuslyšíte. Byla dvě století ukrytá v archivech. A vzhledem k tomu, že letošní rok je Rokem české hudby, dramaturgie je sestavena výhradně z děl tuzemských autorů,” doplňuje Tomáš Hanzlík. 

Festival začíná v sobotu 1. června a potrvá až do 10. června. Následující dva dny pak ještě festival s programem zamíří do Uničova a Šternberka.

V sále svaté Kláry se může festival konat právě díky rekonstrukci. “Jinak bychom tu měli nějakou velkou vystavu. Ale tím, že práce skončily právě v těchto dnech, jsme mohli prostory nabídnout festivalu Baroko. A jsem tomu velmi rád, těším se na představení v tomto impozantním sále,” vysvětlil ředitel Vlastivědného muzea Jakub Ráliš.

Sál byl zavřený od loňského léta. Ze stropu totiž padala omítka a restaurátoři a stavebníci tak museli opravit trhliny v klenbě a obnovit malby.