Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Fanoušci už zase můžou na fotbal

Sport

27.4.2021

Autor: Petr Pelíšek

Fanoušci už zase můžou na fotbal. Ligová fotbalová asociace (LFA) se na tom dohodla s ministerstvem zdravotnictví, na stadionu může deset procent kapacity za přísných podmínek. LFA o tom informovala na svém webu.

Detaily podmínek návratu diváků do ochozů projednal Ligový výbor LFA. Podle klubového webu SK Sigma se budou zároveň vztahovat také na pohárové zápasy, tedy také na zítřejší duel Hanáků proti Slavii Praha.

Od začátku listopadu minulého roku, kdy byly profesionální soutěže restartovány, měli fanoušci vstup za svou zábavou zakázaný. O měsíc později došlo alespoň k možnosti pozvat na utkání omezený počet dlouhodobých partnerů. Nyní dochází k významnému momentu a pro závěrečná kola povoluje Ministerstvo zdravotnictví na ligových stadionech účast osob do 10 % z celkové kapacity příslušných stadionů. „Několikrát v minulosti jsme deklarovali, že návrat fanoušků na stadiony je pro nás největší prioritou. Ligová fotbalová asociace byla a je neustále ve velmi úzkém kontaktu s Ministerstvem zdravotnictví. Naše snažení nyní dospělo k pozitivnímu výsledku a v rámci pilotní studie dojde k alespoň částečné účasti diváků na tribunách. Jsem rád, že nás Ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo a LFA udělá společně s kluby maximum, aby prostředí stadionů bylo co nejbezpečnější,“ řekl Dušan Svoboda předseda Ligového výboru Ligové fotbalové asociace, která dnes po jednání Ligového výboru informovala kluby o detailních podmínkách, které budou muset být dodrženy.

Do celkového počtu osob na tribunách omezeného hodnotou 10 % z celkové kapacity každého stadionu, se kromě diváků budou počítat i členové pořadatelské služby, zástupci médií a další osoby zajišťující organizaci utkání. „Věřím, že pro závěrečnou fázi sezóny půjde o příjemné zpestření v obou profesionálních soutěžích a že fanoušci budou ochotni za cenu dlouho vytouženého návratu na fotbal akceptovat i několik nutných podmínek, jako je povinné testování, respirátory nebo rozestupy,“ doplnil Svoboda. Každá osoba na stadionu včetně fanoušků musí po celou dobu používat respirátor nebo obdobný ochranný prostředek úst a nosu. Současně se musí prokázat negativním výsledkem PCR či antigenního testu (ne starším než 48 hodin), potvrzením o prodělaném onemocnění COVID-19 v posledních 90 dnech nebo certifikátem o dokončeném očkování. Klub musí kromě dalších povinností především zajistit rozsazení příznivců s bezpečnými rozestupy vždy ob jednu řadu tak, aby že mezi jednotlivými usazenými osobami byl rozestup minimálně jednoho sedadla.

Sigma Olomouc deklaruje, že umožní vstup pouze držitelům zakoupených permanentních vstupenek, a to na hlavní tribunu Androva stadionu. Ta bude prozatím jedinou otevřenou tribunou. Před vstupem bude nutné vyplnit Protokol LFA. „Formuláře pro vás připravíme před jednotlivými vstupy na hlavní tribunu. Pokud je to však ve vašich možnostech, doporučujeme si formulář vytisknout a vyplnit doma,“ upozorňuje SK Sigma na svém webu.

Jak to bude fungovat?
- Na Andrově stadionu může být přítomno 1247 diváků včetně pořadatelů, médií a dalších
- Před vstupem na stadion je potřeba předložit buď: potvrzení negativního PCR, nebo antigenního testování, které nebude starší 48 hodin, certifikát MZ ČR o provedeném očkování, od kterého uplynulo nejméně 14 dní nebo doklad (lékařskou zprávu) o prodělaném onemocnění COVID 19, uplynutí doby izolace podle platného mimořádného opatření MZ ČR, a o tom, že od prvního pozitivního PCR, nebo antigenního testu neuplynulo více než 90 dní
- Před vstupem je nutné vyplnit Protokol LFA
- Vstup bude umožněn dlouhodobým partnerům a držitelům zakoupených permanentních vstupenek
- Bude otevřena jen hlavní tribuna
- Je nutné obsazovat sudá sedadla v sudých řadách
- Po dobu návštěvy stadionu je nezbytné používat respirátor KN95, nebo FFP2 bez výdechového ventilu