Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Fakultní nemocnice se připojí ke Světovému dni ledvin. Přijďte na vyšetření zdarma

Zprávy z regionu

11.3.2019

Autor: red

Zdarma a bez předchozího objednání mohou lidé přijít ve čtvrtek 14. března na vyšetření ledvin do Fakultní nemocnice Olomouc. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji se touto formou připojí k již čtrnáctému ročníku Světového dne ledvin. Zdravotníci příchozím provedou odběr krve na sérový kreatinin, zajistí chemické vyšetření moči a močového sedimentu a změří krevní tlak.

Ilustrační foto

Foto: Archiv redakce

"Deset procent populace na celém světě je postiženo chronickým onemocněním ledvin. Trpí jím jeden z pěti mužů a jedna ze čtyř žen ve věku 65 až 74 let, nad 75 let je to dokonce plná polovina populace. Choroby ledvin však mohou postihovat lidi bez rozdílu věku," upozorňuje MUDr. Zdenka Kosatíková z III. interní kliniky - nefrologické, revmatologické a endokrinologické FN Olomouc. A zdůrazňuje, že chronická onemocnění ledvin často nemívají žádné příznaky a nezpůsobují svým nositelům obtíže.

Postižení ledvin lze přitom zjistit pomocí jednoduchých vyšetření - moči na přítomnost bílkovin a krve na přítomnost kreatininu. "Rizikovými faktory podporujícími vznik chronického onemocnění ledvin jsou cukrovka, vysoký krevní tlak, obezita a výskyt chorob ledvin v rodině," vypočítává MUDr. Kosatíková.

A co je podle ní důležité, zpomalení progrese u většiny onemocnění ledvin lze dosáhnout časnou diagnostikou a včasným zahájením léčby. K tomu by mohla posloužit právě preventivní akce při příležitosti Světového dne ledvin, kdy mohou ve čtvrtek 14. března od 7 do 15 hodin všichni zájemci absolvovat v ambulanci III. interní kliniky vyšetření funkce ledvin. Lidé tak mají příležitost udělat něco pro své zdraví a ověřit si u odborníků, zda jejich ledviny fungují správně a zda nejsou poškozeny.